logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko WMB 51042 PL PTY - dlaczego sama zmienia program w czasie prania?

Gosibu 15 Lis 2020 16:42 5016 8
REKLAMA
  • #1 19045646
    Gosibu
    Poziom 5  
    Ocena: 40
    Witam,
    Mam problem z pralką Beko, a mianowicie pralką w czasie prania zmienia ustawienia na inny program poza tym dwa razy pobiera wodę do prania. Wydaje mi się, że to coś z programatorem. Czy ktoś ma taki problem? Co można zrobić?
    Proszę poprawnie przepisywać markę oraz model urządzenia - tym razem poprawiłem.[T.M.]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19045888
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Gosibu napisał:
    poza tym 2 razy pobiera wodę do prania

Każda pralka może to robić w zależności od rodzaju wsadu prania. Pobór wody przy właściwym już poziomie w zespole piorącym ustaje a sygnał biegnie do modułu z hydrostatu. W tym czasie ubrania są namaczane ( woda wsiąka w ubrania) przez co w zespole spada poziom wody i hydrostat podaje kolejny sygnał do uzupełnienia tej wody. Następuje dobieranie. To jest normalne zjawisko. Co do zmiany ustawienia programy w cyklu prania to opisz to szerzej jak to przebiega.
    Edit. Chciałbym też dodać , że niektóre marki pralek przed fazą płukania ( przed 1 spuszczeniem wody) dobierają wodę by obniżyć temperaturę wsadu prania gdyż do płukania jest pobierana jak wiadomo zimna woda i to ma na celu niedopuszczenie do tzw. ,,szoku termicznego,, .
  • REKLAMA
  • #3 19047823
    Gosibu
    Poziom 5  
    Witam,
    Problem poboru już rozwiązany, ale głównie chodzi mi teraz o ten programator tzn. w czasie prania bawełna sam przełącza np. na syntetyki. Czy można coś z tym zrobić?
  • Pomocny post
    #4 19047882
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    Gosibu napisał:
    Czy można coś z tym zrobić?

Proponuję zamieścić zdjęcia panelu (wyraźne) z ustawieniami zaraz po włączeniu programu i drugie po tej "zmianie programu". Ponadto przydała by się informacja kiedy to się dzieje.
  • REKLAMA
  • #5 19048521
    Gosibu
    Poziom 5  
    A czy jest Pan z Warszawy?
  • Pomocny post
    #6 19048681
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    Kol. mrice jest z Poznania co widać wyżej. Z Warszawy jest Piotr 2608 ( firma Zim Tech Piotr Zimny) . Z nim próbuj się skontaktować.
  • REKLAMA
  • #7 19050080
    Gosibu
    Poziom 5  
    Dziękuję serdecznie za odpowiedź.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 19630354
    pepiur
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Witam,
    i jaka była przyczyna zmiany programu ?
    Mam to samo.
  • #9 19654002
    Gosibu
    Poziom 5  
    Trzeba zresetować pralkę jednocześnie przytrzymując 2 przyciski start i

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Beko WMB 51042 PL PTY, która samoczynnie zmienia program prania oraz dwukrotnie pobiera wodę. W odpowiedziach wyjaśniono, że zmiana programu może być związana z rodzajem wsadu oraz działaniem hydrostatu, który reguluje poziom wody. Użytkownik zauważył, że problem dotyczy przełączania z programu bawełna na syntetyki. Sugerowano zamieszczenie zdjęć panelu sterującego oraz zresetowanie pralki poprzez przytrzymanie dwóch przycisków. Inni użytkownicy również zgłosili podobne problemy, co sugeruje, że może to być powszechny defekt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA