logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona

vitio 03 Paź 2020 12:33 441 2
REKLAMA
  • #1 18956556
    vitio
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam,
    od jakiegoś czasu rzadko, ale raz na parę dni pojawia się taki kwadracik jak na poniższych zdjęciach.

Cechy:
    - Pojawia się tylko czasami i zawsze w innym miejscu.
    - Kwadracik jest szary i jakby przeźroczysty, bo prześwituje to co jest pod nim. Przesunięty na niego kursor myszki jest przed nim. Wydaje mi się też, że gdy raz zrobiłem aby program Aimp3 był "Zawsze na wierzchu" to chyba zakrył ten kwadracik a bez tego kwadracik był przed nim.
    - Kwadracik nie jest problemem monitora podłączonego pod laptop, bo gdy zrobię "Duplikuj" ekran, to kwadracik jest i na laptopie i na monitorze dodatkowym.
    - Gdy zrobię Print screen, to kwadracik jest na zrzucie ekranu.

Kiedy się pojawia:
    Do tej pory zdarzało się to tylko w czasie działania programu Camtasia (program do obróbki np. przycinania wideo). Komputer od dawna ma te same ustawienia, nic nie było zmieniane. Camtasie też używam od zawsze tak samo i nigdy nic takiego mi się nie pojawiało.
    To nie jest tak, że włączam Camtasie i pojawia się ten kwadracik. Zazwyczaj w czasie jej używania nie ma tego kwadracika, tylko czasem po jakimś czasie działania Camtasi zauważam, że się pojawił.
    Gdy wyłączę Camtasię, to kwadracik znika.

Dodatkowo ostatnio zauważyłem też, że od kiedy Facebook zmienił swój interfejs webowy, to gdy otworzę więcej kart w Firefoxie z Facebookiem potrafi on zabrać dużo pamięci (kiedyś w takiej sytuacji aż tak nie było).
    Jeszcze tego nie przetestowałem (bo nie zawsze ten kwadracik się pojawia), ale jak się pojawi, to sprawdzę (i napiszę) czy ten kwadracik może pojawia się wtedy gdy mam włączoną zarówno Camtasię jak i Facebook. Może to bardziej Firefox w połączeniu z Facebookiem jest winien (pojawiają się na forach problemy z pamięcią przy używaniu nowego Facebooka na Firefoxie np. tutaj https://support.mozilla.org/en-US/questions/1301699 ). Ten mój problem pojawił się mniej więcej właśnie w okresie kiedy pojawił nowy interfej Facebooka.

Czy macie jakieś sugestie jak skontrolować skąd ten kwadracik się bierze? Może ktoś też tak miał?

Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona Lenovo T530 - Przeźroczysty szary kwadracik na 2 monitorach czasami gdy włączona

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 18956581
    elektryk112
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    A to nie jest przypadkiem znak wodny z tej Camtasji ? Poszukaj w ustawieniach programu funkcji watermark.
  • #3 18956588
    vitio
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Nie, nie sądzę, bo od dawna jej używam i nie było czegoś takiego, nie zmieniałem ustawień Camtasia ani jej nie aktualizowałem, więc nie wiem skąd mogłoby się to nagle zmienić. Zerknąłem też na opcje i nie widzę tam takiej.
    Poza tym pracując z danym moim nagraniem najpierw nie ma tego, po jakimś czasie nagle sobie się pojawia albo w ogóle się nie pojawia.
REKLAMA