logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowe oprogramowanie do kalibracji monitora w laptopie gamingowym

Memory04 08 Lis 2020 00:50 2346 4
REKLAMA
  • #1 19028757
    Memory04
    Poziom 2  
    Hej,
    Mam problem z kolorami w laptopie, jakby został nałożony zielonkawy filtr, biel nie jest całkowicie biała. Próbowałam skalibrować monitor ręcznie za pomocą kalibracji w windowsie ale za dużo mi to nie dało, zawsze wychodzi mi przewaga jakiegoś koloru. Czy są jakieś darmowe programy do ściągnięcia do kalibracji monitora? Bo ceny kalibratorów niestety skutecznie mnie odstraszają i nie stać mnie w tym momencie na taki wydatek. Jest to laptop gameingowy więc myślałam że oddanie kolorów będzie bardzo dobre lecz niestety wypada dość słabo...
  • REKLAMA
  • #2 19028770
    dance251
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    Nie rozumiem, po co Ci program do kalibracji? Pewnie pada matryca. Jak z kolorami masz problem to w ustawieniach karty raczej szukaj. Co to w ogóle za laptop? Jaki typ matrycy?
  • REKLAMA
  • #3 19028775
    7jacek7
    Spec od komputerów
    Ocena: 278
    Do sprawdzenia taśma matrycy. Być może nie łączy, lub też została uszkodzona.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 19028792
    Memory04
    Poziom 2  
    Laptop to asus rog strix g i5, ekran matowy led, ips. Chciałabym skonfigurować, ponieważ bardzo przeszkadza mi to w obróbce zdjęć, wręcz jest to niemożliwe kiedy wyglądają na większości monitorów inaczej niż u mnie... kolory są jakby bardziej wyblakłe i mniej żywe oraz właśnie takie lekko zielonkawe.
  • #5 19040422
    TomaszEsz
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Jeżeli laptop nie ma wbudowanego fabrycznie kalibratora kolorów (jak np. niektóre thinkpady w530) to niewiele zrobisz z samym wyświetlaniem kolorów przez matrycę - jedyne co przychodzi mi do głowy to pobawienie się gamą kolorów z poziomu sterownika grafiki, w nvidii są też różne ustawienia kolorów dla np. video, gry, pulpitu - ale nie jest to opcja dostępna dla wszystkich kart graficznych - jaką masz kartę w laptopie?

u mnie to wygląda tak:
    Darmowe oprogramowanie do kalibracji monitora w laptopie gamingowym
REKLAMA