logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompatybilność matryc LG z płytami głównymi innych marek w TV Samsung model xxxxxxx.

Czubsoon 28 Lis 2020 18:30 2400 13
REKLAMA
  • #1 19075448
    Czubsoon
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam. Mam nadzieję że w dobrym miejscu zamieszczam pytanie.
    Wiem że w różnych Markach telewizorów stosowane są matryce różnych marek i że ich producent może się różnić nawet gdy weźmiemy dwa takie same modele telewizora.
    I moje pytanie brzmi czy jeżeli posiadam (teoretycznie) TV Samsung model xxxxxxx z matrycą np. LG xxxxxx. To czy płyta główna oraz zasilacz od TV dajmy na to Sharp w którym zastosowana tę samą matryce co w Samsungu obsłuży ją ? I będzie to tv w obudowie Samsunga gdzie logo po uruchomieniu będzie płyty zastosowanej z innego TV? W skrócie chodzi o to czy znając model matrycy mogę znaleźć płytę główną od innego TV w którym była montowana taka sama matryca, czy takich praktyk się nie stosuje.
    Jezu ale nagmatwałem mam nadzieję że ktoś zrozumie ten bełkot i o co mi w nim chodzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19075637
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 204
    Czubsoon napisał:
    czy znając model matrycy mogę znaleźć płytę główną od innego TV w którym była montowana taka sama matryca, czy takich praktyk się nie stosuje.

Ciężko będzie. Co z tego że dopasujesz płyty jak nie będzie mechanicznie pasować np gniazda. Musisz wiedzieć, że te telewizory są tak robione, żeby nie dało się naprawić a także z 2 nie zrobić jednego.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19075739
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1629
    Konkretnie co kombinujesz?
  • REKLAMA
  • #4 19075796
    Czubsoon
    Poziom 6  
    GanCegall napisał:
    Konkretnie co kombinujesz?
    Już mi się podoba to pytanie :p . A kombinuję pozyskać jeżeli się da listę tv w których zamontowana była matryca od telewizora który posiadam. Bo padła w nim płyta i kupić pierwszą lepszą/tańsza która znajdę bo mam problem z dostępnością tej którą miałem a to czy będzie to Samsung, Sony, czy inna firma nie ma dla mnie znaczenia chce żeby działał :)

Dodano po 14 [minuty]:

TELERADIOMECHANIKA napisał:
    Czubsoon napisał:
    czy znając model matrycy mogę znaleźć płytę główną od innego TV w którym była montowana taka sama matryca, czy takich praktyk się nie stosuje.

Ciężko będzie. Co z tego że dopasujesz płyty jak nie będzie mechanicznie pasować np gniazda. Musisz wiedzieć, że te telewizory są tak robione, żeby nie dało się naprawić a także z 2 nie zrobić jednego.
    tak właśnie myślałem że zbyt pięknie być nie może, o ile kwestia fizycznego upakowania w obudowie czyli braku kompatybilności śrub mocowań w obudowie nie jest dla mnie problemem ( może być i na zewnątrz :p ) to domyślałem się że mogą być specjalnie montowane inne szerokości taśm od samej matrycy.
  • Pomocny post
    #5 19077891
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1629
    Czubsoon napisał:
    padła w nim płyta

Nie przesadzasz ze szczegółami? :-)
    Napisz co padło w czym i wtedy będzie można pomyśleć...
  • Pomocny post
    #6 19078338
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    GanCegall napisał:
    Napisz co padło

:D :D :D
  • REKLAMA
  • #7 19096398
    Czubsoon
    Poziom 6  
    Ok. Jak już widzę że na starcie nie zostałem zjedzony :) i jest chęć pomocy, zainteresowanie to wywalę wszystko od początku do końca ( jednak nie taka elektroda straszna jak ją malują ) Słowem wstępu i ewentualnego usprawiedliwienia się, naprawdę przewertowałem dziesiątki podobnych tematów, oglądałem poradniki, czytałem strony ale nigdzie nie znalazłem konkretnie identycznego problemu na tym modelu. Moją wiedzę oceniam na bardzo podstawową jestem samoukiem pasjonatem :) radzę sobie z miernikiem, lutownica, prostymi układami programowaniem ich wiem co to kondensator i do czego służy :) bardzo możliwe że źle szukałem, lub nie umiem połączyć wątków z innych podobnych przypadków więc zrobiłem zdjęcia nagrałem filmik, i przechodzę do opisu po dość długim słowie wstępu. Dostałem za darmo telewizor Samsung Ue50ku6000 wiadomo niesprawny wada objawiała się brakiem podświetlenia oraz tym że po podłączeniu do kontaktu na ułamek sekundy pojawiał się napis Smart TV gasł i znowu na ułamek sekundy to samo i tak w nieskończoność. Filmik również załącze nr1. Po dość sprawnym ogarnięciu wadliwego zasilacza i wymianie przepalonej taśmy zasilającej podświetlenie TV odpalił jak nowy ze sklepu szczęściu nie było końca kondensatory, taśma chwilą roboty i tv za prawie 3 tys za darmo film.2 . I nie wiem na Boga nie wiem co mnie podkusiło (może to że grzał się dość porządnie) na wymianę pasty na procku ( bez przewodników ) i po złożeniu oraz odpaleniu płacz. Tv w ogóle nie odpala nie reaguje na pilota. Po odłączeniu taśmy od płyty głównej podświetlenie matrycy odpala więc raczej zasilacz wykluczam miganie diody oraz zachowanie tv na filmiku 3. Każda rada się liczy krytyka również oby konstruktywna a nie chamską bezsensowna nic nie wnosząca do tematu. Znajdą się pewnie tacy którzy powiedzą stary daj se spokój dostałeś tv za darmo, płyta kosztuje w granicach 200zl i masz sprawny TV, bez babrania za grosze. Nie jestem skąpy i dlatego chcę ją naprawić sam. Decyzja o zakupie nowej gdy wszystko zawiedzie jest już podjęta. Chodzi o to że uwielbiam się w tym grzebać jest to moje hobby jestem uparty i będę próbował dopóki będzie miało to sens bo przy okazji wchlone trochę nowej wiedzy :) A jak nie wiem jakimś cudem się uda, to satysfakcja będzie więcej warta niż nowy TV.

Z góry dziękuję życzliwym za pomoc i podpowiedzi :)
    A mniej życzliwym też wszystkiego dobrego i trochę luzu ;p nikt nie rodzi się z wiedzą :)

Czas na materiał filmowy. Jeżeli potrzeba jakichkolwiek zdjęć komponentów mam natrzaskaną całą bibliotekę więc wrzucę co potrzeba.
    Załączniki:
    • Film3.mp4 (137.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Film2.mp4 (15.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Film1.mp4 (19.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19096409
    Czubsoon
    Poziom 6  
    Matko boska. Przepraszam za interpunkcję..... Sam to przeczytałem i oczy mi krwawią :(
  • Pomocny post
    #9 19096480
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Kolego: ja miałem podobny przypadek tyle że tv plazmowym. Okazała się pamięć NAND. Tak się fajnie złożyło że na następny dzień musiałem jechać do Kielc a tam jest serwis autoryzowany Samsunga i praktycznie na poczekaniu człowiek mi zrobił płytę gł. / tylko miałem płytę nie cały tv/. Po powrocie montaż, odpalenie i tv do klienta w następny dzień.. Myślę że u Ciebie ta sama sprawa, a ty grzebałeś w zasilaczu.
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #10 19096638
    Czubsoon
    Poziom 6  
    TELERADIOMECHANIKA napisał:
    Kolego: ja miałem podobny przypadek tyle że tv plazmowym. Okazała się pamięć NAND. Tak się fajnie złożyło że na następny dzień musiałem jechać do Kielc a tam jest serwis autoryzowany Samsunga i praktycznie na poczekaniu człowiek mi zrobił płytę gł. / tylko miałem płytę nie cały tv/. Po powrocie montaż, odpalenie i tv do klienta w następny dzień.. Myślę że u Ciebie ta sama sprawa, a ty grzebałeś w zasilaczu.
    Czyli z tego co rozumiem pomimo tego że TV zaczął normalnie działać po naprawie zasilacza nie w zasilaczu tkwił problem ? Tylko załatwił sprawę na chwilę i całość uwaliła się przez zła diagnozę usterki? Gdybym mógł prosić o odrobinę szersze wyjaśnienie, bo z mojego Łopatologicznego rozumowania to TV nie działa podejrzewam kondensatory, uszkodzenie zasilacza naprawiam działa super. Zmieniam pastę nie działa, a winna jest pamięć ( oczywiście nie podważam jak kolwiek pańskiej oceny ) bo z tego co rozumiem pan się tym zajmuje na codzien. Tylko opisuje jak to wygląda ze strony strony laika :) bo to trochę kosmos dla mnie że coś zaczyna działać pomimo że nie naprawiło się faktycznej usterki.
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam kolejny temat do przegooglowania, przeglądania :)
  • Pomocny post
    #11 19096686
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Widzisz, cały ten temat od początku się kupy nie trzyma. Ja wnioskuję, że miałeś tą usterkę od początku i na tym trzeba było się skupić. Gdybyś w wyszukiwarce wpisał odpowiednie hasło miałbyś kilkanaście tematów na temat tego typu usterki. A Ty zacząłeś grzebać w zasilaczu moim zdaniem niepotrzebnie. Przy okazji jeszcze coś narobiłeś nie tak. Oczywiście z wymianą pamięci NAND nie jest taka prosta sprawa, kwestia wylutowania i wlutowania zaprogramowanej pamięci. Sam widzisz, że ja zajmujący się zawodowo elektroniką musiałem skorzystać z pomocy osoby która te rzeczy robi na co dzień. Sprawa samego oprogramowania też nie jest prosta, potrzebny do tego jest specjalistyczny programator który kosztuje kilka tysięcy złotych plus jakieś szkolenie i zdobycia wsadów. Więc w przypadku kiedy takie rzeczy robi się nie na co dzień taka inwestycja jest nieopłacalna. Telewizory są coraz bardziej skomplikowane i naprawy będą coraz trudniejsze. Taka też jest polityka producentów telewizorów i innego sprzętu elektronicznego żeby nie naprawiać tylko kupować nowe. My Polacy zawsze od lat chodzimy w połatanych skarpetkach i tak będzie u nas długo. Bo taka jest nasza mentalność. W sumie to dobre, bo szanujemy to co mamy.
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #12 19096876
    Czubsoon
    Poziom 6  
    Bardzo dziękuję za fachową opinię :) racja mój błąd zamiast najpierw poczytać, to od razu "jak migo to kondensatory" i ciach za lutownicę co prawda na swoje usprawiedliwienie marne bo marne dam że a nie będę opisywał zdjęcie wstawię i to mnie przekonało że na 100% mam rację a tu widać nie taka prosta sprawa. Co to samej kości to głupi naiwny człowieczek już zaczął kombinować hmm wylutuje hot airem jakiś schemacik programatora wsad coś się wymyśli , jak w przypadku programatora do biosów który majstrowalem na płytce stykowej na kolanie xDxDxD a tu padają słowa "parę tysięcy " "szkolenia" "sam zajmuję się na codzien a potrzebowałem pomocy " widzę że jeszcze bardzo długa droga przede mną ale, ale to jeszcze bardziej nakręca może uda się kiedyś przebranżowić na coś co się lubi :)
    Wielkie dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    Kompatybilność matryc LG z płytami głównymi innych marek w TV Samsung model xxxxxxx. Kompatybilność matryc LG z płytami głównymi innych marek w TV Samsung model xxxxxxx.
  • #13 19096890
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Czubsoon napisał:
    widzę że jeszcze bardzo długa droga przede mną ale, ale to jeszcze bardziej nakręca może uda się kiedyś przebranżowić na coś co się lubi

To tak jak lekarz całe życie musi się dokształcać, być na topie, bo wchodzą nowe leki, nowe metody leczenia etc itd. W elektronice jest tak samo. Życzę Ci powodzenia.

ps/ zobaczyłem te zdjęcia: trochę marnej jakości ale zobaczyłem jakieś nadpalone piny: co tam się działo? Zobacz jak wyglądają luty, przemyć styki sprajem Kontakt s lub podobnym.
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #14 19096958
    Czubsoon
    Poziom 6  
    To był nadpalony konektor do taśmy oraz sama taśma zasilająca matryce a po drodze od konektora na płycie tam gdzie był nadpalony wywalone kondensatory.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię kompatybilności matryc LG z płytami głównymi telewizorów innych marek, w szczególności Samsung. Użytkownik zastanawia się, czy płyta główna i zasilacz z telewizora Sharp, który ma tę samą matrycę co jego telewizor Samsung model xxxxxxx, będą działać w jego urządzeniu. Odpowiedzi wskazują na trudności związane z mechaniczna kompatybilnością oraz różnicami w taśmach matryc. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z naprawą telewizora Samsung UE50KU6000, który miał problemy z podświetleniem, a po naprawie zasilacza okazało się, że problem leżał w pamięci NAND. Wskazano na złożoność napraw telewizorów oraz potrzebę specjalistycznego sprzętu do programowania pamięci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA