To może i ja dorzucę 3 grosze...
Daj znać, czego oczekujesz od monitora, może przed założeniem tematu powinieneś to lepiej przemyśleć.
Obecnie popularnymi trendami są
* monitory 1080p z wysokim odświeżaniem (polecam 27 cali, a nie 24, chyba że siedzisz z nosem w monitorze), gry wyglądają bardzo przyjemnie przy powyżej 120Hz
* monitory 2k 27+ cali 60-75Hz (sugeruję przemyśleć 27-32 cale, większe mogą być za duże)
* monitory ultrawide (wydajność na nich to coś pomiędzy wydajnością 2k a 4k)
Co do monitorów TN - reklamuje się je jako "z wyższym odświeżaniem", bo chyba na siłę szukają plusów żeby je ciągle sprzedawać. W rzeczywistości mają blade kolory, a odświeżanie między 1 a 5ms nie zróbi Ci różnicy, chyba że jesteś zafazowanym graczem CS:GO. Przy większych ekranach (np 32 cale) z powodu różnicy w kątach patrzenia na poszczególne miesca pojawiają się przebarwienia, stąd wymyślono rewolucyjną ideę: monitory zakrzywione! Kompletna pomyłka, wyglądają dobrze tylko z jednego miejsca i kiedy go wyłączysz, a jeśli będziesz chciał oglądać film z 4 metrów, będą miały przebarwienia. Moim zdaniem to całkowicie eliminuje monitory z matrycami TN.
Co do monitorów IPS - to nieprawda, że mają gorsze czasy odświeżania, to zależy ile chcesz wydać na monitor. Te tańsze rzeczywiście mają wolniesze odświeżanie i zwykle oferują mniej klatek na sekundę. Ale do 5ms, jeśli nie jesteś pro graczem, który marnuje czas na "robienie kariery w CS:GO", zamiast uczyć się np. programowania czy podrywać dziewczyny, do 5ms SPOKOJNIE Ci wystarczy. Mają ładne kolory, dobre kąty widzenia i słabe czernie, ale ogólne wrażenie zwykle jest pozytywne. Jeśli ktoś usiądzie obok Ciebie, nie będzie widział "odwróconych kolorów", czy szarych kawałków, to przydaje się również do oglądania filmów. Nie śmierdzi to biedą, krótko mówiąc.
Monitory ultrawide - niewiele o nich wiem, ale ich wysoka rozdzielczość, relatywnie niska funkcjonalność (pooglądaj na tym np. youtube, będziesz miał wielke czarne pasy po bokach), raczej średnie wsparcie gier, moim zdaniem to wszystko nie usprawiedliwia futurystycznego wyglądu który docenią znajomi. Taki monitor przyda się pewnie programistom, lub ludziom racującym na wielu dokumentach, raczej specjalistyczny sprzęt o ciekawym wyglądzie.
Zwróć też uwagę na rozdzielczość. 1080p już nei jest standardem, ale ciągle da się tego używać, 2k obecnie staje się bardzo popularne, a 4k to ciągle jednak niewygodny nadmiar, z którym problemy może mieć nawet tak mocna karta, jaką masz.
Ja idąc tym tropem kupiłem monitor LG 32QK500. Ma wszystkie cechy na których mi zależało: IPS (świetne kolory i kąty widzenia), 32 cale, płaski (o to z jakiegoś powodu dość ciężko w tych rozmiarach). Dodatkowo trochę wyższe odświeżanie (75Hz), prosta regulacja i delikatna, cienka, metalowa nóżka, która nie szpeci mi biurka (dla mnie to było ważne, zadziwiająco wiele monitorów ma płaskie, ogromne, brzydkie, plastikowe paszkwile nóżkowe).
Jeśli zdecydujesz się na jakieś rozwiązanie, dalej jest już prosto: wchodzisz np. na morele, wstukujesz preferencje i prawdopodobnie zostanie Ci tylko kilka sztuk do porównania. Pozdrawiam