Uszanowanie. Problem polega na tym, że po kupnie używki Epsona XP-540 pojawia się błąd "EPSON PRINTER Recovery Mode". Nic Nie mogę zrobić. Szukam jakiegokolwiek firmware do tej drukarki i nigdzie nie mogę znaleźć. Komputer w panelu sterowania widzi ją jako EPSONMFP-IPL. Błagam, podeślijcie jakiś sprytny chwyt na ogarnięcie tematu. Chociaż jakimś firwarem poratujcie.
Metoda 1: Aktualizacja oprogramowania
Link - program do aktualizacji softu
Link - dokładna instrukcja jak postępować pokolei
Po tym jak aktualizacja przebiegnie pomyślnie, wyłącz drukarke z prądu i podłącz po ok. 15 sekundach.
Jeśli nie wstanie i spowrotem wpadnie do RECOVERY MODE, czytaj poniżej
- Przeczytaj całość, później działaj -
Metoda 2: Tryb Update MODE
- Odłącz drukarkę z prądu
- Przytrzymaj (ON/OFF + DOMEK + 1 + STOP)
- Podczas trzymania przycisków, podłącz drukarkę do zasilania (przyda się druga osoba)
- Trzymaj tak aż do momentu pojawienia się ekranu "Program Update MODE"
- Wykonaj aktualizacje z metody 1
- PO ZAKOŃCZENIU AKTUALIZACJI NA KOMPUTERZE NIE WYŁĄCZAJ DRUKARKI!! Monit o pomyślnej aktualizacji pojawi się dopiero na ekranie drukarki jako "FINISHED"
- Odłącz drukarkę od prądu. Zostaw ją wyłączoną na 1-2 minuty.
- Podłącz drukarkę i włącz ją z przycisku o ile nie wstanie sama.
Może brudny enkoder karetki?
Drukarka reaguje na brak tuszy i/lub wskazuje ich poziom?
Stacja serwisowa nie blokuje karetki? jest ułożona prawidłowo?
Dodano po 3 [minuty]:
Wiele tematów na elektrodzie jest związanych z tym problemem, czasem mówią o zakurzonych czujnikach, czasem o położeniu stacji serwisowej. Poszukaj, może znajdziesz coś co ci pomoże.
Przykłady: LinkLinkLink i wiele wiele więcej.
Enkoder to taka taśma stalowa biegnąca wzdłuż środka drukarki, za karetką prawdopodobnie, powinieneś ją widzieć jak otworzysz drzwiczki z karetką. Można ją wyczyścić płynem do szyb najlepiej.
Benzyna ani żaden alkohol ci tego nie umyje, a jedynie rozmaże.
Uważaj żeby nie ciągnąć go za mocno żeby nie spadł z mocowań (jest na naciągu sprężynowym) ani się nie urwał.
Jeśli ci się uda, spróbuj wysunąć głowice ze stacji serwisowej. Zobacz czy jest na swoim miejscu, nie wyskoczyła, nie jest podniesiona w dziwny sposób.
Dźwięk troche podobny jakby było coś zablokowane.
Spróbuj zrobić coś takiego: Link
Dobra, temat ogarnięty. Zostawiłem epsonika na noc i działa. Wystarczyło na dłuższy czas odciąć zasilanie. Na dużo dłuższy czas. Dzięki chłopie za rady, doceniam fest. Pozostaje mi tylko nabicie magenty i yellowa. Dzięki jeszcze raz. Temat zamykam.Gdybyś miał jeszcze jakieś rady, zapraszam na PW.
Dobra, temat ogarnięty. Zostawiłem epsonika na noc i działa. Wystarczyło na dłuższy czas odciąć zasilanie. Na dużo dłuższy czas. Dzięki chłopie za rady, doceniam fest. Pozostaje mi tylko nabicie magenty i yellowa. Dzięki jeszcze raz. Temat zamykam.Gdybyś miał jeszcze jakieś rady, zapraszam na PW.
Dodano po 48 [sekundy]:
Ostatni koment
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Epson XP-540, która po zakupie używanej jednostki wpadła w tryb "EPSON PRINTER Recovery Mode". W odpowiedzi na problem, zaproponowano kilka metod rozwiązania, w tym aktualizację oprogramowania oraz przejście do trybu Update MODE. Po pomyślnej aktualizacji, użytkownik napotkał nowy błąd E-01, który mógł być spowodowany brudnym enkoderem karetki lub innymi problemami mechanicznymi. Użytkownik uzyskał porady dotyczące czyszczenia enkodera oraz sprawdzenia stanu głowicy drukującej. Ostatecznie, po dłuższym odłączeniu zasilania, problem został rozwiązany, a drukarka zaczęła działać poprawnie. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.