logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston WMG 922B - brak reakcji po wymianie blokady i triaka Q29 w module sterowania

gluzab 02 Paź 2020 21:45 765 2
REKLAMA
  • #1 18955924
    gluzab
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam Wszystkich.
    Kolega poprosił mnie o pomoc z pralką. Pralka przestała działać po zakończeniu prania. Brak zasilania, żadnych komunikatów błędu, wszystko martwe. W module doszło do przepięcia w kostce zasilania (zaznaczone na czerwono). Zawiozłem moduł do serwisu elektroniki gdzie wymienili triak Q29 i przyległe elementy.

Sugerowano ze to sterowanie od blokady zamka. Blokada faktycznie się zacinała, wymieniłem ja na nową. Po kablach doszedłem do tego ze Q29 nie steruje zamkiem tylko elektrozaworem od wody. Elektrozawory są OK.

Podpiąłem naprawiony moduł sterowania i nową blokadę drzwi i nadal nic. Wszystko martwe. Proszę o pomoc. Każda podpowiedź będzie cenna. Ideałem byłoby posiadanie schematu serwisowego od tej pralki. Szukanie po omacku zajmie mi wieki.
    Pozdrawiam Wszystkich.
    Ariston WMG 922B - brak reakcji po wymianie blokady i triaka Q29 w module sterowania Ariston WMG 922B - brak reakcji po wymianie blokady i triaka Q29 w module sterowania
  • REKLAMA
  • #2 18956319
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4479
    Czasem pomaga przeprogramowanie modułu. Awaria opisana powyżej nie ma wpływu na destrukcję modułu,
    chyba, że ktoś przyłożył rękę do jego ubicia.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #3 18956361
    gluzab
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Piotr2608 napisał:
    Czasem pomaga przeprogramowanie modułu. Awaria opisana powyżej nie ma wpływu na destrukcję modułu,
    chyba, że ktoś przyłożył rękę do jego ubicia.

Nikt wcześniej tam nie grzebał. Nie mam pojęcia gdzie można przeprogramować taki modułu i ile to może kosztować?
    Może zgłosić się ktos z ofertą? Mieszkam na południu Polski, dawne województwo Bielsko.
    Dziękuję za sugestię.
    Pozdrawiam GB
REKLAMA