logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co może być przyczyną wadliwego działania podłączonych do laptopa słuchawek?

Piotrek06.09. 04 Gru 2020 13:40 576 6
REKLAMA
  • #1 19089200
    Piotrek06.09.
    Poziom 2  
    Witam posiadam Laptopa Inspiron i tak po jakimś czasie okazał się taki problem. Mam podłączone słuchawki i włączam laptopa i słuchawki działają ale jak je odłączę i podłącze znowu to już nie gra muzyka na słuchawkach tylko na Laptopie? I usuwałem już sterownik czyli odinstalowałem i zainstalowałem ale działało to na chwile. Pomorze ktoś mi?
  • REKLAMA
  • #2 19089252
    jansuzek
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Miałem podobny problem ze słuchawkami na USB i Windows10. Pomogła reinstalacja Windows.
    btw. jeśli odłączysz słuchawki i potem ponownie je podłączysz, to być może potem ręcznie musisz wybrać urządzenie dźwiękowe (w W10 klikasz na ikonkę głośniczka i tam wybierasz z menu):
    Co może być przyczyną wadliwego działania podłączonych do laptopa słuchawek?
  • REKLAMA
  • #4 19089275
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Prawdopodobnie problem w gnieździe słuchawkowym na początek dobrze wyczyśc i skontroluj sprężynki kontaktowe,
    ponieważ przełączanie odbywa się na zasadzie pomiaru rezystancji a nie fizycznego odłączania głośników.
  • REKLAMA
  • #5 19089301
    Thomix
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Możliwe że w panelu sterowania -> sprzęt i dźwięk -> dźwięk masz ustawione inne urządzenie domyślne.
    Dobrze byłoby też wiedzieć czy te słuchawki są na usb czy na jack'a. Wtedy można coś więcej powiedzieć, ale domyślam się że jednak jest to jack, ze względu na to że słuchawki na USB mają (zwykle) własną kartę dźwiękową.
  • REKLAMA
  • #6 19127946
    Piotrek06.09.
    Poziom 2  
    Thomix napisał:
    Możliwe że w panelu sterowania -> sprzęt i dźwięk -> dźwięk masz ustawione inne urządzenie domyślne.
    Dobrze byłoby też wiedzieć czy te słuchawki są na usb czy na jack'a. Wtedy można coś więcej powiedzieć, ale domyślam się że jednak jest to jack, ze względu na to że słuchawki na USB mają (zwykle) własną kartę dźwiękową.

Mam na jack'a. I jedynie działają jak przed włączeniem laptopa je podłącze i jak je podczas słuchania np muzyki odłączę to już po ponownym podłączeniu nie działają.
  • #7 19595514
    Piotrek06.09.
    Poziom 2  
    Słuchawki każde działają ale jak laptopa nie uruchomie to je podłącze i włączam laptopa to działają ale gdy gra muzyka i je odłącze to już muzyka gra z głośnika laptopa ale już po ponownym podlączeniu słuchawek już nie gra w słuchawkach tylko w laptopie .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell Inspiron zgłasza problem z działaniem słuchawek podłączonych przez złącze jack. Słuchawki działają poprawnie po uruchomieniu laptopa, ale po ich odłączeniu i ponownym podłączeniu dźwięk wraca do głośników laptopa. Użytkownik próbował reinstalacji sterowników, co przyniosło chwilową poprawę. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym konieczność ręcznego wyboru urządzenia dźwiękowego w systemie Windows 10, sprawdzenie gniazda słuchawkowego oraz ustawienia domyślnego urządzenia dźwiękowego w panelu sterowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA