logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak działania wyłącznika schodowego - światło zgasło przy wkładaniu do puszki

Devo22 06 Lis 2020 22:27 855 6
  • #1 19026209
    Devo22
    Poziom 4  
    Witam.
    Mój problem jest taki, że miałem podłączony pięknie schodowy i wszystko działało. Nagle, chciałem włożyć do puszki wyłącznik, światło zgasło i od tego czasu w ogóle nie działa ani góra ani dół...
  • #2 19026215
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Miernik w rękę i trzeba sprawdzić czy prąd dochodzi do puszki i po kolei dalej sprawdzać.
  • #3 19026223
    Devo22
    Poziom 4  
    Piter3040 napisał:
    Miernik w rękę i trzeba sprawdzić czy prąd dochodzi do puszki i po kolei dalej sprawdzać.

Właśnie dochodzi bo połączyłem kable tak samo tylko wyjąłem i włożyłem w wago. Na górze włącznik działał ale na dole już nie. Myślę że problem może być w takim razie gdzieś na dole.
  • #4 19026227
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Może sam wyłącznik? Spróbuj na krótko.
  • #5 19026248
    Devo22
    Poziom 4  
    Na dole jak chce zapalić to nie działa, a tak to by chociaż na dole działało.
  • #7 19048141
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2916
    Devo22 napisał:
    Nagle, chciałem włożyć do puszki wyłącznik, światło zgasło i od tego czasu w ogóle nie działa ani góra ani dół...

Nagle światło zgasło, to znaczy że wyłącznik montowałeś pod napięciem?
    Tak czy inaczej tego typu instalacja jest prosta. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie w przełączniku jest środkowe wyprowadzenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyłącznikiem schodowym, który przestał działać po jego zamontowaniu. Po sprawdzeniu, że prąd dochodzi do puszki, zauważa, że górny włącznik działa, ale dolny nie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie samego wyłącznika oraz montażu pod napięciem. Wskazują również na potrzebę znajomości schematu podłączenia, aby zidentyfikować problem w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA