logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS x550C Windows 8 zwolnił - Windows 8 bardzo wolno działa mimo różnych zabieg

karamba131 06 Paź 2020 20:49 2082 21
REKLAMA
  • #1 18962914
    karamba131
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Od jakiegoś czasu Windows 8 strasznie muli na moim laptopie. Próbowałem różnych rzeczy typu: odzyskiwanie systemu, defragmentacja dysku, wyłączenie niepotrzebnie uruchamianych programów przy starcie systemu, również i różnych programów czyszczących. Przeglądarki internetowe również chodzą jakby nie mogły nie mówiąc już o uruchamianiu systemu. Z problem już walczę z 2 miesiące bezskutecznie, więc postanowiłem napisać z prośbą o pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18963029
    karamba131
    Poziom 12  
    ASUS x550C Windows 8 zwolnił - Windows 8 bardzo wolno działa mimo różnych zabieg
    wklejam screen z crystalmarkinfo

Parametry laptopa:
    ASUS x550C z ekranem dotykowym
    Procesor Intel(R) Core(TM) i3-3217U CPU @ 1,8GHz 1,8 GHz
    RAM - 4GB

Poniżej raport z programu HWMONITOR

CPUID HWMonitor Report
    -------------------------------------------------------------------------

Binaries

HWMonitor version 1.4.2.0

Monitoring

Mainboard Model X550CA (0x00000176 - 0x00574E20)

LPCIO

Hardware Monitors

Hardware monitor ACPI
    Temperature 0 55 degC (131 degF) [0xCD2] (THRM)
    Temperature 1 n.a. (CPU)
    Fan 1 2800 RPM [0xAF0] (CPU)

Hardware monitor Battery
    Voltage 0 14.80 Volts [0x39D0] (Current Voltage)
    Capacity 0 32560 mWh [0x7F30] (Designed Capacity)
    Capacity 1 25914 mWh [0x653A] (Full Charge Capacity)
    Capacity 2 24790 mWh [0x60D6] (Current Capacity)
    Level 0 21 pc [0x4F] (Wear Level)
    Level 1 96 pc [0x5F] (Charge Level)

Hardware monitor D3D

Hardware monitor Intel I/O
    Temperature 0 55 degC (131 degF) [0x37] (GPU)
    Clock Speed 0 348.67 MHz [0x15C] (Graphics)
    Clock Speed 1 n.a. (Memory)
    Clock Speed 2 n.a. (Processor)

Processors

Number of sockets 1
    Number of threads 4

APICs

Socket 0
    -- Core 0 (ID 0)
    -- Thread 0 0
    -- Thread 1 1
    -- Core 1 (ID 1)
    -- Thread 2 2
    -- Thread 3 3

Timers

ACPI timer 3.580 MHz
    Perf timer 1.754 MHz
    Sys timer 1.000 KHz

Processors Information

Socket 1 ID = 0
    Number of cores 2 (max 2)
    Number of threads 4 (max 4)
    Manufacturer GenuineIntel
    Name Intel Core i3 3217U
    Codename Ivy Bridge
    Specification Intel(R) Core(TM) i3-3217U CPU @ 1.80GHz
    Package (platform ID) Socket 1023 FCBGA (0x4)
    CPUID 6.A.9
    Extended CPUID 6.3A
    Core Stepping E1/L1
    Technology 22 nm
    TDP Limit 17.0 Watts
    Tjmax 105.0 °C
    Core Speed 796.9 MHz
    Multiplier x Bus Speed 8.0 x 99.6 MHz
    Base frequency (cores) 99.6 MHz
    Base frequency (ext.) 99.6 MHz
    Stock frequency 1800 MHz
    Instructions sets MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, SSE4.2, EM64T, VT-x, AVX
    Microcode Revision 0x15
    L1 Data cache 2 x 32 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size
    L1 Instruction cache 2 x 32 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size
    L2 cache 2 x 256 KBytes, 8-way set associative, 64-byte line size
    L3 cache 3 MBytes, 12-way set associative, 64-byte line size
    Max CPUID level 0000000Dh
    Max CPUID ext. level 80000008h
    Cache descriptor Level 1, D, 32 KB, 2 thread(s)
    Cache descriptor Level 1, I, 32 KB, 2 thread(s)
    Cache descriptor Level 2, U, 256 KB, 2 thread(s)
    Cache descriptor Level 3, U, 3 MB, 16 thread(s)
    FID/VID Control yes

Turbo Mode not supported
    Max non-turbo ratio 18x
    Max turbo ratio 18x
    Max efficiency ratio 8x
    O/C bins none
    Ratio 1 core 18x
    Ratio 2 cores 18x
    Ratio 3 cores 18x
    Ratio 4 cores 18x
    TDP Level 17.0 W @ 18x
    TDP Level 14.0 W @ 8x

Temperature 0 55 degC (131 degF) (Package)
    Temperature 1 52 degC (125 degF) (Core #0)
    Temperature 2 56 degC (132 degF) (Core #1)
    Voltage 0 0.80 Volts (VID #0)
    Voltage 1 0.80 Volts (VID #1)
    Power 00 4.25 W (Package)
    Power 01 2.04 W (IA Cores)
    Power 02 0.02 W (GT)
    Power 03 2.20 W (Uncore)
    Clock Speed 0 796.95 MHz (Core #0)
    Clock Speed 1 796.95 MHz (Core #1)
    Core 0 max ratio 18.0 (effective 18.0)
    Core 1 max ratio 18.0 (effective 18.0)

Storage

Drive 0
    Name HGST HTS545050A7E680
    Revision GG2OAF10
    Serial TEA55CL92GR3KP
    Capacity 465.8 GB
    Type Fixed
    Bus Type SATA (11)
    Rotation speed 5400 RPM
    Features SMART
    Volume c:, 297.7 GBytes (72.6 percent available)
    Volume e:, 48.8 GBytes (34.4 percent available)
    Volume f:, 48.8 GBytes (46.1 percent available)
    Volume g:, 48.8 GBytes (13.9 percent available)

USB Devices

USB Device Generic USB Hub, class=0x09, subclass=0x00, vendor=0x8087, product=0x0024
    USB Device Urządzenie kompozytowe USB, class=0x00, subclass=0x00, vendor=0x03EB, product=0x8A0B
    USB Device Urządzenie kompozytowe USB, class=0xEF, subclass=0x02, vendor=0x04F2, product=0xB3F2
    USB Device Generic USB Hub, class=0x09, subclass=0x00, vendor=0x8087, product=0x0024

Graphic APIs

API D3D
    API Intel I/O

Display Adapters

Display adapter 0
    ID 0x4000000
    Name Intel(R) HD Graphics 4000
    Board Manufacturer ASUSTeK Computer Inc.
    PCI device bus 0 (0x0), device 2 (0x2), function 0 (0x0)
    Vendor ID 0x8086 (0x1043)
    Model ID 0x0166 (0x124D)
    Revision ID 0x9
    Performance Level 0
    Core clock 350.0 MHz

Monitor 0
    Model ()
    ID LGD039F
    Serial
    Manufacturing Date Week 0, Year 2012
    Size 15.7 inches
    Max Resolution 1366 x 768 @ 59 Hz
    Horizontal Freq. Range 0-0 kHz
    Vertical Freq. Range 0-0 Hz
    Max Pixel Clock 0 MHz
    Gamma Factor 2.2
  • #5 18963051
    VVoSeba
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Próbowałeś wrzucić mu dysk SSD? I czy robiłeś test pamięci RAM?
  • #6 18963154
    karamba131
    Poziom 12  
    Nie wrzucałem dysku SSD, kupiłem z HDD. Testu pamięci RAM nie robiłem
  • #7 18963193
    aachi
    Poziom 24  
    Ocena: 46
    karamba131 napisał:
    Poniżej raport z programu HWMONITOR

Raport jest nieczytelny i nie zawiera większości danych. Wrzuć screeny. Pamiętaj by były po kilku (lub kilkunastu) minutach pracy na laptopie (otwórz przeglądarkę i kilka stron z których zwykle korzystasz, jakieś programy... najlepiej gdybyś odczuwał to mulenie).

Później ściągnij program FRST z https://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/. Przeskanuj nim komputer i wrzuć tu logi (frst.txt i additional.txt). Logi wrzuć jako pliki, nie wklejaj ich jako treść postu.

SMART nie wykazał, żadnych problemów z dyskiem twardym. 4GB RAM to trochę mało. Jeśli jest zapełniany niemal w całości to system zaczyna korzystać z pliku wymiany... a to strasznie zamula komputery. Testu RAM nie musisz robić. Uszkodzony RAM nie spowalnia komputera tylko wywala błędy.
  • #8 18963197
    VVoSeba
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    To proponuje zrobić test pamięci RAM tym testem wbudowanym, ale polecam MemTest86 z bootowalnego pendriva czy cd jak wygodniej bo wtedy program działa niezależnie a nie na dysku systemu. A jak z temperaturami na procesorze? Pasta była wymieniana jak i oczyszczony z kurzu? Bo tbh. Temperaturę to pierwsze, co wypadało by sprawdzić np. Przez program OCCT.
  • #9 18963280
    V01115635
    Poziom 8  
    Ocena: 30
    W dzienniku zdarzeń sprawdź czy nie pojawiają się błędy w komunikacji z dostępem do dysku, wiele razy spotkałem się z sytuacją że pomimo dobrego smarta dysku, dysk nadawał się do wyzerowania bądź do wymiany.
  • REKLAMA
  • #10 18963348
    klapouszek4
    Poziom 18  
    Ocena: 51
    A ja bym tu podzielił opinie z kolegą aachi. Na dzisiejsze czasy o tyle o ile 3 a nawet 2 generacja core intela jest jeszcze wystarczająca o tyle dysk hdd i 4 gb ram to stanowczo za mało. Obecne aktualizacje są tak obszerne, że takie konfiguracje nie dają rady pomimo, że kom po świeżej windzie jeszcze daje radę to po zrobieniu aktualizacji i dorzuceniu kilku programów jest już z tym Ciężko. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 18963380
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Nie wszystkie problemy z dyskiem są widoczne w SMART. Uruchom jakiś bootowalny system lub podłącz dysk do innego komputare i sprawdź prędkości (np. HDTune).
    Przeskanuj antywirusem i antymalware.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18965111
    aachi
    Poziom 24  
    Jak piszesz post na forum to masz przycisk "Dodaj załącznik". Po kliknięciu na niego pokazuje się okienko w którym możesz wybrać pliki do dodania. Tak łatwiej dodawać pliki np. FRST.txt niż na zewnętrznym hostingu. Będziesz wiedział na przyszłość.

W plikach FRST infekcji nie widzę, choć posprzątać by się przydało. Może ktoś pokusi się o przygotowanie pliku naprawczego do FRST.

Temperatury są nie najgorsze. Jednak procesor w momencie robienia zrzutów HWMonitora był obciążony w 100%, ale działał tylko z połową prędkości. Ustaw profil zasilania na "Maksymalna wydajność". Sprawdź w Zaawansowanych opcjach zasilania, czy Maksymalna wydajność procesora jest na 100% zarówno na baterii jak i przy podłączonym zasilaniu.

HWMonitor pokazał także maks zajętość RAMu na 84%, co jest prawie na granicy by komputer zaczął korzystać z pliku wymiany. Więc uruchomienie kilku dodatkowych zakładek w przegladarce i RAMu by brakło.

Co możesz zrobić by przyśpieszyć komputer?
    Za darmo:
    - Odinstaluj McAfee całkowicie.
    - Odinstaluj wszystko od ASUS-a poza ATK Package.
    - Odinstaluj wtyczki w Firefoxie
    - Możesz odinstalować całkowicie Avasta (co przyśpieszy komputer) jednak musisz być rozsądny, nie uruchamiać plików z nieznanych emaili i pirackiego oprogramowania. Nie wiem na ile skuteczny jest Windows Defender w Windows 8, w 10 jest wystarczający.
    - Odinstaluj wszystko czego nie używasz i nie uruchamiaj wielu programów równocześnie.
    - Upewnij się, że problem ze spowolnionym procesorem był spowodowany ustawieniami w "Opcjach Zasilania".

Za kasę:
    - Kup kość 8GB DDR3L SODIMM RAM - koszt jakieś 100-160 złotych.
    - Kup SSD na SATA np. Crucial MX500 500GB - koszt jakieś 250-300 złotych, jednak laptop w biurowych zastosowaniach przyśpieszy Ci bardzo.

Dodatkowo:
    - Możesz zrobić test HDTune jak prosili inni koledzy.
    - Przeskanować komputer darmową wersją Malwarebytes, usunąć co znajdzie i później odinstalować.
    - Czy masz także problem prawidłowym działaniem innych programów? Zwykle FRST nie sprawia problemów...
    - Zainstaluj wszystkie aktualizacje systemu, by komputer nie musiał się aktualizować gdy akurat z niego korzystasz.
  • #14 18965176
    sk1977
    Spec od komputerów
    aachi napisał:
    Ustaw profil zasilania na "Maksymalna wydajność".
    - ustaw zrównoważony - podnoszenie wymuszanie wyższej wydajności wpływa negatywnie na temperatury i efekt może być przeciwny, a nawet może skrócić życie laptopa.
    HWMonitor często pokazuje niektóre wartości z opóźnieniem - dlatego na screeny mogą wprowadzać w błąd - na jednym screenie widać, że procesor podnosi taktowanie do maksymalnego. Uruchom test OCCT - zobaczysz jak zachowuje się taktowanie, temperatury, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 18965358
    aachi
    Poziom 24  
    Ja zalecam "Maksymalną wydajność", bo to normalne ustawienie przy którym każdy laptop powinien pracować bez problemu. To nie jest wymuszanie "wyższej" wydajności (tylko normalnej) ani overclocking, by siać panikę.
    Oczywiście temperaturę podzespołów zawsze warto kontrolować. Twój CPU zaczyna throtlować przy 105 stopniach. Jeśli maks temperatura jest poniżej 80 stopni, to nie masz się czym martwić. Jeśli wzrasta powyżej 80 to warto przeczyścić chłodzenie. Powyżej 90 stopni dopiero jest powodem do zmartwień.
    Temperaturę możesz odczytywać chociażby w HWMonitor -> Intel Core i3 3217U -> Temperatures.

Test OCCT to dobry pomysł. Pozwoli sprawdzić jak to jest z tym taktowaniem procesora. OCCT jest wymagający dla procesora dlatego to normalne, że temperatury będą wysokie. Jednak jeśli dojdzie do throtlingu, to należałoby przeczyścić chłodzenie.
  • #16 18965466
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ja zdecydowanie zalecam zrównoważony - przy normalnym używaniu to najlepsze ustawienie.
    W wielu przypadkach ustawienie wysokiej wydajności było problemem - po zmianie na zrównoważony temperatury spadały nawet o 10*C i wentylator pracował ciszej - mniejsze zużycie energii, mniejszy hałas, no i po co grzać pomieszczenie. A praca z wyższymi temperaturami to większe ryzyko uszkodzenia np. BGA. A zysk praktycznie żaden - a często wręcz przeciwnie.
    Tu nie będzie problemem ustawienie wydajności.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 18966688
    karamba131
    Poziom 12  
    Co możesz zrobić by przyśpieszyć komputer?
    Za darmo:

- Odinstaluj McAfee całkowicie. - ZROBIONE

- Odinstaluj wszystko od ASUS-a poza ATK Package.- ZROBIONE

- Odinstaluj wtyczki w Firefoxie - NIE MAM FIREFOX, ODINSTALOWAŁEM W CHROME

- Możesz odinstalować całkowicie Avasta (co przyśpieszy komputer) jednak musisz być rozsądny, nie uruchamiać plików z nieznanych emaili i pirackiego oprogramowania. Nie wiem na ile skuteczny jest Windows Defender w Windows 8, w 10 jest wystarczający. - NIE MOGĘ ODISTALOWAĆ AVAST, INFORMACJA O BRAKU UPRAWNIEŃ - PROSZĘ SKONTAKTOWAĆ SIĘ Z ADMINISTRATOREM ??

- Odinstaluj wszystko czego nie używasz i nie uruchamiaj wielu programów równocześnie. - ZROBIŁEM TO JUŻ WCZEŚNIEJ

- Upewnij się, że problem ze spowolnionym procesorem był spowodowany ustawieniami w "Opcjach Zasilania". - NIE MOGĘ PRZESTAWIĆ OPCJI NA WYSOKĄ WYDAJNOŚĆ, PO WPROWADZENIU ZMIAN OPCJE WRACAJĄ NA "ZRÓWNOWAŻOWNY"

Za kasę:
    - Kup kość 8GB DDR3L SODIMM RAM - koszt jakieś 100-160 złotych. - NA PRZYSZŁOŚĆ - MIAŁBY KTOŚ DO SPRZEDANIA TANIEJ??
    - Kup SSD na SATA np. Crucial MX500 500GB - koszt jakieś 250-300 złotych, jednak laptop w biurowych zastosowaniach przyśpieszy Ci bardzo. - NA PRZYSZŁOŚĆ - MIAŁBY KTOŚ DO SPRZEDANIA TANIEJ??

Dodatkowo:
    - Możesz zrobić test HDTune jak prosili inni koledzy. ZROBIONE - DOŁĄCZONE SCREENY
    ASUS x550C Windows 8 zwolnił - Windows 8 bardzo wolno działa mimo różnych zabieg ASUS x550C Windows 8 zwolnił - Windows 8 bardzo wolno działa mimo różnych zabieg ASUS x550C Windows 8 zwolnił - Windows 8 bardzo wolno działa mimo różnych zabieg ASUS x550C Windows 8 zwolnił - Windows 8 bardzo wolno działa mimo różnych zabieg

- Przeskanować komputer darmową wersją Malwarebytes, usunąć co znajdzie i później odinstalować. - ZROBIONE, ZNALEZIONE 2 BŁĘDY W REJESTRATCH ALE NIE WIEM JAK USUNĄĆ, PONIŻEJ TE REJESTRY
    Klucz rejestru: 2
    PUP.Optional.InstallCore, HKU\S-1-5-21-3105519144-1118819623-1684115050-1001\SOFTWARE\1Q1F1S1C1P1E1C1F1N1C1T1H2UtF1E1I, Brak akcji, 507, 352832, 1.0.30994, , ame, , ,
    PUP.Optional.InstallCore, HKU\S-1-5-21-3105519144-1118819623-1684115050-1001\SOFTWARE\CSASTATS\ic, Brak akcji, 507, 586068, 1.0.30994, , ame, , ,

- Czy masz także problem prawidłowym działaniem innych programów? Zwykle FRST nie sprawia problemów... - PROBLEM BYŁ OGÓLNY PO PONOWNYCH URUCHOMIENIACH POJAWIAŁ SIĘ EKRAN I ŻADNE INKONY NIE DZIAŁAŁY, NIE DOTYCZYŁ TYLKO TEGO PROGRAMU ALE OGÓLNIE KOMPUTERA

- Zainstaluj wszystkie aktualizacje systemu, by komputer nie musiał się aktualizować gdy akurat z niego korzystasz. BYŁA TYLKO JEDNA MAŁA AKTUALIZACJA, WYSKOCZYŁ KOMUNIAKT ŻE WERSJA WINDOWSA 8 JEST NIEAKTUALNA I NALEŻY ŚCIĄGNĄĆ 8.1 ALE NIE WIEM KTÓRĄ WERSJĘ DOKŁADNIE I CO Z KLUCZEM?
  • Pomocny post
    #18 18967689
    aachi
    Poziom 24  
    Cytat:
    BYŁA TYLKO JEDNA MAŁA AKTUALIZACJA, WYSKOCZYŁ KOMUNIAKT ŻE WERSJA WINDOWSA 8 JEST NIEAKTUALNA I NALEŻY ŚCIĄGNĄĆ 8.1 ALE NIE WIEM KTÓRĄ WERSJĘ DOKŁADNIE I CO Z KLUCZEM?

Legalnie nie ma problemu i z tego co pamiętam podczas aktualizacji nie będzie się pytał o klucz. Podczas czystej instalacji klucz z W8 chyba nie pasuje do W8.1, ale po zainstalowaniu stary klucz zadziała do aktywacji. Aktualizujesz do tej samej wersji co masz Windowsa 8. Szczegóły powinny być w ustawieniach "System".

Cytat:
    PROBLEM BYŁ OGÓLNY PO PONOWNYCH URUCHOMIENIACH POJAWIAŁ SIĘ EKRAN I ŻADNE INKONY NIE DZIAŁAŁY, NIE DOTYCZYŁ TYLKO TEGO PROGRAMU ALE OGÓLNIE KOMPUTERA

Myślałem, że Windows działa prawidłowo tylko powoli. Wypadałoby poszukać przyczyny zawieszeń. Spróbuj najpierw zaktualizować do 8.1.

Cytat:
    ZNALEZIONE 2 BŁĘDY W REJESTRATCH ALE NIE WIEM JAK USUNĄĆ...
    NIE MOGĘ ODISTALOWAĆ AVAST, INFORMACJA O BRAKU UPRAWNIEŃ

Zaktualizuj do 8.1 może się problem naprawi. Jeśli nie to będziemy szukać rozwiązania.

Cytat:
    NIE MOGĘ PRZESTAWIĆ OPCJI NA WYSOKĄ WYDAJNOŚĆ, PO WPROWADZENIU ZMIAN OPCJE WRACAJĄ NA "ZRÓWNOWAŻOWNY"

- Sprawdź czy zasilacz jest wykrywany prawidłowo.
    - W wierszu poleceń wpisz taką komendę:
    powercfg –restoredefaultschemes

I spróbuj zmienić plan zasilania ponownie.

Cytat:
    HDTune

Miałeś jeden poważny spadek prędkości. Jeśli na czas testu system był uruchomiony z innego nośnika (CD lub pendrive) to jest to powód do zmartwienia. Jeśli uruchomiłeś HDTune z poziomu tego Windowsa 8 co masz zainstalowany, spadek mógł być spowodowany tym, że system lub inny program w tym czasie także zaczął korzystać z dysku. Warto by powtórzyć test HDTune z przenośnego systemu, lub po podłączeniu tego dysku do innego komputera.

Cytat:
    MIAŁBY KTOŚ DO SPRZEDANIA TANIEJ??

Ja podałem orientacyjne ceny nowych części ze sklepu. Używane powinieneś znaleźć taniej. 13 i 14 tego miesiąca mają być jakieś zniżki na amazonie. Może SSDki będą tańsze?
  • #19 18968204
    karamba131
    Poziom 12  
    Cytat:
    BYŁA TYLKO JEDNA MAŁA AKTUALIZACJA, WYSKOCZYŁ KOMUNIAKT ŻE WERSJA WINDOWSA 8 JEST NIEAKTUALNA I NALEŻY ŚCIĄGNĄĆ 8.1 ALE NIE WIEM KTÓRĄ WERSJĘ DOKŁADNIE I CO Z KLUCZEM?

Legalnie nie ma problemu i z tego co pamiętam podczas aktualizacji nie będzie się pytał o klucz. Podczas czystej instalacji klucz z W8 chyba nie pasuje do W8.1, ale po zainstalowaniu stary klucz zadziała do aktywacji. Aktualizujesz do tej samej wersji co masz Windowsa 8. Szczegóły powinny być w ustawieniach "System"

WINDOWS ZAAKTUALIZOWANY DO WERSJI 8.1

Cytat:
    ZNALEZIONE 2 BŁĘDY W REJESTRATCH ALE NIE WIEM JAK USUNĄĆ...
    NIE MOGĘ ODISTALOWAĆ AVAST, INFORMACJA O BRAKU UPRAWNIEŃ

Zaktualizuj do 8.1 może się problem naprawi. Jeśli nie to będziemy szukać rozwiązania.

PO AKTUALIZACJI SYSTEMU NIE ZNALEZIONO BŁĘDÓW - PO ZAINSTALOWANIU WINDOWS 8.1 NIE MAM JUŻ ŻADNEGO ANTYWIRA, JAKIEGO PROPONUJECIE ŻEBY NIE ZAMULAŁ MI KOMPUTERA

Cytat:
    NIE MOGĘ PRZESTAWIĆ OPCJI NA WYSOKĄ WYDAJNOŚĆ, PO WPROWADZENIU ZMIAN OPCJE WRACAJĄ NA "ZRÓWNOWAŻOWNY"

- Sprawdź czy zasilacz jest wykrywany prawidłowo.
    - W wierszu poleceń wpisz taką komendę:
    Kod:
    powercfg –restoredefaultschemes

I spróbuj zmienić plan zasilania ponownie.

PO AKTUALIZACJI WINDOWSA OPCJA DZIAŁA

Cytat:
    HDTune

Miałeś jeden poważny spadek prędkości. Jeśli na czas testu system był uruchomiony z innego nośnika (CD lub pendrive) to jest to powód do zmartwienia. Jeśli uruchomiłeś HDTune z poziomu tego Windowsa 8 co masz zainstalowany, spadek mógł być spowodowany tym, że system lub inny program w tym czasie także zaczął korzystać z dysku. Warto by powtórzyć test HDTune z przenośnego systemu, lub po podłączeniu tego dysku do innego komputera

TYM RAZEM TEST ZROBIONY Z ZEWNĘTRZENGO ŹRÓDŁA (Pendrive) PONIŻEJ SCREEN

Cytat:
    MIAŁBY KTOŚ DO SPRZEDANIA TANIEJ??

Ja podałem orientacyjne ceny nowych części ze sklepu. Używane powinieneś znaleźć taniej. 13 i 14 tego miesiąca mają być jakieś zniżki na amazonie. Może SSDki będą tańsze?

NIE MA CO UKRYWAĆ SYSTEM PRZYŚPIESZYŁ ALE TO JESZCZE NIE JEST TO, W NAJBLIŻSZYM CZASIE JEDNAK MUSZĘ KUPIĆ DYSK I PAMIĘĆ, RAM, TEN HD CAŁY CZAS SŁYCHAĆ JAK MIELI...

Dziękuję bardzo za pomoc
    Załączniki:
    • ASUS x550C Windows 8 zwolnił - Windows 8 bardzo wolno działa mimo różnych zabieg HD1.png (124.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 18968260
    aachi
    Poziom 24  
    Scan HDTune nie najgorszy, dysk działa prawidłowo (ma już swoje lata).
    Jeśli będziesz w miarę rozsądny to systemowy Windows Defender powinien Ci wystarczyć. Jakikolwiek inny zewnętrzny antywirus spowolni komputer.

Sprawdź jeszcze raz czy nie ma żadnych aktualizacji do ściągnięcia i zdefragmentuj dysk.
  • #21 18969765
    imari14
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Miałem podobny problem. Dokupiłem dysk SSd 120Gb i na nim mam system, a stary HDD do reszty. Dodałem również 4 gb pamięci. Problemy skończyły się!.
    Pozdrawiam
  • #22 18973855
    karamba131
    Poziom 12  
    Być może i to jest dobre rozwiązanie bo trochę szkoda starego dysku a jak na system będzie SSD to chyba powinno śmigać. Pomyślę nad tym. Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wolno działającym systemem Windows 8 na laptopie ASUS x550C, mimo prób optymalizacji, takich jak defragmentacja dysku i wyłączenie niepotrzebnych programów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie wolnego miejsca na dysku, testy pamięci RAM, a także rozważenie wymiany dysku HDD na SSD oraz zwiększenie pamięci RAM do 8GB. Po aktualizacji systemu do Windows 8.1 i przeprowadzeniu testów, użytkownik zauważył poprawę wydajności, ale nadal planuje dalsze ulepszenia sprzętowe. Wskazano również na znaczenie monitorowania temperatury procesora oraz ustawień zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA