logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor nie odtwarza plików AVI (większości) Philips 55PUS6554/12

sobaniontko 16 Lis 2020 14:39 28734 26
REKLAMA
  • #1 19047968
    sobaniontko
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam taki problem z telewizorem Philips 55PUS6554/12
    Po aktualizacji oprogramowania przestał odtwarzać większość plików AVI. Nie ważne czy to przez sieć czy z pendrive.
    Zgłosiłem ten problem do serwisu Philipsa i oto odpowiedź.

"Pytanie
    Dlaczego nie mogę odtwarzać niektórych plików AVI po uaktualnieniu telewizora do najnowszej wersji oprogramowania?
    Sytuacja
    Klienci zauważają, że po zaktualizowaniu telewizora do najnowszej dostępnej wersji oprogramowania nie można już odtwarzać określonych plików AVI.
    Modele, których dotyczy problem
    Wszystkie telewizory Philips.
    Odpowiedź
    Takie zachowanie jest pożądane i normalne.
    Odtwarzanie treści zakodowanych za pomocą kodeków (lub ich części), dla których nasze produkty nie są certyfikowane, jest odtąd wstrzymywane, aby nie naruszać praw własności intelektualnej (twórców kodeków)."

Jest to kpina bo po co komuś "Smart TV" w siecią domową, USB itp jeżeli nie można najprostrzego filmu obejżeć.
    Przestrzegam przed tą firmą, ale że mam ten Telewizor to czy ktoś może miał z tym do czynienia?
    Czy da się to jakoś obejść? (Nie chodzi mi o zmiane kodeków w każdym filmie na obsługiwane)
  • REKLAMA
  • #2 19048075
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1461
    Dlatego najoptymalniej wybrać "zwykły" telewizor a do funkcji smart dokupić jakiegoś Android Boxa. Są stosunkowo tanie, odtworzysz na nich wszystko, a jak bedzie problem z softem (że na przykład YouTube nie działa), to taniej wyjdzie kupić nowego boxa niż nowy telewizor :)
  • #3 19048119
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    sobaniontko napisał:
    Jest to kpina bo po co komuś "Smart TV" w siecią domową, USB itp jeżeli nie można najprostrzego filmu obejżeć.

Ano pewnie dla tego że do kodowania filmu użyto kodeków co do których ktoś rości sobie prawa licencyjne.
    A teraz aby taka czy inna firma mogła ich użyć kodeków w swoim sofcie w TV musi komuś za to zapłacić.
    Producent tu nie będzie miał znaczenia tylko kasa.
  • #4 19048139
    sobaniontko
    Poziom 2  
    prosiak_wej napisał:
    Dlatego najoptymalniej wybrać "zwykły" telewizor a do funkcji smart dokupić jakiegoś Android Boxa. Są stosunkowo tanie, odtworzysz na nich wszystko, a jak bedzie problem z softem (że na przykład YouTube nie działa), to taniej wyjdzie kupić nowego boxa niż nowy telewizor :)

niby tak, tylko że ile tych sprzętów można mieć przy telewizorze.
    Np dekoder, konsola, soundbar- do każdego pilot, plątanina kabli i zasilaczy.
    Dlatego czym mniej tym lepiej to wygląda i łatwiejsze w obsłudze (teoretycznie).
  • #5 19048222
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1461
    sobaniontko napisał:
    dekoder, konsola, soundbar

... minidisc, zmieniarka, tuner, wzmacniacz, korektor, trzy magnetowidy, dodatkowy 14-calowy ekran, gramofon...

Za wygodę trzeba płacić pieniędzmi, za elastyczność konfiguracji - miejscem na półce ;)
  • REKLAMA
  • #6 19048795
    sobaniontko
    Poziom 2  
    prosiak_wej napisał:
    sobaniontko napisał:
    dekoder, konsola, soundbar

... minidisc, zmieniarka, tuner, wzmacniacz, korektor, trzy magnetowidy, dodatkowy 14-calowy ekran, gramofon...

Za wygodę trzeba płacić pieniędzmi, za elastyczność konfiguracji - miejscem na półce ;)

No właśnie, problem w tym że zapłaciłem a nie działa.

Czy może za dużo wymagam.
  • #7 19048831
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1011
    Do starszego modelu telewizora dokupiłem MiBoxa S i mam wszystko czego potrzebuje. Nie wiem jaki system operacyjny ma Philips, podejrzewam że nie ma androida i stąd problem.
  • #8 19070367
    kolektor777
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    Sprawa jest dość prosta do obejścia.
    Do odtwarzania mediów używasz nie wbudowanego playera tylko np. VLC Playera albo MX Playera, które mają własne kodeki.

W specyfikacji telewizora jest napisane - "Odtwarza pliki AVI". Taki Xiński nie musi się znać na kodekach, działało i po upgrade przestało? Sorry ale nie interesują mnie prawa licencyjne między Philipsem a jakimiś firmami.
    Dlatego warto używać softów bardziej rozgarniętych jeśli OS'em jest Android TV i nasz Smart TV staje się znów multimedialny, bez konieczności nabywania jakichś MiBoxów :)
  • REKLAMA
  • #9 19192360
    zurawp
    Poziom 11  
    Witam, dołączam się do tematu,
    w telewizorze nie ma możliwości zainstalowania innego odtwarzacza (brak androida), więc do głowy przyszedł mi pomysł aby wykonać downgrade oprogramowania.
    Nie wiem czy jest to możliwe, niestety na stronie producenta dostępne jest tylko najnowsze.
  • #10 19265045
    mounty
    Poziom 10  
    Witam
    Mam ten sam problem po aktualizacji AVI przestało działać. Napisz czy udało ci się cofnąć upgrade czy w ogóle coś można z tym zrobić?
  • #11 19276844
    kolektor777
    Poziom 2  
    A po co cofać. Mając AdnroidTV masz swobodę i znacznie szerszy wachlarz softu do instalacji (nie to co ci od Samsungów ;-)) - instalujesz MX Player, Kodi lub VLC Player i filmy oglądasz w tym, one mają swoje sterowniki. Osobiście wolę używać tego pierwszego albo drugiego, ostatni najmniej mi przypadł do gustu.
  • #12 19276889
    zurawp
    Poziom 11  
    Problem w tym, że Philips ma swój autorski system Saphi i nie ma możliwości instalacji dowolnego playera.
    Zablokowany jest Xvid, po konwersji plików na H.264 pliki są odtwarzane.
  • #13 19278637
    kolektor777
    Poziom 2  
    To coś Ty z TV kupił? Ja mam Philipsa z android tv (to był warunek przy wyborze - ma mieć taki os) i teraz nie narzekam na avi... Znajomy znowu napalił się na Samsunga z QLED i teraz też sobie w brodę pluje, jaka denna obsługa z tego malutkiego pilocika i zero rozsądnego softu do doinstalowania i też mu avi nie śmiga. Czy taki TV wtedy powinien nosić miano SmartTV? To już inna bajka.
  • #14 19278708
    zurawp
    Poziom 11  
    Do tej pory użytkowałem starszy model Philips (bez "niezastąpionego" Androida) i odtwarzałem na nim pliki multimedialne AVI, MKV bez najmniejszych problemów. Lata z marką Philips uśpiły moja czujność.
  • #15 19810394
    KaMiL9588
    Poziom 2  
    Ja mam TV PUS9435 i tez dzisiaj zribilem aktualizacje i siegnal mnie ten porblem, juz myslalem ze sie cos skopalo a tu taki psikus...
  • #16 20093623
    marcim82
    Poziom 2  
    Witam;
    Czy ktoś wymyślił jakieś sensowne rozwiązanie oprócz dodatkowego tvboxa?
  • #17 20174447
    Profilm
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Cześć Koledzy z Philipsami Ambilight PUS z androidem.
    Też miałem ten problem i w końcu zainstalowałem na telewizorze apke/ kodek KODI ze sklepu GooglePlay na telewizorze.
    Teraz otwierając ten programik tak samo jak np. Netflixa, przeglądam swoje pliki które mam ma dysku zewnętrznym. Odtwarza wszystko
    Załączniki:
    • Telewizor nie odtwarza plików AVI (większości) Philips 55PUS6554/12 Screenshot_20220904_111623.jpg (18.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 20175422
    Profilm
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Chyba jedynie jakoś box tv
    Załączniki:
    • Telewizor nie odtwarza plików AVI (większości) Philips 55PUS6554/12 Screenshot_20220904-230709_Chrome.jpg (506.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 20489623
    driz1961
    Poziom 1  
    Wystarczy na kompie przekonwertować np na MP4 i gotowe. Darmowi VLC robi to bez problemu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #21 20683421
    bartoslaw75
    Poziom 2  
    Myślę, że w tej sytuacji mogę chyba podać firmę Philips do sądu o odszkodowanie związane z oszustwem. Bo jeśli ja jak ktoś wcześniej napisał nie muszę się na tym znać, kupuję taki telewizor ze względu na kodek avi i oni mi go wyłączają? Było, że czyta i nie czyta? Pozatym może się nie za bardzo w prawie konsumenta orietuje ale jeśli, już kupiłem taki telewizor to powinni mi zostawić ten kodek bo za niego zapłaciłem. Nie obchodzi mnie to w jaki sposób się Philips rozlicza, że tak to nazwę dostawcami kodeków i innych, aplikacji które ma w swoich telewizorach ale jeśli ja kupuje telewizor i jest napisane, że ma avi to ma mieć avi.
  • #22 20685752
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    Chyba najpierw musiałbyś zażądać "oddania" brakującej funkcji telewizora. Trudno oskarżać o oszustwo dopóki nie znasz stanowiska firmy w tej sprawie.
  • #23 20688093
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    bartoslaw75 napisał:
    Myślę, że w tej sytuacji mogę chyba podać firmę Philips do sądu o odszkodowanie związane z oszustwem.

