logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC Chameleon LX10R - problem z wysuwaniem klawiszy i panelem przednim

rokoko 13 Paź 2005 00:56 4821 18
REKLAMA
  • #1 1894292
    rokoko
    Poziom 20  
    Ocena: 57
    Witam!
    Problem dotyczy wysuwania klawiszy oraz opuszczania panela przedniego w w/w radyjku. Otoz jak pewnie wiecie panel posiada 3 polozenia:
    1. Skrajnie wsuniety (umozliwia zaladowanie plyty)
    2. "neutralny" (normalne wylaczenie)
    3. Klawisze wysuniete.

Po podaniu na radio zasilania klawisze przesuwaja sie pomiedzy polozeniem 1 i 2, a napiecie na silniczku do wysuwanie klawiszy wynosi 0,8-1,2V.Poprzejezdzaja tak pare razy po czym na wyswietlaczu Err.
    Kolejny problem to zaladunek CD, gdy na wyswietlaczu pisze CD LOADING panel czolowy nie schodzi w dol, nie wspominajac ze klawisze ani drgna. Prosze nie podawajcie mi linkow do schematu bo takowy juz mam, ale nie bede ukrywal ze nie wiem nawet od czego zaczac szukac. Stabilizator napiecie BA4905 wymienilem ale objawy nie ustapily. Prosze pomozcie, radyjko fajne, a na nowe brak funduszy. Z gory wielkie dzieki!
  • REKLAMA
  • #2 1894410
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    1.Sprawdż czy ręcznie można poruszać jedną i drugą częścią czołówki.
    2.Sprawdż poprawność działania mikrostyków w mechanizmie sterującym.
    3.Nawet jedno ziarenko piasku może zablokować mechanizm do wysuwania klawiatury.
  • REKLAMA
  • #3 1896876
    rokoko
    Poziom 20  
    no wlasnie pod wzgledem mechaniki wszystko jestn OK, problem tkwi na pewno w elektronice.
  • #4 1897433
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    wiec tak...moje zdanie....problem z klawiaturka i panelem na 99% miales bo nie zalozyles mechanizmu cd lub.....zle go poskladales...mozna sie walnac na skladaniu klawiaturki jej ustawieniem wobec tej klapeczki....wg mnie tylko te 2 przyczyny....zle ustawienie oraz brak mechanizmu cd...mnie przecwiczyl przedwczoraj kameleon....co sie osiedzialem to moje...
  • #5 1898205
    rokoko
    Poziom 20  
    Przeciez tam nie ma mozliwosci pomylki jesli chodzi o wysuwanie klawiszy?? !! A co do panela to juz sam nie wiem.... a nie wydaj Ci sie napiecie na poziomie 1V na silniku do wusuwania klawiatury ciut za niskie??
  • #6 1898212
    Miqes
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    sprawdź taśmę do frontu (białą po prawej) i mocowanie frontu do dźwigni podnoszącej i opuszczającej.
  • #7 1898491
    rokoko
    Poziom 20  
    Forntowy Panel frontowym panelem ale mi nie cha wyjezdzac klawisze..... i od tego chce zaczac.... bo coz jakby front chcial zjezdzac jak klawisze maja problemy
  • #8 1898510
    olecki
    Poziom 27  
    to aplikacje FAN8037 polecam...ja nad znalezieniem u siebie przyczyn siedzialem 2 dni....ale widac ze mocniej czujesz temat...wiec chyle glowe...i przepraszam ze glos zabralem...powodzenia...
  • #9 1898539
    rokoko
    Poziom 20  
    Nie to mialem na mysli.... Jesli chodzi o tego typu sprawy to jestem prawie zielony, wiec przepraszam jesli Cie urazilem..... Zastanawiam mnie poprostu fakt, ze klawisze sie tak "bujaja" oraz to niskie napiecie na silniku. Najbardziej mnie zastanawia to, ze po zal radia do zqasilania klawisze tak sie dziwnie zachowuja. Nie wiem moze zle mysle i front ma cos do tego.... Fakt faktem ze radyjko testuje bez mechanizmu CD. A jak jest rozwiazany czujnik polozenia frontu?? Bo klawisze to zwykle mikrostyki....
  • REKLAMA
  • #10 1898544
    Miqes
    Poziom 15  
    za informację o położeniu listwy z klawiszami odpowiadaję switche (3 sztuki) na płycie głównej a za informację o położeniu frontu czujniki na froncie (2 sztuki). Jak procesor nie dostaje informacji o położeniu frontu (lub mylną informację) to nie będzie sterował wysuwaniem listwy.
  • #11 1898550
    rokoko
    Poziom 20  
    a gdzie sa te czujniki polozenia frontu?? Najlepsze ze klawisze sa wysuwaja sie ale jedynie miedzy polozeniem OFF a polozeniem umozliwiajacym wsuniecie plyty (najbardziej wsuniete).
  • #12 1898561
    Miqes
    Poziom 15  
    dwa fototranzystory po prawej stronie na płytce i wygięta blacha za nimi.
  • #13 1898648
    olecki
    Poziom 27  
    przecie bez mechanizmu tak dokladnie sie to bedzie zachowywac....panowie...
  • #14 1898701
    Miqes
    Poziom 15  
    wydaje mi się, że bez mechanizmu radio powinno się przeresetować a blokuje się dopiero przy próbie załadowania lub wyładowania płyty. Natomiast jak nie przejdzie procedury resetu mechanicznego to niezależnie od tego czy ma mechanikę, czy nie wyświetli błąd. Można wejść w tryb serwisowy i odczytać błąd, ale są tylko 3 błędy mechaniki więc i tak nie ma pełnej informacji. Mechanika jest prosta (bez elektroniki) tylko z 4 switchami, więc ustawić switche można nawet przy żle złożonej mechanice (chociażby plastrem).
  • REKLAMA
  • #15 1902177
    rokoko
    Poziom 20  
    To co dokladnie proponujecie zrobic zeby szybko zlokalizowc usterke bo juz zaczyna mi sil brakowac. AAA przy okazjii czy ktos sie orientuje ile moze kosztowac tasma do klawiszy??
  • #16 1903271
    olecki
    Poziom 27  
    zakladales mechanizm???
  • #17 1904413
    rokoko
    Poziom 20  
    Odpalilem radyjko z zalozonym mechanizmem CD i dodatkowo opuszczonym panelem frontowym.Zaraz po lwaczeniu radio zachowywalo sie prawidlowo tzn najpierw chcialo poniesc front ale strasznie wolno panel czolowy sie podnoscil, podczas podnoszenie wyswietlil blad 28. Pozniej raz jeszcze wlaczylem radio i recznie pomoglem podiesc mu panel przedni, po podniesieniu panela staral sie wysunac klawisze jednak szlo to bardzo pomalu, znow wyswietlil blad (bodajze 26) i zachowywal sie tak jak opisywalem na poczatku. Zaczynam sie pomalu zastanqawiac czy oby caly problem to nie zbyt niskie napiecie zasilania silnikow (silniki nie maja dosc sily aby wykonac swoje zadanie w odppowiednim czasie) i moze procesor po uplywie czasu zalozmy 2 sek traktuje to jak zaciecie mechanizmu wysuwu. I co sadzicie o mojej tezie?? Co radzicie?? Wymienilem stabilizator BA4905 wiec to napewno odpada,
  • #19 4030843
    belfer251
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    NIech kolega rozkręci panel czołowy i dobrze go sprawdzi. Szczególnie czujniki które tam siedzą. Tasiemka do panelu kosztuje ok 50 zł (ta szersza). Kurcze dopiero zobaczyłem datę postu. Troszkę go odgrzałem :)

Odpowiadasz na post z przed dwóch lat ! Kolega już pewnie zapomniał o problemie. <SławeK>

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy mechanizmu wysuwania klawiszy i opuszczania panelu przedniego w radiu JVC Chameleon LX10R. Panel posiada trzy pozycje: skrajnie wsuniętą (umożliwiającą załadunek płyty), neutralną oraz z wysuniętymi klawiszami. Po podaniu zasilania klawisze poruszają się między pozycjami 1 i 2, a napięcie na silniczku wynosi około 0,8-1,2 V, co jest podejrzanie niskie. Po kilku próbach na wyświetlaczu pojawia się błąd "Err". Panel przedni nie opuszcza się podczas ładowania płyty (CD LOADING), a klawisze nie reagują. Problem występuje szczególnie przy testowaniu bez mechanizmu CD. Wymiana stabilizatora napięcia BA4905 nie rozwiązała problemu.

Wskazano, że za położenie listwy z klawiszami odpowiadają trzy mikrostyki na płycie głównej, a za położenie frontu dwa czujniki (fototranzystory) z wygiętą blaszką na płytce. Brak prawidłowej informacji o położeniu frontu powoduje brak sterowania wysuwaniem listwy klawiszy. Mechanizm CD i jego poprawny montaż są kluczowe dla prawidłowego działania, gdyż bez mechanizmu radio nie wie, jak się zachować, co powoduje błędy i niestabilność działania. Niskie napięcie na silnikach może powodować zbyt słabe działanie i wywoływać błędy procesora. Zalecane jest sprawdzenie taśmy łączącej panel, czujników położenia frontu, mikrostyków oraz poprawności montażu mechanizmu CD. Koszt taśmy do klawiszy to około 50 zł. Można również skorzystać z dokumentacji układu FAN8037, który steruje mechanizmem.

Podsumowując, problem najprawdopodobniej wynika z braku lub nieprawidłowego montażu mechanizmu CD, uszkodzonych lub źle działających czujników położenia frontu, niskiego napięcia zasilania silników oraz ewentualnych problemów z taśmą i mikrostykami. Diagnostyka powinna zacząć się od mechanicznej kontroli panelu i mechanizmu, pomiaru napięć na silnikach oraz weryfikacji sygnałów z czujników i mikrostyków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA