logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie wartości prądu In w obwodzie z elementem nieliniowym - metody i wskazówki

pikaczek 18 Lis 2020 23:09 1455 19
REKLAMA
  • #1 19053775
    pikaczek
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam, mam do zrobienia następujące zadanie (zdjęcie poniżej). Do obliczenia jest wartość prądu In (podkreślona na czerwono).

Zupełnie nie wiedziałem jak się za nie zabrać, pomyślałem, że najpierw obliczę prądy w obwodzie tak, jak gdyby tego ostatniego nieliniowego rezystora nie było (rozwarcie) a poźniej, znając napięcie na przedostatniej belce (źródło k*U1 i rezystor 150) podstawie je za Un i wyjdzie mi z tego wartość In.

Prądy akurat wyszły dobre: I1=9.77mA, I2=4.23mA, I3=5.59mA

Niestety, okazał się to nie najlepszy pomysł - w momencie gdy ostatnia belka znów jest zwarta (i ma skończony opór) to tamte powyższe prądy również się zmieniają i warunek dla tego sterowanego źródła przestaje być spełniony

Macie jakieś wskazówki jak to rozgryźć? Oczywiście nie proszę o całkowite rozwiązanie. Z góry dziękuję.

Obliczanie wartości prądu In w obwodzie z elementem nieliniowym - metody i wskazówki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19053834
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    Wymaż element nieliniowy i policz napięcie na jego zaciskach (gdy go nie ma) dla reszty obwodu. Następnie zewrzyj element nieliniowy i policz prąd płynący przez tą gałąź. Będziesz miał napięcie jałowe i prąd zwarcia, wtedy układ zastępujesz prostym źródłem napięciowym i szeregowo podłączonym rezystorem policzonym z prawa Ohma z 2 poprzednich wartości, instalujesz element nieliniowy ponownie i rozwiązujesz obwód z jednym oczkiem.
  • #3 19053841
    pikaczek
    Poziom 6  
    moze-byc napisał:
    Wymaż element nieliniowy i policz napięcie na jego zaciskach (gdy go nie ma) dla reszty obwodu. Następnie zewrzyj element nieliniowy i policz prąd płynący przez tą gałąź. Będziesz miał napięcie jałowe i prąd zwarcia, wtedy układ zastępujesz prostym źródłem napięciowym i szeregowo podłączonym rezystorem policzonym z prawa Ohma z 2 poprzednich wartości, instalujesz element nieliniowy ponownie i rozwiązujesz obwód z jednym oczkiem.

Dzięki za odpowiedź. Napięcie na zaciskach już obliczyłem, pytanie tylko jak obliczyć prąd zwartego elementu, gdy przecież jego rezystancja wynosi wtedy 0?
  • #4 19053845
    moze-byc
    Poziom 29  
    W dobrą stronę zaznaczyłeś napięcie U1?

Dodano po 1 [minuty]:

pikaczek napisał:
    pytanie tylko jak obliczyć prąd zwartego elementu, gdy przecież jego rezystancja wynosi wtedy 0?

A co ma jedno z drugim wspólnego?
  • REKLAMA
  • #5 19053860
    pikaczek
    Poziom 6  
    moze-byc napisał:
    W dobrą stronę zaznaczyłeś napięcie U1?

Też o tym myślałem, że chyba jest w złą, tak było podane w zadaniu i już to skorygowałem w obliczeniach.

moze-byc napisał:

A co ma jedno z drugim wspólnego?

No do głowy przychodzi mi tylko prawo Ohma, wtedy popłynął by nieskończony prąd
  • #6 19053865
    moze-byc
    Poziom 29  
    pikaczek napisał:
    tak było podane w zadaniu

Jeżeli na pewno było tak podane to w porządku. Tylko zauważ że U1 jest ujemne a więc ujemne będzie też napięcie źródła sterowanego. Dlatego prądy wyszły Ci błędne. Wyników poprawnych Ci jeszcze nie podam, sam policz :)
    pikaczek napisał:
    No do głowy przychodzi mi tylko prawo Ohma, wtedy popłynął by nieskończony prąd

Absolutnie. Po zwarciu tej gałęzi zmieniają się prądy i napięcia na wszystkim, trzeba liczyć od nowa. Zewrzyj, policz.
  • REKLAMA
  • #7 19053881
    pikaczek
    Poziom 6  
    moze-byc napisał:
    pikaczek napisał:
    tak było podane w zadaniu

Jeżeli na pewno było tak podane to w porządku. Tylko zauważ że U1 jest ujemne a więc ujemne będzie też napięcie źródła sterowanego. Dlatego prądy wyszły Ci błędne. Wyników poprawnych Ci jeszcze nie podam, sam policz :)

Kurczę  :| na pewno te prądy są złe? Przyjąłem, że ta strzałka przy tych kierunkach prądów które wybrałem powinna być w przeciwnym kierunku i że autor zadania po prostu zrobił błąd rysując ją w prawo (powinna być w lewo).

prądy wyszły mi z takich równań:

100*I1 + 330*I2 + 470*I1 = 7 (lewe oczko)
    200*I3 + 150*I3 - 330*I2 = 0.5*200*I3

Prąd zwarcia dla tej gałęzi wyszedł mi teraz 2.549mA - nie wiem czy dobrze, bo coś podejrzanie mały :?:
  • #8 19053898
    moze-byc
    Poziom 29  
    Na jakim ty poziomie nauczania jesteś?
    Bo liczę, liczę. Wyszło mi że napięcie na rozwartej gałęzi to 974mV, a prąd zwarcia to 10.5mA. Tylko że dla takich parametrów i warunku elementu nieliniowego rozwiązanie jakby nie istnieje...
    Nie pomyliłeś ty żadnej cyferki albo strzałki?
  • #9 19053906
    pikaczek
    Poziom 6  
    moze-byc napisał:
    Na jakim ty poziomie nauczania jesteś?
    Bo liczę, liczę. Wyszło mi że napięcie na rozwartej gałęzi to 974mV, a prąd zwarcia to 10.5mA. Tylko że dla takich parametrów i warunku elementu nieliniowego rozwiązanie jakby nie istnieje...
    Nie pomyliłeś ty żadnej cyferki albo strzałki?

Wydaje mi się że obliczenia są dobrze, zbudowałem teraz na szybko układ w falstadzie i z tymi moimi obliczeniami niby wszystko się zgadza

http://www.falstad.com/circuit/circuitjs.html...ChQ2TAICR6RQf5UbBnICAh+OeUuRe44BJFqRYoNDnz0QA

Ogólnie ten rysunek który dodałem do posta taki już dostaliśmy, ja na nim namalowałem tylko i wyłącznie tylko te kierunki I1,I2,I3
  • #10 19053911
    moze-byc
    Poziom 29  
    Twój link coś mi się nie otwiera, podejrzewam że przez proxy ale mniejsza. Ja narysowałem go na szybko w takim programiku, poniżej screen.
  • #11 19053915
    pikaczek
    Poziom 6  
    moze-byc napisał:
    Twój link coś mi się nie otwiera, podejrzewam że przez proxy ale mniejsza. Ja narysowałem go na szybko w takim programiku, poniżej screen.

Czy drugie (to po prawej) źródło napięciowe w pierwotnym schemacie nie było przypadkiem przeciwnie skierowane?
  • Pomocny post
    #12 19053926
    moze-byc
    Poziom 29  
    Było, ale zauważ że U1 jest ujemne więc napięcie źródła sterowanego też jest ujemne, niestety program służy mi do szybkiego liczenia banalnych rzeczy i ma ograniczenia. Dlatego zastosowałem napięcie dodatnie i je obróciłem.
  • #13 19053939
    pikaczek
    Poziom 6  
    moze-byc napisał:
    Było, ale zauważ że U1 jest ujemne więc napięcie źródła sterowanego też jest ujemne, niestety program służy mi do szybkiego liczenia banalnych rzeczy i ma ograniczenia. Dlatego zastosowałem napięcie dodatnie i je obróciłem.

Dalej nie wiem skąd wniosek że U1 jest ujemne, skoro doszliśmy do wniosku, że ta strzałka tam jest prawdopodobnie błędnie zrobiona...

Ehh, okazuje się, że chyba w zadaniu jest błąd, bo zarówno mój jak i Twój wynik wydaje się nie dawać rozwiązania zważywszy na ten wzór podany w zadaniu na Un.

Zastanawia mnie jeszcze tylko skąd wziąłeś ten 762m rezystor na ostanim schemacie (i skąd natężenie tam wynosi 0 :o )

I tak dzięki za pomoc :)
  • #14 19053942
    moze-byc
    Poziom 29  
    pikaczek napisał:
    skoro doszliśmy do wniosku, że ta strzałka tam jest prawdopodobnie błędnie zrobiona...

A... bo ja nie odszedłem do takiego wniosku. Ale spróbujmy rozwiązać układ dla takiego przypadku. Chwila...
    pikaczek napisał:
    Zastanawia mnie jeszcze tylko skąd wziąłeś ten 762m rezystor na ostanim schemacie.