Na jakiej podstawie?
    Zaakceptowałeś licencję, zaakceptowałeś warunki i na 100% ich nie czytałeś, a tam (pewnie) jak byk info, że mogą zrobić co tylko chcą.

Kupić przystawkę Smart TV i mieć ich gdzieś - tam zawsze wszystko działa.
  • #24 20688459
    adse
    Poziom 27  
    Naprawdę tak teraz jest, że jak kupisz telewizor to musisz akceptować licencję żeby oglądać telewizję?
    Jeśli nie podłączysz internetu to tez wymagane jest czytanie warunków licencji?
  • #25 20688896
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    @adse
    To dotyczy wszystkiego w Smart TV, nie standardowej telewizji.
  • #26 20689593
    adse
    Poziom 27  
    Odtwarzanie filmu z pendrajwa na USB to też jest Smart TV?
    Taką funkcję mają telewizory od wielu lat, także telewizory bez Smart TV.

Kwestia klikania warunków licencji jest w ogóle ciekawa. Jeżeli tam producent wpisze, że trzeba płacić co miesiąc za użytkowanie telewizora, a jak nie to ściągnie należność z odsetkami za cały okres użytkowania, to trzeba będzie płacić? Bo skoro warunki zostały kliknięte...
  • #27 20725455
    bartoslaw75
    Poziom 2  

>>20688093
    W zasadzie może i racja, tylko że idę do sklepu, kupuję telewizor bo ma avi, płacę gotówką, dostaję paragon, na którym nie ma warunków umowy z Philipsem, a potem oni mi przysyłają aktualizację, którą muszę zaakceptować? To jak zmiana warunków umowy. A jeśli nie zaakceptuję? Jest ktoś, kto nie zaakceptował?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy telewizora Philips 55PUS6554/12 zgłaszają problem z odtwarzaniem plików AVI po aktualizacji oprogramowania, co jest spowodowane brakiem certyfikacji dla niektórych kodeków. Philips informuje, że takie ograniczenie jest normalne, aby nie naruszać praw własności intelektualnej. W odpowiedzi na problem, niektórzy użytkownicy sugerują zakup zewnętrznego urządzenia, takiego jak Android Box, aby uzyskać większą elastyczność w odtwarzaniu multimediów. Inni proponują konwersję plików do formatu H.264 lub korzystanie z aplikacji takich jak VLC czy Kodi, jednak użytkownicy telewizorów z systemem Saphi nie mają możliwości instalacji dodatkowego oprogramowania. Pojawiają się również wątpliwości dotyczące legalności aktualizacji i zmiany warunków umowy po zakupie telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA