logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ZTE ZXHN F660 - poszukiwanie routera z mocniejszym zasięgiem Wi-Fi dla internetu światłowodowego

MarcinM2020 26 Paź 2020 13:04 2973 5
  • #1 19000950
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Ocena: 246
    Witam. Mam router firmy zte zxhn f660 i problem ze słabym zasiegiem w domu. Czy są jakieś routery obsługujące internet światłowodowy ktore mają większą moc sygnału wifi??? Zamówiłem juz do tymczasowego podratowania sytuacji wzmacniacz sygnału xiaomi (jeszcze nie doszedł do mnie) ale jakoś nie ufam takin urządzeniom więc postanowiłem zapytać na forum. :)
    Problem powstał w momencie jak rozpoczeła sie nauka zdalna, dlatego zależy mi na szybkim zalatwieniu problemu. Za pomoc z góry dziękuję
  • #2 19001173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19001338
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5458
    marcin.moczala napisał:
    Czy są jakieś routery obsługujące internet światłowodowy ktore mają większą moc sygnału wifi???

Moc sygnału wifi wszystkie routery/modemoroutery mają identyczną, bo reguluje to prawo.
    Różnice polegają na tym, że router/modemorouter ma/nie ma anten zewnętrznych, jaki układ radiowy tam zastosowano itd. - czyli czasami coś radzi sobie lepiej a inne sprzęty gorzej.
    marcin.moczala napisał:
    Zamówiłem juz do tymczasowego podratowania sytuacji wzmacniacz sygnału xiaomi

- by mieć co wzmocnić czyli przesłać dalej, sam wzmacniacz musi mieć co odebrać, zatem sygnał wifi musi być całkiem mocny w miejscu instalacji wzmacniacza (rzędu -70dBm),
    - dodatkowo, wzmacniacz obcina transfer o połowę,
    - dodatkowo, dodanie wzmacniacza może jeszcze bardziej pogorszyć siec wifi, niż poprawić jej zasięg i działanie.
  • #4 19001415
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Opcja z Access Point wydaje mi się najlepsza w moim przypadku. Czy możesz mi podpowiedzieć jakie urządzenie będzie najlepsze do tego celu (i w miarę nie drogie ;) )?
    Rozumię że taki acces point będzie tworzył sieć inną niż ta z mojego zte? Jeśli tak to czy urządzenia będace w mojej sieci wifi nie będą "głupiały" przełączając się pomiędzy sieciami?

Dodano po 10 [minuty]:

W najbliższym czasie robię screeny aplikacją to tutaj wrzycę. Już to ostatnio testowałem i generalnie w miejscu gdzie miałby być wzmacniacz wifi to pokazywało ok -60db do -50db. U mnie na kanalach od 1-5 jest sporo wygnałów dlatego przerzuciłem sie na kanał 6 ( do tej pory był 3)
  • #5 19001635
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5458
    marcin.moczala napisał:
    Opcja z Access Point wydaje mi się najlepsza w moim przypadku.

AP podłącza się przewodem z routerem głównym.
    marcin.moczala napisał:
    jakie urządzenie będzie najlepsze do tego celu (i w miarę nie drogie )?

W takich widełkach "nie drogi", pozostaje TPlink C6 (cena koło 150 zł).
    Ale to prawdę powiedziawszy router, który można przełączyć na AP, niż AP z prawdziwego zdarzenia.
    marcin.moczala napisał:
    Rozumię że taki acces point będzie tworzył sieć inną niż ta z mojego zte?

Ustawiasz jak zechcesz, ale najlepiej to siec o innej nazwie i innym kanale niż na routerze głównym.
    marcin.moczala napisał:
    Jeśli tak to czy urządzenia będace w mojej sieci wifi nie będą "głupiały" przełączając się pomiędzy

Celujesz w tanie rozwiązania, nie oczekuj tu szybkiego działania, automatycznego przełączania w sekundę itd
    marcin.moczala napisał:
    w miejscu gdzie miałby być wzmacniacz wifi to pokazywało ok -60db do -50db.

Będzie rwało połączenia samego wzmacniacza z routerem głównym, a co dopiero całego linku.
    marcin.moczala napisał:
    U mnie na kanalach od 1-5 jest sporo wygnałów dlatego przerzuciłem sie na kanał 6 ( do tej pory był 3)

Kanały najbardziej wskazane, to kanał nr 1, 6 i 11 - ale problem taki, że na tych kanałach z automatu działają prawie wszystkie sieci, zatem na tych kanałach największy tłok i bałagan.
  • #6 19032062
    MarcinM2020
    Poziom 22  
    Mozna powiedzieć że uporałem się z problemem. Kupiłem najzwyklejszy wzmacniacz (taki do gniazdka). Najpierw był to xiaomi pomimo że działał spoko to go oddałem bo konfiguracja tego urządzenia to jakiś absurd. Zakładanie konta, udzielanie zgód wszelakich z lokalizacją włącznie. Więc go oddałem bo nie lubie takich cudów i nie bedzie mi chinol pod przykrywką instalacji takiego banalnego wzmacniacza wifi wymuszał dostęp do szpiegowania mnie ;)
    Teraz mam podobne urządzenie ale z Tp-link i również działa ok, do tego obsługuje sieć 5Ghz dzieki czemu TROCHĘ sprawniej działa mi sieć w domu, instalacja banalna. W moim przypadku można powiedziedzieć że problem tymczasowo rozwiązany. :)
REKLAMA