logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja Router ADSL - problem z konfiguracją/połączeniem

jaws52 01 Gru 2020 19:37 1383 16
  • #1 19082871
    jaws52
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam,

posiadam aktualnie internet w Netii i łączę się za pomocą NetiaSpot'a. Ponieważ potrafi on co jakiś czas stracić połączenie z internetem i udawać, że nic się nie dzieje (np. dioda świeci się na biało zamiast na czerwono), albo sam z siebie poprzestawiać zmienione przeze mnie ustawienia (np. hasło do panelu administracyjnego albo SSID sieci bezprzewodowej), postanowiłem rozejrzeć się za jakąś alternatywą. Zakupiłem więc TP-Link TD-W8961N(EU) Ver 4.0, ale niestety nie potrafię go skonfigurować, żeby się połączył z internetem. Jeśli ktoś byłby w stanie podpowiedzieć co ustawić/poprawić w konfiguracji, to byłbym wdzięczny.
    Dla porównania wrzucam screeny z ustawieniami z NetiaSpot'a, na których internet działa.

Screeny z ustawień NetiaSpot'a:
    Konfiguracja Router ADSL - problem z konfiguracją/połączeniem

Konfiguracja Router ADSL - problem z konfiguracją/połączeniem Konfiguracja Router ADSL - problem z konfiguracją/połączeniem Konfiguracja Router ADSL - problem z konfiguracją/połączeniem

Screeny z ustawień TP-Link'a:
    Konfiguracja Router ADSL - problem z konfiguracją/połączeniem Konfiguracja Router ADSL - problem z konfiguracją/połączeniem

Próbowałem również zmieniać poniższe ustawienia trybu ADSL z Auto Sync-Up na ADSL2+, ADSL2 oraz G.DMT, niestety nic to nie dało.

Log:
  • #2 19083649
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 248
    ...
    Zacznij konfigurować na PVC1
    Aby zapisać konfigurację musisz nadać nazwę połączenia np: NET24 w polu "ServiceName". Pozostaw na ADSL+
  • #3 19084743
    jaws52
    Poziom 9  
    Ustawiłem na PVC1. Dla pewności przestawiłem pozostałe PVC* w stan Deactivated. Zostawiłem ADLS2+. Próbowałem również ustawić w polu "MAC clone" adres MAC NetiaSpot'a. Niestety bez sukcesów.
    Konfiguracja Router ADSL - problem z konfiguracją/połączeniem Konfiguracja Router ADSL - problem z konfiguracją/połączeniem Konfiguracja Router ADSL - problem z konfiguracją/połączeniem
  • #4 19085925
    Interesant
    Poziom 34  
    ...
    Czasem przez filtr nie podpinasz TP-Linka??
    Błąd sygnalizuje brak synchronizacji...
  • #5 19085930
    jaws52
    Poziom 9  
    Interesant napisał:
    ...
    Jakiegoś czeskiego błędu nie robisz z loginem i hasłem??

Dopuszczałem taką możliwość na początku, ale potem kopiowałem z notatnika. Dodatkowo upewniłem się, że login i hasło są poprawne (na stronie Netii jest opcja, żeby przysłali dane logowania SMSem i dane się zgadzały).

Dokopałem się natomiast do takiego screena z NetiaSpot'a:
    gdzie widać, że modulacja linii to G.992.5 Annex B.
    Natomiast na TP-Link'u w ustawieniach ADSL do wyboru są jedynie takie opcje:
    Czy to oznacza, że ten TP-Link jest po prostu niekompatybilny i obojętnie jakich ustawień bym nie próbował, to i tak nie zadziała?
    Czy mógłby ktoś potwierdzić, że tak rzeczywiście jest zanim spiszę tego TP-Link'a na straty?

Interesant napisał:
    ...
    Czasem przez filtr nie podpinasz TP-Linka??
    Błąd sygnalizuje brak synchronizacji...

Nie, bezpośrednio kablem.
  • Pomocny post
    #6 19085933
    Interesant
    Poziom 34  
    ...
    Zweryfikuj ponownie wersję TP-Linka, bo do wersji v4 TD-W8961N TP-Link się nie przyznaje...
    Ps. spróbuj wywołać router po telnecie

Potem wpisać komendę "wan adsl annex b"
    Potem zapisać zmianę komendą „sys save”

Przetestuję na TD-W8950N (Jest brandowany przez Orange, więc nic pewnego)

Dodano po 35 [minuty]:

...
    Pokaż Device Info z zakładki Status
  • #7 19085962
    jaws52
    Poziom 9  
    Jakieś śladowe wzmianki o V4 niby są na ich stronie:
    https://www.tp-link.com/no/support/download/td-w8961n/
    ---------------------------------
    Na naklejce na pudełku, jak i tabliczce znamionowej na urządzeniu jest TD-W8961N(EU) Ver 4.0

Device Info:

Telnet:
    Konfiguracja Router ADSL - problem z konfiguracją/połączeniem Konfiguracja Router ADSL - problem z konfiguracją/połączeniem
    Po wykonaniu wan adsl annex b:

Dodam jeszcze, że dioda ADSL jest cały czas wyłączona. Jedyny moment, w którym się zaświeca na chwilę to przy restarcie urządzenia gdy wszystkie inne diody też się zaświecają. Potem gaśnie razem z kilkoma innymi diodami i już nie sygnalizuje żadnej aktywności. Na chłopski rozum powinna chociaż mignąć w momencie gdy próba zestawienia połączenia ADSL jest inicjowana, więc nie wiem jak to rozumieć, czy taka próba połączenia w ogóle nie następuje, czy może urządzenie ma jakiś defekt, chociaż jest nowe, przyszło prosto ze sklepu w zafoliowanym pudełku.
  • Pomocny post
    #8 19086467
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5342
    jaws52 napisał:
    może urządzenie ma jakiś defekt, chociaż jest nowe, przyszło prosto ze sklepu w zafoliowanym pudełku.
    jaws52 napisał:
    posiadam aktualnie internet w Netii

Może problem jest z Annexem?
    Netia, ale na czyich przewodach - usługa Netia na przewodach Netia, czy usługa Netia na przewodach Orange?
    NS wskazuje na Annex A.
  • #9 19086741
    jaws52
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:
    Netia, ale na czyich przewodach - usługa Netia na przewodach Netia, czy usługa Netia na przewodach Orange?

Nie mam bladego pojęcia, ale na 90% nie jest to kabel Orange. Obstawiam, że albo kabel Netii, albo kabel, który Netia poprowadziła ze skrzynki, którą odziedziczyła po Dialogu.

KOCUREK1970 napisał:
    NS wskazuje na Annex A.

Zaczynam mieć mętlik. Co wskazuje, że NetiaSpot jest na Annexie A?
    Jak wspomniałem:
    jaws52 napisał:
    Dokopałem się natomiast do takiego screena z NetiaSpot'a:
    gdzie widać, że modulacja linii to G.992.5 Annex B.

na screenie z NetiaSpota jest G.992.5 Annex B.
  • #10 19086789
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5342
    jaws52 napisał:
    Co wskazuje, że NetiaSpot jest na Annexie A?

Dane techniczne:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Netia_Spot
    http://www.laart.eu/pc_serwis/dzielenie-neostrady.htm
  • #11 19087017
    jaws52
    Poziom 9  
    Informacja o NetiaSpot Annex A na Wikipedii jest z kwietnia 2012. Z kolei tutaj ( https://www.telix.pl/operatorzy/netia/2012/06/netia-spot-200-tys-uzytkownikow/ ) jest artykuł z czerwca 2012, gdzie jest mowa o zamiarach wprowadzenia NetiaSpotów dla VDSL2 i Annex B. No i do tego screen z NetiaSpota, który uprzednio zamieściłem, sugeruje Annex B w moim przypadku. Oczywiście to tylko takie moje poszlaki, ale gdyby rzeczywiście był to Annex A, to ten TP-Link chyba mignąłby choć raz diodą ADSL.
    Nie wiem też (bo się na tym po prostu nie znam) czy zmiana w TP-Linku przez telnet na Annex B jest tu coś w stanie zmienić, bo oprogramowanie oczywiście przyjęło zmianę (pewnie pakują to samo/podobne do wszystkich modeli i jedynie deaktywują niektóre parametry/ustawienia, które dla danego modelu nie mają zastosowania), ale pytanie, czy fizyczny modem jest w stanie to obsłużyć? Bo jeśli jest tak, że ten mój TP-Link może tylko pracować na Annex A a linia wymusza Annex B, to być może będziemy się tu gimnastykować przez kolejny rok i nic z tego nie wyjdzie.
  • Pomocny post
    #12 19087024
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2674
    Jeżeli to stara linia Dialogowa to na 99% będzie Annex B i nie słyszałem żeby dało się to zrobić na Tp-linku.
  • Pomocny post
    #13 19096494
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Przecież na screenie z NetiaSpot jest wyraźnie napisane ANNEX B, trzeba mieć więc urządzenie na ten Anneks.
    A nie usilnie podpinać router na Annex A... ;-)
  • #14 19097955
    Interesant
    Poziom 34  
    ...
    artaa napisał:
    Przecież na screenie z NetiaSpot jest wyraźnie napisane ANNEX B, trzeba mieć więc urządzenie na ten Anneks.
    A nie usilnie podpinać router na Annex A... ;-)

Wygląda na to że niektóre TP-Linki (za pomocą komendy w Telnecie) posiadały opcję zmiany obsługiwanego Annex'u...
  • #15 19098156
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Niektóre może, ale chyba nie ten...
  • #16 19103036
    Interesant
    Poziom 34  
    ...
    artaa napisał:
    Niektóre może, ale chyba nie ten...

No to po to jest ten wątek, aby ustalić czy ten router również posiada takie rozwiązanie...
  • #17 19106534
    jaws52
    Poziom 9  
    Panowie, dziękuję za pomoc. Niestety wszelkie próby zakończyły się niepowodzeniem. Skorzystałem z opcji ostatecznej i zwróciłem urządzenie do sklepu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet od Netii i doświadcza problemów z routerem NetiaSpot, który traci połączenie i resetuje ustawienia. W celu poprawy zakupił router TP-Link TD-W8961N(EU) Ver 4.0, jednak napotkał trudności w konfiguracji, szczególnie w zakresie synchronizacji ADSL. Użytkownicy sugerują, aby skonfigurować połączenie na PVC1 oraz sprawdzić ustawienia Annexu, ponieważ NetiaSpot wskazuje na G.992.5 Annex B, a TP-Link może nie obsługiwać tego standardu. Po próbach z telnetem i zmianą ustawień, użytkownik zdecydował się na zwrot urządzenia, ponieważ nie udało się nawiązać połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA