logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony kdl-43w755c - Nie można: wejść w USTAWIENIA, ustawić programów, HDMI

Myszon1988 07 Lis 2020 18:42 1257 6
REKLAMA
  • #1 19027748
    Myszon1988
    Poziom 11  
    Cześć,

Mam problem z 4 letnim TV Sony kdl-43w755c, przestały działać programy TV z kablówki (cyfrowo czy naziemnie) oraz wejścia HDMI.
    Nie da się wejść w Ustawienia w menu. W TV jest karta od dostawcy kablówki (multimedia) zamiast dekodera.

Co zrobiłem:
    - przywrócenie ustawień fabrycznych (twardy reset) - nie dało rezultatu. Ciekawostką jest to, że podczas "pierwszego uruchomienia" można wybrać wyszukanie kanałów - ten proces jednak nigdy się nie zaczyna i nie kończy. Ekran robi się czarny i jedynie wyłączenie TV i rozpoczęcie całego procesu od nowa umożliwia dojście do etapu, gdzie można korzystać z Netflix i YouTube.
    - kontakt z serwisem co zaowocowało instrukcją do zaktualizowania systemu android do najświeższej wersji - nie dało żadnej poprawy. Serwis Sony (obsługa telefoniczna) skierowała mnie do serwisów - w Warszawie lub Poznaniu - jeszcze się nie zdecydowałem na ten krok.
    - kolejne przywracanie ustawień fabrycznych - bez zmian.

Mój pomysł:
    - downgrade - ale nie mogę znaleźć nigdzie pierwotnego oprogramowania. Nie mam też pojęcia czy system będzie w stanie zrobić downgrade, jeżeli te znajdzie się już na USB podłączonym do komputera. Ale innego pomysłu już nie mam.

Czego potrzebuję? Lista wg. priorytetów.
    1. Poprzednich wersji firmware
    2. Innych pomysłów
    3. Nowy TV?

Będę wdzięczny za rady i wszelkie pomysły oraz pomoc. Ostatecznością jest zakup nowego TV - ale tego jak się domyślacie, wolałbym uniknąć.

Pozdrawiam
    Szymon
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19028240
    Adam4321
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Witaj Szymon, jest to problem oprogramowania spowodowany błędem pamięci, który zdarza się w tych płytach. Jeżeli reset z przycisków do zielonej diody nie rozwiązał problemu to jest to kwestia uszkodzonej pamięci, którą należy wymienić. Naprawiałem już tak uszkodzone płyty.
  • #4 19028243
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    Myszon1988 napisał:
    W TV jest karta od dostawcy kablówki (multimedia) zamiast dekodera.

Po pierwsze wyjmij moduł CI, nie samą kartę, przywróć ustawienia fabryczne i wtedy sprawdź czy wyszukuje.
    Po drugie napisałeś post w złym dziale.
  • REKLAMA
  • #5 19028283
    Myszon1988
    Poziom 11  
    nomudrek napisał:
    Możliwe iż było jakieś przepięcie, które uszkodziło płytę główną a jej wymiana to nie taki straszny koszt i trudność jak kupno matrycy LCD.

Dzięki za zaangażowanie i link do płyty!

Są potrzebne jakieś specjalistyczne narzędzia do wymiany płyty lub ponadprzeciętne umiejętności majsterkowania? Trzeba coś lutować itd? Wymiana takich rzeczy w laptopach mnie nie przeraża, z TV będzie podobnie ? :)

@Adam4321, podobnie jak wyżej pytanie do Ciebie, czy to zadanie nie wymaga ponadprzeciętnych umiejętności gdybym kupił taką płytę jak podlinkował @nomudrek ?

emik napisał:
    Myszon1988 napisał:
    W TV jest karta od dostawcy kablówki (multimedia) zamiast dekodera.

Po pierwsze wyjmij moduł CI, nie samą kartę, przywróć ustawienia fabryczne i wtedy sprawdź czy wyszukuje.
    Po drugie napisałeś post w złym dziale.

Próbowałem tej sztuki z wyjęciem całego modułu CI i nie dało rezultatu. Wybaczcie za błędny dział, wydał mi się najbliższy mojemu problemowi.

Dziękuję za zaangażowanie!
  • REKLAMA
  • #6 19028378
    Adam4321
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Szymon, do demontażu płyty głównej wystarczą zdolności manualne i wyobrażenie techniczne. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na odpinanie taśm LVDS, ponieważ łatwo ich uszkodzić. Ale jeżeli nie robiłeś takich rzeczy nigdy to nie polecam.
  • #7 19123103
    Myszon1988
    Poziom 11  
    Lokalny serwis zlokalizował ustarkę jako "odklejony procesor" - udało się naprawić usterkę za 230 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Sony KDL-43W755C, który przestał działać poprawnie, uniemożliwiając dostęp do ustawień, programów telewizyjnych oraz wejść HDMI. Przeprowadzono twardy reset, aktualizację systemu Android oraz wyjęcie modułu CI, jednak bez skutku. Użytkownik rozważał wymianę płyty głównej, co zostało potwierdzone przez innych uczestników dyskusji jako potencjalne rozwiązanie, wskazując na możliwość uszkodzenia pamięci. Ostatecznie lokalny serwis zdiagnozował problem jako "odklejony procesor" i naprawił usterkę za 230 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA