logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wydajny most WiFi 200m: Tenda O9, TP-Link CPE710 czy Ubiquiti LiteBeam 5AC Gen2?

Pitek_n 13 Lis 2020 22:11 1119 8
  • #1 19042233
    Pitek_n
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie.
    Proszę o doradę.
    Na szybko muszę zakupić jakieś urządzenie do zestawienia wydajnego - szybkiego mostu pomiędzy domami. Dotychczasowy już ma swoje lata i urządzenia zaczynają się wieszać. Odległość pomiędzy domami to ok 200m.
    Zastanawiałem się nad zakupem 2 takich samych urządzeń:
    1. Tenda O9
    2. TP link CPE710
    3. Ubiquiti LiteBeam 5AC Gen2
    Który sprzęt wybrać aby łącze miało dużą wydajność?
    A może ktoś z Was poleci coś lepszego? (w kwocie do ok 600zł)
  • #2 19042562
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Najlepsze doświadczenia mam z urządzeniami Ubiqiti działającymi stabilnie i bezproblemowo w takich konfiguracjach. Oczywiście zachowanie widoczności optycznej i strefy Fresnela jest podstawą - https://www.cyberbajt.pl/wiedza_obliczenia/4/
  • #3 19042565
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    Pitek_n napisał:
    Witam serdecznie.
    Proszę o doradę.
    Na szybko muszę zakupić jakieś urządzenie do zestawienia wydajnego - szybkiego mostu pomiędzy domami. Dotychczasowy już ma swoje lata i urządzenia zaczynają się wieszać. Odległość pomiędzy domami to ok 200m.
    Zastanawiałem się nad zakupem 2 takich samych urządzeń:
    1. Tenda O9
    2. TP link CPE710
    3. Ubiquiti LiteBeam 5AC Gen2
    Który sprzęt wybrać aby łącze miało dużą wydajność?
    A może ktoś z Was poleci coś lepszego? (w kwocie do ok 600zł)

Z tych 3 to odwroc kolejnosc.
    Anteny się widza?
    Jakiej prędkości potrzebujesz?
  • #4 19043672
    Pitek_n
    Poziom 10  
    m.jastrzebski napisał:
    Anteny się widza?
    Tak anteny się widzą, wydaje mi się, że strefa Fresnela jest zachowana.
    Cytat:
    Jakiej prędkości potrzebujesz?
    Chciałbym uzyskać szybkie stabilne połączenie (udostępnianie danych - NAS oraz internetu - światłowód)
    Obecnie jest link na 2,4Ghz, niestety ma swoje lata i praktycznie całe pasmo jest zajęte - dlatego szukam coś na 5Ghz.
    Chciałbym, aby most posłużył kilka dobrych lat.
  • #5 19043690
    m.jastrzebski
    Skoro ma być bardzo szybko (NAS), to zwróć uwagę na rozwiązania na 60Ghz. Mikrotik i ubi. Bez proszenia uzyskasz na tym 1gbit/s. Ale trochę przekroczysz budzet. Na WiFI AC uzyskasz ze 200-300mbit, tak w ciemno strzelam, bez testu się nie dowiesz. Na 60Ghz będzie ze 2-3x szybcej :-)
  • #6 19043713
    Pitek_n
    Poziom 10  
    m.jastrzebski napisał:
    Skoro ma być bardzo szybko (NAS), to zwróć uwagę na rozwiązania na 60Ghz. Mikrotik i ubi. Bez proszenia uzyskasz na tym 1gbit/s. Ale trochę przekroczysz budzet. Na WiFI AC uzyskasz ze 200-300mbit, tak w ciemno strzelam, bez testu się nie dowiesz. Na 60Ghz będzie ze 2-3x szybcej :-)
    Szukałem pod kontem 5Ghz, bo wydawało mi się, że na 60GHZ trzeba będzie posiadać licencję. Ta częstotliwość jest wolna?
  • #7 19043737
    m.jastrzebski
    Pitek_n napisał:
    m.jastrzebski napisał:
    Szukałem pod kontem 5Ghz, bo wydawało mi się, że na 60GHZ trzeba będzie posiadać licencję. Ta częstotliwość jest wolna?

Jest kilka wysokich, wolnych częstotliwości. O ile się nie mylę coś koło 17Ghz, 24 i 60. Do tej pory były to drogie urządzenia, stąd mało popularne.

https://cdr.pl/p7832,mikrotik-cubeg-5ac60ad-u...-backupem-5-ghz-gigabitowy-port-ethernet.html

https://cdr.pl/p7470,ubiquiti-gbe-gigabeam-60-ghz-z-radiem-backup-5-ghz-1-gb-s.html
  • #8 19043752
    Pitek_n
    Poziom 10  
    Dzięki za podpowiedź, ale z tego co widzę to musiałbym dołożyć drugie 600zł ;)
    Człowiek cały czas się uczy :)
  • #9 19043808
    m.jastrzebski
    Zgadza się. Cena jest wyzsza, o czym pisałem. Ale warto wiedzieć ze jest taka opcja, bo w 100% Twoich wymagan nie znam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje urządzenia do stworzenia wydajnego mostu bezprzewodowego pomiędzy dwoma domami oddalonymi o około 200 m. Rozważa zakup modeli Tenda O9, TP-Link CPE710 oraz Ubiquiti LiteBeam 5AC Gen2, z naciskiem na stabilność i wydajność połączenia, szczególnie dla zastosowań NAS i dostępu do internetu. Użytkownicy forum sugerują, aby rozważyć urządzenia Ubiquiti ze względu na ich stabilność oraz zwrócić uwagę na rozwiązania na 60 GHz, które oferują wyższe prędkości, choć są droższe. Użytkownik obawia się kosztów związanych z zakupem sprzętu na 60 GHz, ale docenia możliwość uzyskania lepszej wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA