logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blender Zelmer SB1000/ZSB1400: Uszkodzenie części tnącej - jak stwierdzić przyczynę i naprawić?

tropikey 03 Lis 2020 12:33 2598 2
REKLAMA
  • #1 19018163
    tropikey
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    W blenderze kielichowym Zelmer SB1000/ZSB1400 pojawił się problem polegający na tym, że ostrze noża nie obraca się pomimo pracy silnika. W dodatkowej nakładce do cięcia ziaren itp. (znacznie mniejszy, odwrócony "kielich") ten problem nie występuje - ostrze kręci się i tnie normalnie. Oznacza to, że problem tkwi w części tnącej, używanej do głównego kielicha. Podejrzewam, że na skutek zbyt dużego oporu stawianego przez jakieś twardsze cięte warzywa, czy owoce mogło dojść do uszkodzenia w metalowej tulejce łączącej nóż z plastikowym sprzęgłem znajdującym się pod spodem, albo może zerwało się jakieś mocowanie sprzęgła i tej tulejki. Zamieszczam zdjęcie od góry i od spodu.

W sieci można kupić zarówno cały ten biały element łącznie z nożem i sprzęgłem (ok. 70 zł.), jak i sam nóż (ok. 30 zł.). Pytanie tylko, co bardziej - Waszym zdaniem - mogło tu nawalić?

Jak mogę ściągnąć to szare sprzęgło? Podejrzewam, że jeśli je ściągnę, może da się ustalić, w czym tkwi problem.

Blender Zelmer SB1000/ZSB1400: Uszkodzenie części tnącej - jak stwierdzić przyczynę i naprawić? Blender Zelmer SB1000/ZSB1400: Uszkodzenie części tnącej - jak stwierdzić przyczynę i naprawić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19018206
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1320
    tropikey napisał:
    Jak mogę ściągnąć to szare sprzęgło?

Tego sprzęgła nie "ściąga się", ono jest nakręcone na oś do której zamocowany jest nóż. Przytrzymaj nóż aby się nie obracał i odkręć sprzęgło. Odkręcaj w kierunku ruchu wskazówek zegara.
    Blender Zelmer SB1000/ZSB1400: Uszkodzenie części tnącej - jak stwierdzić przyczynę i naprawić?
  • #3 19018220
    tropikey
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    dzięki :)
    Faktycznie, nie zauważyłem wcześniej na zdjęciach z north, że tam jest gwint.
    Inna sprawa, że niezależnie od tego, w którą stronę kręcę, dochodzę do momentu, jakby udało się dokręcić wszystko na "maksa", co w sumie - przynajmniej na oko - zdaje się załatwiać problem, bo całość działa razem (a nie, że ostrze robi swoje ruchy, a sprzęgło swoje).
    Zamontuję to do blendera i sprawdzę jeszcze w praktyce. Może się okaże, że chodziło o zwykłe dokręcenie?
REKLAMA