logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SCX-3405W - Instalacja na Windows 10 bez uprawnień administratora

seba22 29 Wrz 2020 18:41 2079 2
REKLAMA
  • #1 18949926
    seba22
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,
    Mam duży problem z instalacją drukarki Samsung SCX-3405W w systemie Windows 10 bez uprawnień administratora - komputer żony z pracy - w dobie pandemii została wysłana na home-office...
    Z uwagi na brak uprawnień admina odpada użycie Samsung Easy Wireless Setup, itp.
    Próbuję dodać drukarkę za pomocą portu TCP/IP ale wtedy nie ma dostępu do skanera - urządzenie instaluje się jako zwykła drukarka (nie jako drukarka wielofunkcyjna).

Pytanie: w jaki sposób poprawnie zainstalować urządzenie Samsung SCX-3405W (z obsługą skanera) bez uprawnień administratora? Oczywiście chodzi mi o dostęp bezprzewodowy po WiFi.

Dodam, że sterowniki wydają się być w porządku - po kablu USB skanowanie działa - komputer na kablu "widzi" drukarkę jako urządzenie wielofunkcyjne. Po WiFi "widzi" jako zwykłą drukarkę...
  • REKLAMA
  • #2 18949977
    kulka35
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Czy to urządzenie ma wspierane skanowanie sieciowe Twain?
    Czy nie powinieneś skanowania "odpalić" z instalki?
    Po za tym powinieneś zadzwonić do działu IT , tam gdzie pracuje żona i stamtąd uzyskać pomoc.
  • #3 18949990
    seba22
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    kulka35 napisał:
    Czy to urządzenie ma skanowanie sieciowe Twain?

Tak - na moim prywatnym laptopie urządzenie jest zainstalowane i działa bezprzewodowo - skanuję za pomocą sterownika TWAIN (poprzez programik NAPS2)
    Instalki żadnej nie odpalimy (brak admina). Oczywiście mogę próbować dzwonić - problem w tym, że gdy jej dział IT pracuje to ja też jestem w pracy - bez dostępu fizycznie do komputera...
    Najlepsze jest to, że kiedyś już to skonfigurowałem i działało - jednakże po aktualizacji FW w drukarce muszę to zrobić jeszcze raz i za diabła mi nie wychodzi...

Takie opcje powinny być dostępne przy tym urządzeniu:

Niestety, gdy dodaję drukarkę z poziomu Panelu sterowania -> Urządzenia i drukarki -> Dodaj drukarkę -> Dodaj drukarkę, używając adresu TCP/IP lub nazwy hosta.. to wygląda to tak:
    (brak opcji skanowania)

Nie wiem co robię źle? Czy mam wybrać inny sterownik / inny port / opcje / cokolwiek?
    Jak zmusić Windowsa do instalacji również skanera (przy okazji instalacji drukarki)?
REKLAMA