logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostęp do serwera www po IP na orange światłowód (ze stałym IP)

Siemen1 22 Paź 2020 22:29 1824 10
REKLAMA
  • #1 18994312
    Siemen1
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Cześć,

mam FTTH od orange ze stałym adresem IP. Podłączyłem serwer do routera, na którym mam postawiony serwer apache2.
    Moje pytanie brzmi jak skonfigurować router (zyxel VMG8924-AC), abym mógł się dostać na stronę po domyślnym porcie 80 na tym serwerze?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18994356
    Siemen1
    Poziom 10  
    rastafara, mam podane w protokole zdawczo-odbiorczym "Publiczne adresy IP"
    Sieć: 95.xx.x.240
    Maska: 255.255.255.252
    Brama: 95.xx.x.241

Po 95.xx.x.241 dostaje się do panelu zyxela. Rozumiem, że po .240 powinienem się dostać do serwera www, jeśli wszystko dobrze skonfiguruje?
  • #4 18994524
    suser222
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    rastafara napisał:
    Najprościej to routerzr ustawić adres IP serwera w strefie "zdemilitaryzowanej" DMZ.

Najprościej nie znaczy najlepiej.

Znalezienie instrukcji wraz z odpowiedzią zajęło mi 15 sekund. (strona 73)
    Dostęp do serwera www po IP na orange światłowód (ze stałym IP)
  • #5 18994568
    Siemen1
    Poziom 10  
    Czyli jak mam to rozumieć? Nie postawię serwera www na porcie 80?

W ogóle nie mogę się dostać od tego serwera po IP.
    Serwer debian jest widoczny w routerze pod 10.0.0.5
    Ustawiłem taki DMZ, ale nie mogę się dostać po IP i porcie z zewnątrz (ustawiłem 8090 w apache2).
  • REKLAMA
  • #7 18995133
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Siemen1 napisał:
    Rozumiem, że po .240 powinienem się dostać do serwera www, jeśli wszystko dobrze skonfiguruje?
    Nie! .240 to adres sieci, z niego się nie korzysta. Jedyny adres, który masz do dyspozycji to .242, bo .241 to brama do ISP.
    Adres .242 razem z maską i bramą powinien być na WAN Zyxela
  • #8 18995835
    Siemen1
    Poziom 10  
    Sprawdzę, natomiast znalazłem informacje na forum orange, że nie powinieniem wprowadzać zmian w routerze, tylko te rzeczy przypisać w /etc/network/interfaces

https://kb.arubacloud.pl/pl/computing/publicz...owa-dla-serwera-linux-debian-oraz-ubuntu.aspx

https://nasz.orange.pl/t5/Internet-domowy/Rou...Zyxel-VMG8324-B10A-blokowane-porty/td-p/28284

Cytat:
    Razem z biznes pack powinienes dostac adres IP (staly/zewnetrzny przydzielony Tobie), maske oraz adres bramy (czyli routera). I teraz aby postawic serwer WWW czy cokowliek innego nie forwardujesz portow przez router do adresow prywatnych (NAT) tylko podlaczasz kompa na ktorym jest serwer do routera i nastepnie recznie ustawiasz na nim adres IP ktory otrzymales, maske sieci i adres bramy. Jako DNSy mozna wpisac dns Orange albo dowolne inne np z Cloudflare (1.1.1.1, 1.0.0.1) albo Google (8.8.8.8). I tyle. Od tej chwili komp jest widoczny w sieci pod przydzielonym adresem.
  • Pomocny post
    #9 18995967
    jprzedworski
    Siemen1 napisał:
    nie powinieniem wprowadzać zmian w routerze
    Na razie nie namawiam do żadnych zmian. Napisałem:
    jprzedworski napisał:
    Adres .242 razem z maską i bramą powinien być na WAN Zyxela
    Jest tak? To twój router, czy od ISP.
    A, w ogóle, coś tprzed tym Zyxelem stoi?
  • REKLAMA
  • #10 18995983
    Siemen1
    Poziom 10  
    Zyxel jest od orange, aktualnie mam switch który jest odłączony. Serwer jest bezpośrednio podłączony do Zyxela.

Dodano po 3 [godziny] 25 [minuty]:

Poprzednio wszystko dobrze skonfigurowałem oprócz tego IP, zmieniłem końcówkę na .242 w /etc/network/interfaces i działa.
    Czemu akurat 242? Gdzie mogę poczytać więcej na ten temat? :)
  • Pomocny post
    #11 18996457
    jprzedworski
    Siemen1 napisał:
    Czemu akurat 242?
    przydałoby się trochę lektury o sieciach, ale chwilowo nie mam pomysłu.
    Dostałeś takie dane od ISP:
    Sieć: 95.xx.x.240
    Maska: 255.255.255.252
    Brama: 95.xx.x.241
    Każda sieć ma z definicji dwa adresy "dla celów technicznych" - adres sieci i adres broadcast. Z nich korzysta protokół IP, ale użytkownik nie. Tu już nawet masz napisane, jaki jest adres sieci. Maska mówi, ile tych adresów może być. Najprościej skorzystać z kalkulatora np.: https://ckziumragowo.pl/pub/app/IP.php
    Jak wpiszesz to od ISP, wyją ci dostępne dwa adresy hostów .241 i .242. Ale .241 ISP zarezerwował już dla bramy, więc zostaje tylko .242
    Brama to taki host, który jest łącznikiem jednej sieci z drugą. Tu twoja sieć przez bramę ma dostęp do internetu. Brama jest niepotrzebna tylko dla sieci niezależnych, np. postawisz kilka komputerów bez dostępu do internetu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada serwer www na systemie Debian podłączony do routera Zyxel VMG8924-AC, korzystając z FTTH od Orange z publicznym adresem IP. W trakcie dyskusji poruszono kwestie konfiguracji routera, w tym ustawienia DMZ oraz przypisania adresu IP serwera. Ustalono, że adres .240 jest adresem sieci, a jedynym dostępnym adresem dla serwera jest .242, ponieważ .241 jest zarezerwowany dla bramy. Użytkownik z powodzeniem skonfigurował adres IP w pliku /etc/network/interfaces, co umożliwiło dostęp do serwera. Wskazano również na potrzebę sprawdzenia widoczności portu 8090 z internetu oraz na znaczenie lektury dotyczącej podstaw sieci komputerowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA