logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz CD czy lepiej mini wieże? Propozycje konfiguracji sprzętu

mimor555 19 Lis 2020 13:11 1563 9
REKLAMA
  • #1 19054540
    mimor555
    Poziom 24  
    Ocena: 48
    Dzień dobry

Szukam sprzętu do "amatorskiego" słuchania płyt CD w mieszkaniu. Trochę płyt się zebrało- głównie wcześniej słuchałem w samochodzie ;) ale czas na sprzęt do domu...
    Zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem jest zakup odtwarzacza CD + amplitunera z głośnikami czy lepiej jakąś mini wieżę?

Jeśli chodzi o odtwarzacz CD to mam na oku: YAMAHA CD-S300 ale nie wiem co do tego dobrać.
    Lub wtedy mini wieża MCR-N470D również firmy YAMAHA.

Założenia:
    -salon około 30 metrów
    -możliwość późniejszego podłączenia TV
    -no i cena :) W granicach około ~~2000 zł.

Proszę o propozycje/ konfigurację sprzętu.Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 19054863
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3915
    mimor555 napisał:
    ..czy lepszym rozwiązaniem jest zakup odtwarzacza CD + amplitunera z głośnikami czy lepiej jakąś mini wieżę?
    Wszystko zależy, czego oczekujesz od sprzętu. Zwykle mini wieże oferują niższą jakość i mniejsze możliwości w porównaniu z pełnowymiarowym sprzętem audio. Obawiam się, że w tym konkretnym przypadku, nagłośnienie salonu o powierzchni 30m, przy zachowaniu odpowiedniej jakości, może się okazać niemożliwe przy pomocy mini wieży. Z kolei zamiast amplitunera, do słuchania muzyki w stereo polecałbym klasyczny wzmacniacz stereofoniczny i dwie przyzwoite kolumny. Amplituner sprawdzi się tylko i wyłącznie w zestawie kina domowego jednak przy słuchaniu muzyki w stereo tego typu sprzęt nie zapewni doskonałej jakości.
    Reasumując:
    - mini wieża jest świetnym rozwiązaniem w sypialni, czy małym pomieszczeniu. Sprawdzi się także jako system audio do komputera
    - do słuchania muzyki w dużym salonie lepszy będzie klasyczny zestaw stereo z odpowiednio dobranymi kolumnami. Do dużej wieży także da się podłączyć telewizor.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19054984
    mimor555
    Poziom 24  
    Ocena: 48
    A taki odtwarzacz CD + Soundbar firmy Yamaha. Do tego sygnał przez opto? Może coś takiego? Ktoś ma jakieś doświadczenia?
  • #4 19055052
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19056097
    Mobali
    Poziom 43  
    Za pomocą modnego urządzenia typu Soundbar też nie uzyskasz wybitnej jakości i nie nagłośnisz dużego salonu. Pomijam kwestię cen - jako taki soundbar będzie pewnie droższy od całkiem przyzwoitego wzmacniacza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 19056254
    Koolo
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Za 2kzł (nowe) miniwieża typu Denon RCD-M41DAB (wejście optyczne do tv i wyjście na ewentualny subwoofer), lub CD i kolumny aktywne z "wejściami cyfrowymi" typu Magnat Multi Monitor 220.
    ps. oczywiste że CD klasy Yamaha CD-S300, (adekwatny) wzmacniacz i kolumny podłogowe zagrają znacznie lepiej niestety (nowe) znacznie drożej.
  • #7 19056626
    Mobali
    Poziom 43  
    Koolo napisał:
    ps. oczywiste że CD klasy Yamaha CD-S300, wzmacniacz i kolumny podłogowe zagrają znacznie lepiej niestety (nowe) znacznie drożej
    Dokładnie! Ale można także znaleźć dobry wzmacniacz, kolumny i CD Player znacznie taniej, szczególnie taniej, jeśli będzie to sprzęt używany. Dalej stoję na stanowisku, że zakup mini wieży do nagłaśniania sporego salonu to zła droga.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 19071035
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19089527
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sprzętu do słuchania płyt CD w salonie o powierzchni 30 m², rozważając zakup odtwarzacza CD z amplitunerem i głośnikami lub mini wieży. W dyskusji podkreślono, że mini wieże, takie jak Denon RCD-M41DAB, mogą nie zapewnić odpowiedniej jakości dźwięku w większych pomieszczeniach, a lepszym rozwiązaniem jest klasyczny zestaw stereo z wzmacniaczem i kolumnami. Odtwarzacz CD YAMAHA CD-S300 oraz MARANTZ CD5005 zostały polecone jako lepsze opcje. Użytkownicy zwrócili uwagę na możliwość podłączenia telewizora oraz na różnice w jakości dźwięku między różnymi modelami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA