logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam impregnatu do drewna, który się wchłania - alternatywy dla Drewnochronu

asdqwerty 01 Paź 2020 13:04 1761 5
REKLAMA
  • #1 18953060
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Jakiś czas temu kupiłem impregnat do drewna. Drewnochron miał taki, który mi pasował, tzn. wchłaniał się w drewno. Przestali taki produkować i w tej chwili mają tylko powłokotwórcze, które zostawiają świecącą warstwę na powierzchni. Szukam jakiejś alternatywy, która też będzie się wchłaniać w drewno. Malowane będą słupy, na zewnątrz. Co możecie polecić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18953467
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Olej a impregnat to trochę co innego. No i nie ten budżet.
  • REKLAMA
  • #4 18953534
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3784
    asdqwerty napisał:
    Szukam jakiejś alternatywy, która też będzie się wchłaniać w drewno. Malowane będą słupy, na zewnątrz. Co możecie polecić?
    Najpierw pokryć wodnym stężeniowym impregnatem do drewna konstrukcyjnego (jest bardzo tani, oferowany w kolorach wskaźnikowych lub bezbarwny), a następnie pokryć Hylotoxem, produkowanym przez Altax.

Oba środki nie pozostawiają widocznej powłoki, oba są także przewidziane do stosowania poza pomieszczeniami. Proponowany wyżej olej będzie miał bardzo ograniczoną skuteczność w tym wypadku, bo zupełnie nie zabezpieczy słupów przez szkodnikami grzybowymi czy saproksylofilami. Tego typu oleje to środki typowo wykańczające.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21346262
    przemyslw
    Poziom 15  
    Ocena: 84
    Olej zużyty do tego kilka procent oleju opałowego i na gorąco, ale też zależy jakie drewno. Nie wolno blisko ujęcia wody , przy wodach opadowych itp.
  • #6 21346387
    bogo11
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Robiłem to w tym roku - ja stosowałem vidaron V01 impregnat gruntujący bezbarwny. On jest na rozpuszczalnikach (w każdym razie nie wodorozcieńczalny). Po nałożeniu nie widać a najważniejsze, że dobrze się po tym malowało. Jasny kolor wystarczyły 2 warstwy.
REKLAMA