logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zyxel NSA320 - Dysk sieciowy NSA 320 / opinia i pomoc

ryhawa 20 Paź 2020 10:11 1035 2
  • #1 18988987
    ryhawa
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam
    Dostałem od znajomego serwer NAS Zyxel NSA 320. nie mam doświadczenia z tego typu urządzaniami (choć planuje sobie coś takiego sprawić).
    Urządzenie od dłuższego czasu nie był używane, ale jak działało podobno było "sprawne".
    Podłączyłem sprzęt bez dysku i pierwsze co mnie zdziwiło że wydaje jakieś ciche dźwięki (elektronika) i nie był to żaden głośniczek tylko coś innego. Normalnie elektronika tak się nie zachowuje. Zrobiłem całkowity reset i bez zmian. przed resetem ruter nie widział dysku, po resecie już tak. Odpaliłem oprogramowanie, łączy się z dyskiem. W tym momencie podłączyłem dysk i zrobiłem automatyczną inicjalizację. Po wszystkim były widoczne utworzone foldery itp. Ustawiłem aby dysk był widoczny w otoczeniu sieciowym jak i dysk sieciowy. Po LAN wgrałem jeden film na testy. Połączyłem się z dyskiem poprzez wifi przez telefon i wszystko widzi. Jednak jak włączyłem aby odtwarzało film to cały czas mieli mieli i nic nie odtwarza filmu (poprzez player zainstalowany na telefonie). Na TV jest dokładnie to samo, widzi dysk, widzi film. Po włączeniu nie odtwarza.

Spróbowałem uaktualnić firmware i tutaj również wyskoczył mi błąd (-12). robiłem to ręcznie wskazując plik z aktualizacją jak i automatycznie. Bez powodzenia.

Czy to są objawy tego że dysk jest nieprawny (na co wskazują dziwki które wydaje automatyka), czy jednak wychodzi mój brak doświadczenia z tego typu urządzeniami.

Z góry dzięki za pomoc.
  • #2 18988989
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Może to wentylator wydaje dziwne dzięki.
  • #3 18989041
    ryhawa
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Niestety to nie wentylator. Odłączyłem go i był ten sam efekt.
REKLAMA