logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niepowodzenie połączenia z hotspotem po zmianie adresu Mac przez Technitium MAC Address Changer

brtg125 26 Paź 2020 23:14 333 3
REKLAMA
  • #1 19002458
    brtg125
    Poziom 2  
    Do zmiany adresu Mac używam programu Technitium MAC Address Changer, jednak zauważyłem, że po zmianie adresu Mac w moich obu kartach sieciowych (posiadam dwie) jest problem z hotspotem. Kiedy włączam mobilny hotspot w moim komputerze (Windows 10) inne urządzenia normalnie go widzą jednak nie mogą się połączyć. Wygląda to mniej więcej tak, że przez chwilę widzę napis łączenie później on znika i po chwili znowu się pojawia, a telefon w moim przypadku i tak nie może się z hotspotem połączyć. Sprawdzałem juz wszystkie sterowniki, Windows też jest zaktualizowany, i naprawdę nie wiem jak rozwiązać ten problem.
  • REKLAMA
  • #2 19003792
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5333
    brtg125 napisał:
    Do zmiany adresu Mac używam programu Technitium MAC Address Changer,

A po co zmieniasz tak często adresy MAC?
    brtg125 napisał:
    naprawdę nie wiem jak rozwiązać ten problem.

Trzeba usuwać/zapominać sieci ilekroć zmienisz adresację karty sieciowej.
    Jak siec jest tworzona przez system, ten zapisuje też adres MAC sieciówki, no to jak tworzy siec ze starym MAC, to i na ten MAC zestawia połączenia a tego "numeru" już nie ma.
    brtg125 napisał:
    (Windows 10)

No to się szykuj, bo ani to łatwe ani proste usuwanie sieci w tym crapie.
  • REKLAMA
  • #3 19003800
    brtg125
    Poziom 2  
    A po co zmieniasz tak często adresy MAC?
    Adres MAC zmieniłem raz, po przywróceniu z powrotem na oryginalny do hotspot utworzonego przez mój komputer i tak się nie mogę połączyć.
  • #4 19003807
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5333
    @brtg125
    Częściowo Ci już odpowiedziałem, resztę masz tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3739535.html#18993679
    Mój post nr 4 i 6

Prawdopodobnie, taką rzeźbę będziesz robił za każdym razem, kiedy zmieniasz MAC.
REKLAMA