Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dlaczego w myszce Esperanza EGM401KG nie działa sensor ruchu?

kintaropl 06 Nov 2020 22:17 555 10
    kintaropl
    Level 8  
    Witam,
    Mam taki problem. Kilka tygodni kupiłem myszkę jak w temacie (myszka na kabel USB, gamingowa). Ogólnie byłem z niej zadowolony do wczoraj. Mój laptop to Fujitsu S760. Akurat pracowałem na laptopie bez podpiętego zasilacza, bo byłem w innym miejscu i nie miałem myszki podpiętej do usb, tylko wszystko robiłem na touchpadzie. Laptop (w zasadzie jego bateria) rozładowała się praktycznie do zera. Jak już powróciłem do stanowiska gdzie jest zasilacz, to podłączyłem laptopa do zasilacza, jednocześnie podłączyłem myszkę z tematu pod usb. Myszka zareagowała (świeci się, sensor ruchu też się świeci). W myszce działają tylko przycziski, ale sensor ruchu już nie. Próbowałem pod inne USB podłączyć myszkę i to samo, działają tylko przyciski, sensor ruchu już nie. Podłączyłem do innego laptopa mysz i to samo, działają tylko przyciski, sensor ruchu już nie. Zacząłem grzebać w ustawieniach usb, próbowałem odinstalować sterowniki usb i zainstalować je na nowo. Grzebałem co się da i nagle myszka ożyła, tzn ten sensor ruchu i wczoraj już normalnie wszystko śmigało. Dziś włączam laptopa i myszka znowu nie działa, tzn przyciski działają, a sensor ruchu już nie. Dziś już nie pomogło odinstalowywanie sterowników usb. Myszka nadal nie działa, ani pod innymi portami usb, ani na innym laptopie. Tylko przyciski. Czy może byćtaka sytuacja, że np była słaba bateria w laptopie i myszka zapamiętała w jakiś sposób ustawienia usb o słabej baterii i sensor nie działa? Sam już nie wiem. Macie jakieś pomysły? Myszka do śmietnika czy można to jeszcze odratować? Przepraszam, jeżeli post może być trochę chaotycznie napisany, ale wypiłem już 0,35 l wódki i 3 piwa i dalej z tym walczę. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to mile widziane odpowiedzi w moim poście! Pozdrawiam
    kintaropl
    Level 8  
    mój system to win 10
    dance251
    Level 31  
    Zobacz jaką masz aktualizację. Być może pobrała się najnowsza, oznaczona 20H2 i narobiła takiego "kuku". Miał to być poprawka ale jak się okazuje, wielu użytkowników twierdzi, że sprzęty im nie działają poprawnie. Spróbuj odinstalować i wróć do poprzedniej, zobacz czy to coś pomoże.
    kintaropl
    Level 8  
    dance251 wrote:
    Zobacz jaką masz aktualizację. Być może pobrała się najnowsza, oznaczona 20H2 i narobiła takiego "kuku". Miał to być poprawka ale jak się okazuje, wielu użytkowników twierdzi, że sprzęty im nie działają poprawnie. Spróbuj odinstalować i wróć do poprzedniej, zobacz czy to coś pomoże.

a możesz kolego mi podpowiedzieć jak sprawdzić jaką mam aktualizację i ewentualnie jak powrócić do poprzedniej ?

Dodano po 7 [minuty]:

gdzieś też wyczytałem w google, że winą może być to, że rozładowała się bateria w laptopie i usb przeszły w tryb oszczędzania energii i z tego tytułu może świrować myszka. Jedna dioda w laptopie świeciła na czerwono, a po naładowaniu baterii świeci już na zielono...ale i tak sensor się nie rusza, ani na innym laptopie, ani na innych portach usb
    dance251
    Level 31  
    Należy otworzyć menu Start i wejść w Ustawienia --> Aktualizacje i zabezpieczenia --> Wyświetl historię aktualizacji --> Odinstaluj aktualizacje. Następnie wystarczy wybrać którąś z wersji poprawek wymienionych przez Microsoft i kliknąć odinstaluj.

Dokładnie tak jak w opisie powyżej. A tu masz jeszcze numery poprawek, które mogą powodować błędy:

- 2020-KB4557957,
    - 2020-KB4560960,
    - 2020-KB4561608.
    kintaropl
    Level 8  
    dance251 wrote:
    Należy otworzyć menu Start i wejść w Ustawienia --> Aktualizacje i zabezpieczenia --> Wyświetl historię aktualizacji --> Odinstaluj aktualizacje. Następnie wystarczy wybrać którąś z wersji poprawek wymienionych przez Microsoft i kliknąć odinstaluj.

Dokładnie tak jak w opisie powyżej. A tu masz jeszcze numery poprawek, które mogą powodować błędy:

- 2020-KB4557957,
    - 2020-KB4560960,
    - 2020-KB4561608.

takie mam aktualizację :
    kintaropl
    Level 8  
    dance251 wrote:
    Może coś z planem zasilania? Zobacz w opcjach zasilania co i jak masz ustawione.

kolego dance251 proszę podpowiedz, w którym miejscu to sprawdzić, to podeślę screena