logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowy program 3D do projektowania zestawów głośnikowych?

neosound 13 Paź 2005 15:26 7915 8
REKLAMA
  • #1 1895447
    neosound
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

I nie chodzi tu o programy do wyliczania obudów typu WINisd

Chodzi mi o takie programy w których możemy zaprojektować bryłę w 3D.

Czy można takie coś dostać freeware ?
    Czy i ile trzeba zapłacić za taki program ?

Chodzi mi o taki program w którym można zaprojektować coś takiego:

pozdrawiam

neosound
    Załączniki:
    • Darmowy program 3D do projektowania zestawów głośnikowych? hoornsub_18_5.jpg (18.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Darmowy program 3D do projektowania zestawów głośnikowych? hoornsub_18_4.jpg (16.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1897212
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Przepraszam, skad takie ladne projekty? Gdzie znalazles, czym robione?...

Obawiam sie, ze takie cacka to juz nie sa freewareowe...
  • REKLAMA
  • #3 1897742
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    Podobne ładnie wyglądające "skrzynki" a dokładniej regały i półki widziałem w programiku do projektowania mebli...
    Ale też mam wątpliwości czy był to program za friko....
    jk
  • #4 1898181
    neosound
    Poziom 11  
    Witam

Na stronie www.speakerstore.nl w zakładce "Constructies" są projekty paczek a autorem tych fajnych projektów w wizualizacji 3D jest
    "Walter en Frederik"

Pozdrawiam

NeoSound
  • REKLAMA
  • #5 1898452
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    To może im się zapytaj w czym to robili?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1898834
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Cześć!
    Chodzi Ci o samą wizualizację kolumny, czy o "generator kolumn 3d" ;) ?
    Jeśli to pierwsze to polecam Gmax - okrojona ale za to darmowa wersja 3dStudioMax.

Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • #7 1900671
    neosound
    Poziom 11  
    Witam

Do Kajtek_170

No to weż się zapytaj jak...

Po angielsku wysłałem mail, to nikt nie odpisał a holenderskiego to ja raczej nie umiem...

Dzięki alfrednovi

Pozdrawiam

NeoSound
  • Pomocny post
    #8 1900782
    vladimir_smirnoff
    Poziom 12  
    do grafiki 3d darmowym programem jest blender
    http://manual.blender3d.pl/ na stronie jest dużo opisane jak się nim posługiwać
  • #9 12956928
    volf83
    Poziom 1  
    Troche stary temat ale polecam SketchUp jest banalny w obsłudze tez cos zaczynam dłubać i próbowałem od projektu kilka programów przeleciałem i tylko nerwy straciłem aż w końcu trafiłem gdzieś na YouTube filmik jak koleś w tym programie robił budy do subwoofera dosłownie godzina i już miałem skrzynki gotowe naprawde warty polecenia i jest banalnie prosty

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła poszukiwania darmowego programu 3D do projektowania obudów głośnikowych, nie zaś typowych narzędzi do wyliczania parametrów obudów jak WINisd. Użytkownik wskazał na przykłady estetycznych projektów 3D dostępnych na stronie speakerstore.nl, jednak nie udało się ustalić, jakim oprogramowaniem zostały wykonane. Wskazano, że profesjonalne programy do takich wizualizacji zwykle nie są freeware. Jako darmowe rozwiązania polecono programy Gmax (okrojona wersja 3dStudioMax) oraz Blender, który posiada rozbudowaną dokumentację i jest popularny w grafice 3D. W późniejszej wypowiedzi zasugerowano SketchUp jako prosty i intuicyjny program do projektowania obudów głośnikowych, który jest również dostępny bezpłatnie i sprawdza się w praktyce przy tworzeniu projektów subwooferów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA