logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

5110 - wymiana podświetlenia, pytanie do doświadczonych

speedy9 11 Paź 2005 10:10 1179 7
REKLAMA
  • #1 1889392
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2425
    Szukałem na forum, ale jakoś nic konkretnego nie znalazłem.
    Napisałem "do doświadczonych" bo potrzebuję pewnych porad.
    Użytkownikiem tego telefonu jest 57 letnia osoba. Problem jest tego rodzaju, że przy standardowym podświetleniu kontrast na wyświetlaczu jest za niski. Chciałem zmienić je na białe, jednak nie jestem na 100% pewien czy to pomoże. Dlatego proszę o odpowiedzi tych z Was, którzy taki telefon mają (raczej mieli ;) ).
    Nie wiem też czy potrzebne będą diody 0603 czy 0805. Wiem tylko, że 12 sztuk. Acha, ze schematu wynika, ze musiałbym się pozbyć R2 i R8.
    A może żółte diody będą OK?
    Doradźcie coś.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1889486
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    W 5110 jest 12 LED typu 0603. Ja wymieniałem tylko te pod wyświetlaczem (6 sztuk) ale na niebieskie. Świecą jaśniej niż oryginalne, kontrast jak dla mnie OK, ale nie wykluczone że na białych byłby jeszcze lepszy. Jak znasz niemiecki to załączam program przydatny przy wymianach diód. Piszą cośtam o wymianie rezystorów ale ja nie wymieniałem.

A dla osób ze słabym wzrokiem to lepsza jest 7110 - większy wyświetlacz i większe litery.
    Załączniki:
    • Nokia LED v1.0 by Pflunz.zip (711.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1889536
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Dzięki, fajny programik.
    Przy białych LEDach może być konieczne pozbycie się tego rezystora z uwagi na wyższe napięcie pracy.
    Zastanawiam się czy można zastosować LEDy 0805 (łatwiejsze lutowanie i podświtlenie byłoby chyba bardzej równomierne).
  • REKLAMA
  • #4 1889611
    Scorpio123
    Poziom 10  
    Na wyswietlacz zalozylem sobie biale, a na klawiature niebieski. Wszystko dziala bez wymiany lub pozbywania sie jakich kolwiek czesci. Jest tylko jedno ale: zeby diody pod wyswietlaczem lub klawiatura zaczely swiecic musza zostac wymienione wszystkie. Dopiero wtedy mozna podziwiac efekt swojej pracy. Taki efekt nie wystepowal przy wymianie na czerwone. Zapewne jest to spowodowane napieciami pracy diod.
  • REKLAMA
  • #5 1889668
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Z ta wymianą wszystkich diod to ciekawa sprawa. W końcu są połączone równolegle. Zamieszczam schemat z instrukcji serwisowej.
    Moje pytanie: czy mozna wlutować 0805 jest nadal aktualne. :)
    Załączniki:
    • 5110 - wymiana podświetlenia, pytanie do doświadczonych scan.jpg (55.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1890544
    Scorpio123
    Poziom 10  
    To bylo dokladnie tak: wlutowalem jedna diode biala to ona nie swiecila, a pozostale 5 zielonych dawalo normalne swiatlo. Zapala sie dopiero gdy wszystkie beda biale. Ten sam motyw jest z niebieskimi. Nie chodzi tu o typ polaczenia, ale o napiecie pracy.
    A co do wlutowania 805 to pod wyswietlacz sie nie nadaja bo sa za szerokie i dotykaly by ramki wyswietlacza co powodowaloby zwarcie. Jesli chodzi o wlutowanie ich zeby podswietlaly klawiature to moze i da sie to zrobic, ale nie wiem czy tez nie beda za szerokie. Najlepiej kup jedna 805 i sobie sprawdz czy nie bedzie przeszkadzac.
  • #7 1892408
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    Stwierdzenie że trzeba wymienić "wszystkie" diody jest troche nieprecyzyjne.
    Diody są w dwóch sekcjach po 6 szt - tak że przedmówca zapewne miał na myśli że trzeba wymienić wszystkie 6 w danej sekcji( klawiatura lub wyświetlacz) a nie wszystkie 12 LED w telefonie.
    Faktem jest że jak będą w jednej sekcji pomieszane 2 typy diód to będa świeciły tylko jedne z nich.
    Można jednak wylutowac najpierw wszystkie 6 szt starych LED w danej sekcji i wtedy nowe będą świecić nawet jak sie wlutuje tylko jedną czy dwie.
  • Pomocny post
    #8 1892766
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    0805 nie wejdą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telefonie Nokia 5110 podświetlenie wyświetlacza składa się z 12 diod LED typu 0603, podzielonych na dwie sekcje po 6 sztuk (wyświetlacz i klawiatura). Wymiana diod na białe może poprawić kontrast, jednak konieczne jest wymienienie wszystkich diod w danej sekcji, ponieważ mieszanie różnych typów powoduje świecenie tylko jednej grupy. Diody 0805 są zbyt szerokie, aby zmieścić się pod wyświetlaczem bez ryzyka zwarcia, choć mogą być rozważane do podświetlenia klawiatury po sprawdzeniu wymiarów. Przy zastosowaniu białych LED może być konieczne usunięcie rezystorów R2 i R8 ze względu na wyższe napięcie pracy diod. Wymiana na niebieskie diody pod wyświetlaczem daje jaśniejsze światło bez konieczności zmiany rezystorów. Model Nokia 7110 jest polecany dla osób ze słabszym wzrokiem ze względu na większy wyświetlacz i większe litery.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA