logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STK3042/3062/3082 - poszukiwania oryginalnej hybrydy Sanyo

discawery 29 Lis 2020 20:05 954 7
REKLAMA
  • #1 19078109
    discawery
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Dobry wieczór wszystkim,

Jak w temacie - przyszło mi remontować wzmacniacz, w którym brak wskazanego układu (dokładnie STK3042-II-A). Po notach widzę, że układy w 3042/3062 i 3082 różnią się głównie maksymalnymi napięciami na wejściu, wiec raczej spokojnie można stosować je zamiennie.

Moje pytanie do doświadczonych użytkowników forum - widziałem w tematach, że niektórzy potrafią oceniać STK "na oko", albo może jest ktoś, kto kupował któryś ze wskazanych układów i może polecić jakiś konkretny sklep?

Np. humasklep ma w ofercie STK3062-III w rozsądnej cenie, podają jako producenta Sanyo, pytanie ile w tym prawdy? Czy ktoś mógłby doradzić, czy brać ten układ, czy szukać dalej, albo polecić sprawdzone źródło? Zostawiam link do wspomnianej oferty (jeśli nie powinienem przepraszam i proszę o usuniecie linku) : https://humasklep.pl/pl/p/STK3062III-STK3062-III/3094

Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19078331
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 438
    Ogólna uwaga STK większej mocy mają czasem większą obudowę.Sprawdź pdf.Huma nie daje raczej gwarancji na IC.Napisz maila o szczegóły może.Rozmowa telefoniczna nic nie daje.Impel daje 6 mieś.gwarancji.Zadzwoń do Przemka.
  • REKLAMA
  • #3 19078421
    discawery
    Poziom 11  
    Jak dobrze widziałem w katalogu, to cała seria ma ten sam układ wyprowadzeń i wymiary. Dziękuję za poradę, wyślę mail'e z zapytaniem do obu sklepów

Na stronie Soltronika STK3082 jest dostępne w śmiesznie niskiej cenie... Tylko cały czas pozostaje pytanie komu ufać... Zobaczę, co odpiszą, jak dowiem się czegoś ciekawego, to podzielę się wiedzą w temacie.

https://www.soltronik.com.pl/stk-3082-iii-uklad-scalony,3,13684,6587

Dla zainteresowanych przekazuje informacje ze 3 sklepów:

Impel - nie oryginalne

Huma - nie oryginalne

Soltronik - produkt firmy PMC

I tu kolejne pytanie, miał ktoś doświadczenie z wersją produkowaną przez PMC? Warto?
  • REKLAMA
  • #4 19080295
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 438
    Podróbki rzadko są jakości oryginału.Na Ali,lub eBayu można czasem zdobyć wyluty.
  • REKLAMA
  • #5 19080866
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Zbuduj sobie tego hybryda na dyskretnych, tam nie masz za dużo elementów. Kwestią jest zdobycie wartości elementów, głównie rezystorów.
  • #6 19081218
    discawery
    Poziom 11  
    Znalazłem nawet płytki z wyprowadzeniami na listwie goldpin, wymiary niewiele większe niż oryginału. Elementy zamówię, polutuję i sprawdzę. Jak zagra tak, jak powinno, to jedną płytkę będę mieć w nadmiarze, bo kupiłem dwie. Dokładniej płytka jest pod STK3082. Dziękuję wszystkim za rady, jak coś z tego wyjdzie, to dodam jeszcze notkę w tym temacie.
  • #7 19082909
    Marvell_88i8945
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Na pewno nie zagra jak oryginał, bo nie znamy parametrów tranzystorów użytych do budowy tego STK drivera, ale może być ciekawe.
    To jest też identyczny STK350-030, STK350-230 - tylko ten jest mono, Toćka w toćkę idą te STK.
  • #8 19089836
    discawery
    Poziom 11  
    Skończyło się tak, że kupiłem chińczyka STK3082 i 2 płytki do montażu kopii na elementach przewlekanych. Na chińczyku napięcie stałe na zaciskach było jak na moje standardy za wysokie - w jednym kanale ~13mV, w drugim 7mV.

Zlutowałem wersję na elementach przewlekanych - brzmieniowo jak dla mnie bardzo zadowalająco, napięcie stałe na głośnikach za pomocą potencjometrów montażowych zbiłem do niemalże równego 0.

Jeśli ktoś z czytających w przyszłości temat miałby podobny problem - posiadam chińczyka STK3082 (z dokręconym przeze mnie radiatorem) oraz płytkę do montażu (bez elementów, ale raczej do dostania w każdym sklepie elektronicznym). Płytka na elementach przewlekanych na styk mieści się do Marantz'a PM230 (lutowana bezpośrednio do PCB, na złączce wystawała). Jeśli ktoś będzie zainteresowany - zapraszam do kontaktu w wiadomości prywatnej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje oryginalnego układu hybrydowego Sanyo STK3042-II-A do wzmacniacza. W dyskusji podkreślono, że układy STK3042, STK3062 i STK3082 różnią się głównie maksymalnymi napięciami na wejściu, co pozwala na ich zamienność. Użytkownicy forum dzielą się doświadczeniami z zakupem tych układów, wskazując na ryzyko nabycia podróbek. Wskazano sklepy, takie jak Huma i Impel, które oferują nieoryginalne produkty, oraz Soltronik, gdzie dostępny jest STK3082 produkcji PMC. Użytkownik rozważa również budowę hybrydy na elementach dyskretnych, co może być alternatywą dla oryginalnych układów. Ostatecznie, użytkownik zakupił chiński STK3082 oraz płytki do montażu, osiągając zadowalające rezultaty brzmieniowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA