logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z PS4, grą FIFA, serwerami pomimo działającego internetu

peta7 14 Paź 2020 20:33 2529 3
REKLAMA
  • #1 18977923
    peta7
    Poziom 1  
    Witam, mam mały problem. Posiadam światłowód i generalnie internet fajnie śmiga, wszystko działa bardzo ok. Jedyny problem mam z Fifą (PS4 było podłączane przez kabel i wifi). W teorii wszystko niby dobrze chodzi, 15 pingu, bez lagów, płynnie, ale w pewnym momencie podczas gry dostaję komunikat "utracono połączenie z serwerami EA". Internet w konsoli jest, od razu po komunikacie mogę spowrotem wejść do trybu online. Czasem zdarza się też tak, że np. podczas otwierania zakładki "sklep" wczytuje się on 2 minuty i albo wyskakuje błąd, albo się po tym czasie wyświetla zawartość sklepu. Wygląda to wszystko tak jakby nagle gra traciła połączenie z serwerami EA na sekundę. Konsola była podłączana do internetu także przez kabel i działo się tak samo. Nie jest to na pewno ich wina, ponieważ udostępniając internet z telefonu nie ma takich sytuacji, aczkolwiek to wifi i pojawia sięwiększe opóźnienie. Grzebałem już chyba we wszystkich ustawieniach routera i nie mam kompletnie żadnego pomysłu co z tym mogę zrobić. Zadzwonię jutro do dostawcy, ale co mu powiedzieć, że w Fifie mnie często rozłącza, a tak wszystko normalnie działa? Będę wdzięczny za jakiekolwiek rady.
  • REKLAMA
  • #2 18978087
    Pawelawe
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Ja bym najpierw zadzwonił do dostawcy i w zależności co powie technik dopiero wtedy założyć temat. Bo na tym etapie to wróżenie z fusów.
  • REKLAMA
  • #3 18978411
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5466
    peta7 napisał:
    Będę wdzięczny za jakiekolwiek rady.

A reszta szczegółów np o sieci: kto dostarcza net, jakim sprzętem dostarcza, czy to modem czy ONT, czy jest tam adresacja IPv6, czy masz publiczne IP, gdzie mieści się serwer Fify?
    Robiłeś jakieś testy pingu czy traceroute do serwera gry?
  • #4 18978515
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    weź pod uwagę, że wczoraj wspaniałe Sony puściło update na konsole 8.00, które spowodowało paraliż wszystkich konsol. Zero możliwości wczytania listy znajomych, możliwości odpalenia imprezy itp itd. Masa ludzi wczoraj narzekała. Jeżeli Twój problem powstał wczoraj to weź na wstrzymanie, jeżeli kiedy indziej - no cóż, nie mam innego pomysłu.

Warto w takich chwilach śledzić na Twitter #psndown
REKLAMA