Chciałbym zasięgnąć opinii speców od dzwięku przestrzennego.
Chodzi głównie oto aby uzyskać najlepszy możliwy efekt z posiadanego zestawu.
Sprzęt służy wyłącznie do odtwarzania filmów Divx na komputerze.
Opisze teraz sprzęt audio oraz sposób w jaki podłączyłem go.
Zacznę od komputera.
Karta dzwiękowa Sound Blaster Audigy 2 NX Usb karta posiada wyjścia:
Analogowe: 1xGłosniki przednie, 1x głośniki tylne, 1x wyjście wspólne Subwoofer/Central.
Cyfrowe: 1xSPDIF, 1xOptyczne,
Wejścia:
Analogowe: 1xLiniowe, 1xSłuchawki, 1xMikrofon
Cyfrowe: 1xOptyczne
Karta ma wbudowany dekoder dolby digital
Nagłośnienie:
Wieża Technics SA-EH 750
Wejścia i wyjścia tylko analogowe(chinch): Vrc ( 2x wejscie i wyjscie dla jednego kanału), Aux( jedno wejście, jeden kanał), 1xwyjście dla subwoofera, oraz DVD 6 ch input.
Głośniki jakie posiadam to standardowe z zestwu małe satelitki oraz standardowy centralny.
Głośniki frontowe to Quadral Odin Mk 3 i są to 3 drożne kolumny
Wierza posiada dekoder Dolby surround Prologic i jest ustawiona na center fokus oraz multi rear surround.
Posiadam także zestawik komputerowy Logitech 2.1 ( 2 satelity + subwoofer)
Jak podłączyłem:
Z karty dźwiękowej(z gniazda wyjściowego analogowego 1xGłosniki przednie) podłączyłem do wejścia (aux) wieży, natomiast zestaw Logitech 2.1 podłączyłem do wyjścia analogowego (1x głośniki tylne) karty dzwiekowej.
Ustawienia softwarowe:
Karta oferuje tryby ilości głośników: 2, 4, 5.1, 6.1, 7.1 – aktualnie mam na 4
Tryb CMOS 3d (trzeba go właczyć aby dodatkowe głośniki z zestawu Logitecha działały) oferuje tryb Stero Surround i można regulować za pomocą suwaka skupienie
Stero (stereo fokus) w 2 rózne strony albo zestaw głośników przednich albo tylnich
Ja ustawiłem na 60% dla głośników frontowych.
Filt Ac3 – komputer.
Ciężko mi coś powiedzić czy to w ogóle działa tak jak należy u mnie bo nieodczówam róznicy tu proszę o szczególną poradę.
Teraz proszę o poradę bo robiłem to wszystko po swojemu, nieznam się na tym itp.
Chciałbym oprzeć się o opinie kogoś znającego się na tym i może coś zmienić w usatwieniach np. softwerowych lub z samym sprzętem.
Proszę mi pomóc drodzy forumowicze.
Chodzi głównie oto aby uzyskać najlepszy możliwy efekt z posiadanego zestawu.
Sprzęt służy wyłącznie do odtwarzania filmów Divx na komputerze.
Opisze teraz sprzęt audio oraz sposób w jaki podłączyłem go.
Zacznę od komputera.
Karta dzwiękowa Sound Blaster Audigy 2 NX Usb karta posiada wyjścia:
Analogowe: 1xGłosniki przednie, 1x głośniki tylne, 1x wyjście wspólne Subwoofer/Central.
Cyfrowe: 1xSPDIF, 1xOptyczne,
Wejścia:
Analogowe: 1xLiniowe, 1xSłuchawki, 1xMikrofon
Cyfrowe: 1xOptyczne
Karta ma wbudowany dekoder dolby digital
Nagłośnienie:
Wieża Technics SA-EH 750
Wejścia i wyjścia tylko analogowe(chinch): Vrc ( 2x wejscie i wyjscie dla jednego kanału), Aux( jedno wejście, jeden kanał), 1xwyjście dla subwoofera, oraz DVD 6 ch input.
Głośniki jakie posiadam to standardowe z zestwu małe satelitki oraz standardowy centralny.
Głośniki frontowe to Quadral Odin Mk 3 i są to 3 drożne kolumny
Wierza posiada dekoder Dolby surround Prologic i jest ustawiona na center fokus oraz multi rear surround.
Posiadam także zestawik komputerowy Logitech 2.1 ( 2 satelity + subwoofer)
Jak podłączyłem:
Z karty dźwiękowej(z gniazda wyjściowego analogowego 1xGłosniki przednie) podłączyłem do wejścia (aux) wieży, natomiast zestaw Logitech 2.1 podłączyłem do wyjścia analogowego (1x głośniki tylne) karty dzwiekowej.
Ustawienia softwarowe:
Karta oferuje tryby ilości głośników: 2, 4, 5.1, 6.1, 7.1 – aktualnie mam na 4
Tryb CMOS 3d (trzeba go właczyć aby dodatkowe głośniki z zestawu Logitecha działały) oferuje tryb Stero Surround i można regulować za pomocą suwaka skupienie
Stero (stereo fokus) w 2 rózne strony albo zestaw głośników przednich albo tylnich
Ja ustawiłem na 60% dla głośników frontowych.
Filt Ac3 – komputer.
Ciężko mi coś powiedzić czy to w ogóle działa tak jak należy u mnie bo nieodczówam róznicy tu proszę o szczególną poradę.
Teraz proszę o poradę bo robiłem to wszystko po swojemu, nieznam się na tym itp.
Chciałbym oprzeć się o opinie kogoś znającego się na tym i może coś zmienić w usatwieniach np. softwerowych lub z samym sprzętem.
Proszę mi pomóc drodzy forumowicze.