Po prostu 974mV i 10.5mA dało 92.762 oma. Czyli 92 omy plus 762miliomy.

Dodano po 6 [minuty]:

Wyszło mi napięcie w rozwarciu 279mV i prąd 2.08mA.
    Kompletnie nic to nie zmienia, sytuacja bardzo podobna do poprzedniej.
  • REKLAMA
  • #15 19053947
    pikaczek
    Poziom 6  
    moze-byc napisał:

Wyszło mi napięcie w rozwarciu 279mV i prąd 2.08mA.
    Kompletnie nic to nie zmienia, sytuacja bardzo podobna do poprzedniej.

Mi również. Tak, właśnie chyba to zadanie jest jakieś trefne. Powiedz tylko czy dobrze myślę:

mając te napięcie w rozwarciu i prąd zwarcia, obliczam opór na podstawie tych dwóch wartości i robię obwód: źródło 279mV, do tego ten obliczony opór (szeregowo) i kolejny rezystor ten poszukiwany. Później zapisuje warunek ze suma napięć tych dwóch rezystorów powinna równać się temu źródłu 279mV i z tego teoretycznie powinno wyjść, tak?
  • #16 19053948
    moze-byc
    Poziom 29  
    pikaczek napisał:
    Później zapisuje warunek ze suma napięć tych dwóch rezystorów powinna równać się temu źródłu 279mV i z tego teoretycznie powinno wyjść, tak?

Tak, chociaż ja to robiłem jako że napięcie wyjściowe U=279mV-I*(ten opór, czyli 134 omy) i to ma się równać warunkowi elementu nieliniowego.
    Tylko w tym przypadku wychodzi ujemny prąd przy dodatnim napięciu a w tym obwodzie taka sytuacja nie może mieć miejsca.
  • #17 19053949
    pikaczek
    Poziom 6  
    moze-byc napisał:
    pikaczek napisał:
    Później zapisuje warunek ze suma napięć tych dwóch rezystorów powinna równać się temu źródłu 279mV i z tego teoretycznie powinno wyjść, tak?

Tak, chociaż ja to robiłem jako że napięcie wyjściowe U=279mV-I*(ten opór, czyli 134 omy) i to ma się równać warunkowi elementu nieliniowego.
    Tylko w tym przypadku wychodzi ujemny prąd przy dodatnim napięciu a w tym obwodzie taka sytuacja nie może mieć miejsca.

No cóż, przynajmniej czegoś nowego się dowiedziałem :D Dzięki jeszcze raz za pomoc.
  • #18 19055037
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    A to autonomiczne źródło jest typu prądowego czy napięciowe (7A czy 7V)? Bo rozumiem, że źródło sterowane jest typu VCCS - źródło prądu sterowane napięciem?

A jeśli napięciowe i VCCS, to napięcie otwartego obwodu (napięcie Thevenina) wynosi: Uth = 7V* 330Ω/(100Ω + 470Ω + 330Ω) = 2.56667V

A prąd zwarcia obliczymy tak:

U1 = 7V*(200Ω||330Ω)/(100Ω + 470Ω + 200Ω||330Ω ) ≈ -1.255V
    (zwarte zaciski)

Isc = 1.255V/200Ω - 0.5S *(-1.255V) ≈ 0.633A
  • #19 19055090
    moze-byc
    Poziom 29  
    @jony
    Symbole tych źródeł wskazują że oba to źródła napięciowe.
  • #20 19055207
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    moze-byc napisał:
    @jony
    Symbole tych źródeł wskazują że oba to źródła napięciowe.

Skoro tak, to moje rozwiązanie jest błędne oczywiście.
    Ale tak to jest gdy autor pomija jednostki na schemacie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem obliczania wartości prądu In w obwodzie z elementem nieliniowym. Użytkownik początkowo próbował obliczyć prądy w obwodzie bez elementu nieliniowego, co doprowadziło do błędnych wyników po jego ponownym włączeniu. Uczestnicy sugerowali, aby najpierw obliczyć napięcie na zaciskach elementu nieliniowego, a następnie prąd zwarcia, co pozwoliłoby na zastąpienie go prostym źródłem napięciowym i rezystorem. Wskazano również na konieczność uwzględnienia kierunków prądów oraz poprawności rysunku schematu. W końcu, pojawiły się wątpliwości co do jednostek źródeł napięciowych w schemacie, co mogło wpłynąć na obliczenia. Uczestnicy wymienili się obliczeniami oraz wynikami, jednak zauważono, że zadanie może zawierać błędy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA