W blenderze kielichowym Zelmer SB1000/ZSB1400 pojawił się problem polegający na tym, że ostrze noża nie obraca się pomimo pracy silnika. W dodatkowej nakładce do cięcia ziaren itp. (znacznie mniejszy, odwrócony "kielich") ten problem nie występuje - ostrze kręci się i tnie normalnie. Oznacza to, że problem tkwi w części tnącej, używanej do głównego kielicha. Podejrzewam, że na skutek zbyt dużego oporu stawianego przez jakieś twardsze cięte warzywa, czy owoce mogło dojść do uszkodzenia w metalowej tulejce łączącej nóż z plastikowym sprzęgłem znajdującym się pod spodem, albo może zerwało się jakieś mocowanie sprzęgła i tej tulejki. Zamieszczam zdjęcie od góry i od spodu.
W sieci można kupić zarówno cały ten biały element łącznie z nożem i sprzęgłem (ok. 70 zł.), jak i sam nóż (ok. 30 zł.). Pytanie tylko, co bardziej - Waszym zdaniem - mogło tu nawalić?
Jak mogę ściągnąć to szare sprzęgło? Podejrzewam, że jeśli je ściągnę, może da się ustalić, w czym tkwi problem.
W sieci można kupić zarówno cały ten biały element łącznie z nożem i sprzęgłem (ok. 70 zł.), jak i sam nóż (ok. 30 zł.). Pytanie tylko, co bardziej - Waszym zdaniem - mogło tu nawalić?
Jak mogę ściągnąć to szare sprzęgło? Podejrzewam, że jeśli je ściągnę, może da się ustalić, w czym tkwi problem.