logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk HDD 500 GB w formacie RAW nie jest wykrywany przez laptop - próba zmiany na NTFS

ArekZalewa 05 Gru 2020 23:09 780 10
REKLAMA
  • #1 19092959
    ArekZalewa
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam. Założyłem do laptopa w miejsce napędu CD dysk HDD 500 GB. System nie wykrywa dysku. W zarządzaniu komputerem widzę że dysk ma format RAW. Wyczytałem że to może być problem ze dysku nie widać. Próbuje zmienić format z RAW na NTFS przy pomocy CMD nie powiodło się próbuje teraz przez AOMEI Partirion Ale nie mogę sobie poradzić. Wiecie dlaczego dysk ma taki dziwny format RAW ?? Dysk przelozylem z innego komputera gdzie działał.
  • REKLAMA
  • #2 19092963
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19092993
    ArekZalewa
    Poziom 3  
    [img-0] Takie wartość się pojawiły

Dysk HDD 500 GB w formacie RAW nie jest wykrywany przez laptop - próba zmiany na NTFS

Dysk pojawia się w zarządzaniu dyskami Ale system plików jest RAW.
  • Pomocny post
    #4 19093313
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19093363
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    mjd2018 napisał:
    Dysk jest fizycznie uszkodzony

I jeśli nie masz tam danych, które są Ci niezbędne, odpuść go.
  • REKLAMA
  • #6 19093381
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19093398
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    mjd2018 napisał:
    Widzę że C5=0 więc jest szansa, że kopia posektorowa się uda.

Ja nie napisałem, że się nie uda. Tylko, jaki jest sens tej operacji, jeśli na tym dysku "nic ważnego" nie ma.
  • #8 19093399
    ArekZalewa
    Poziom 3  
    Na dysku nie było ważnych danych. Mam jeszcze jeden 500 GB najwyżej je zamienię. Dziękuję za pomoc wszystkim. Nie będę się podejmował tej kopii ponieważ się na tym nie znam :)
  • #9 19093427
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 19096098
    ArekZalewa
    Poziom 3  
    Smart drugiego. Dysku dział jednak bardzo często przy próbie zapisu lub odczytu się zawiesza i po dłuższej chwili zaczyna działać znowu. Potrzebuje dodatkowy dysk na dane głównie dokumenty z pracy. Myślisz że nie ten też ma jakieś wady i trzeba po kupić nowy?? Oba dyski o których mowa są dosyć stare wyciągnięte z innych komputerów. Dysk HDD 500 GB w formacie RAW nie jest wykrywany przez laptop - próba zmiany na NTFS
  • #11 19096124
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował dysk HDD 500 GB w laptopie, ale system nie wykrywa go, a w zarządzaniu dyskami widnieje jako RAW. Próby zmiany formatu na NTFS za pomocą CMD i AOMEI Partition nie przyniosły rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że dysk może być fizycznie uszkodzony i zalecają wykonanie kopii posektorowej. Użytkownik informuje, że na dysku nie ma ważnych danych i rozważa wymianę na inny dysk 500 GB. Pojawia się również pytanie o stan drugiego dysku, który działa, ale często się zawiesza. Uczestnicy sugerują wykonanie skanowania powierzchni w MHDD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA