logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór zestawu stereo do 4000zł dla muzyki i filmów w pokoju 16m2

SebekXades 26 Lis 2020 18:02 879 7
REKLAMA
  • #1 19071137
    SebekXades
    Poziom 8  
    Witam, chciałem zakupić pierwszy zestaw stereo do 4 tysięcy zł. Przede wszystkim głośniki będą wykorzystywane do słuchania muzyki, a czasem do oglądania filmów. W małym stopniu głośniki będą wykorzystywane do gier. Co do muzyki istotne żeby głośniki grały ładnie instrumentalny chillout, rock, jak również przy utworach typowo klubowych.

Głośniki będą zamontowane w pokoju około 16,5m2. Jest to mieszkanie w bloku. Telewizor mam zamontowany na środku ściany. Dotychczasowo korzystam z głośników Genius SW 5.1 Home Theater.

Wpierw miałem zamiar kupić kino domowe, jednak ze względu na to że z głośników najczęściej będę słuchał muzyki i po poradach od forumowiczów zdecydowałem się na zestaw stereo, który zdecydowanie lepiej będzie grał :)

Z góry dziękuje za cenne informację oraz porady :)
  • REKLAMA
  • #2 19074008
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 403
    http://www.jamo.sklep.pl/kolumna-glosnikowa-podlogowa-jamo-s628.html
    Nie mam tego modelu ale mam model z przed 15 lat czyli s-708. Kolumna na lata, bardzo mocno gra dzięki bocznemu głosnikowi. Czego mi w nich brakuje to wysokich tonów, gdyż gwizdek jest kopułkowy z miękkiego tworzywa. Do zmiany na inny gwizdek zabieram się już jakieś 5 lat :P
    Amplitunera nie doradzę, bo przez lata się dużo zmieniło pewnie, ale ważne żeby miał wejście na Gramofon, bo kiedyś może Ci przyjść ochota na zakup gramofonu, a jego pod zwykłe wejście chinch nie podepniesz.
    Harman Kardon swojego czasy był dosyć awaryjny.
    Ja mam Denona, którego przez dwa lata upalałem prawiae na 100% mocy, tak że stopił się transformator, dopiero później spaliłem końcówki mocy. Przypuszczam, że mało jaki wzmacniacz by to wytrzymał, także jestem zadowolony. Obecnie mam go 15 lat.
  • REKLAMA
  • #3 19074639
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Ja bym zainwestował w głośniki aktywne Edifier R2750DB i do tego dobre źródło dźwięku.
    Jeśli masz na czym to możesz mniej więcej posłuchać jak grają.

• REKLAMA
  • #4 19076334
    SebekXades
    Poziom 8  
    Wychodzi po wstępnej analizie, że wybrać mógłby coś z tych modeli głośników: Pylon Pearl Monitor, Sapphire 23, Pearl 25 lub 20, Magnat Quantum 753, KEF Q350, ELAC B6.2 lub HECO AURORA 300.

Dobierając pod nie amplituner Yamaha RN602 lub RN402, Onkyo TX-8270, TX-8250 lub TX-8220.

Chyba, że zdecydowanie lepiej wybrać wzmacniacz, aczkolwiek pomyślałem, że może kiedyś dodatkowe funkcje i możliwości amplitunera mogą mi się przydać.

Jakie połączenie z powyższymi modelami uznaliście byście za najsensowniejsze/najlepsze? :)

Oczywiście jeśli jakiś model zasługuję na zainteresowanie to z chęcią dowiem się jakie to głośniki :D
  • #5 19077208
    gadek80
    Poziom 31  
    Z małymi kolumnami dałbym sobie spokój, ale to Twoja decyzja.
    Dobra kolumna, żeby dobrze i pełnie grać musi mieć wielkość i głośniki.
    https://allegro.pl/oferta/teufel-ultima-40-ko..._unit_id=6e55203b-d44f-4ac5-b88f-40d8d7129053
    https://www.euro.com.pl/kolumny-audio/jamo-s-...ghYq6xrVbkEopMaAhNCEALw_wcB&gclsrc=aw.ds#opis

Wzmacniacz wziąłbym pięciokanałowy i szukał w wejściem na gramofon "phono"
    No chyba, że jesteś audiofilem to celowałbym w bardziej zaawansowany sprzęt.
  • REKLAMA
  • #6 19082910
    SebekXades
    Poziom 8  
    Co powiecie o głośnikach Monitor Audio Bronze 100?

Połączenie ich np. z amplitunerem Yamaha R-N602 lub z wzmacniaczem Marantz PM6006 albo NAD338?
  • #7 19083591
    gadek80
    Poziom 31  
    Przecież i tak widać, że wybierzesz to co chcesz, bo tak naprawdę szukasz tylko potwierdzenia swojego wyboru a nie porady.
    Ja i kolega Axel daliśmy Ci swoje propozycje i tak dalej brniesz w małe "pudelecka" bez żadnego pytania co do naszej propozycji.

Mam kolumny Jamo i wzmacniacz Denon, gdybym nie katował amplitunera przy graniu na perkusji używając przez długie miesiące pełnej mocy, do dzisiaj służyłby bezawaryjnie, a mam zestaw prawie 20 lat. Tyle w temacie.
    Wybór zestawu stereo do 4000zł dla muzyki i filmów w pokoju 16m2
    Wybór zestawu stereo do 4000zł dla muzyki i filmów w pokoju 16m2
  • #8 19483091
    SebekXades
    Poziom 8  
    Sprzęt zakupiony.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje zestawu stereo do 4000 zł, głównie do słuchania muzyki i oglądania filmów w pokoju o powierzchni 16,5 m². Wskazano na preferencje dotyczące głośników, które powinny dobrze odtwarzać chillout, rock oraz muzykę klubową. Forumowicze polecają różne modele głośników, takie jak Pylon Pearl Monitor, KEF Q350, ELAC B6.2 oraz amplitunery Yamaha RN602 i Onkyo TX-8270. Zwracają uwagę na znaczenie jakości głośników oraz możliwości podłączenia gramofonu. Użytkownik rozważa także głośniki aktywne Edifier R2750DB oraz Monitor Audio Bronze 100 w połączeniu z amplitunerem lub wzmacniaczem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA