logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer przechodzi do BIOS, brak BOOT'owania

Xaluke 06 Gru 2020 14:45 678 7
REKLAMA
  • #1 19093964
    Xaluke
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam, wczoraj normalnie wyłączyłem laptopa, dzisiaj po uruchomieniu komputer przechodzi do BIOS bez bootowania. W komputerze mam podpięte dwa dyski (SSD z systemem oraz HDD na dane). Gdy jestem w BIOS komputer widzi tylko dysk SSD przy czym w opcjach bootowania już nie wyświetla się on. Gdy uruchomiłem z pendrive Linux Live dysk SSD normalnie jest widoczny. Zamiast starego HDD z danymi spróbowałem podłączyć drugi SSD z innego komputera z zainstalowanym systemem - sytuacja taka sama, w BIOS dysk jest widoczny, w opcjach bootowania już nie.

Próbowałem przywracania BIOS do ustawień fabrycznych, resetowania BIOS, wyłączania fast boot nadal to samo - komputer po starcie nie bootuje się tylko przechodzi do BIOS. W BIOS spróbowałem wyłączyć opcję Boot CSM Support, wtedy komputer przy starcie wyświetla że nie wykryto żadnych dysków

Komputer przechodzi do BIOS, brak BOOT'owania url=https://obrazki.elektroda.pl/2169085200_1607262333.jpg]Komputer przechodzi do BIOS, brak BOOT'owania[/url]
  • REKLAMA
  • #2 19094371
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Markę i model laptopa nie podałeś.
  • REKLAMA
  • #3 19094476
    Xaluke
    Poziom 9  
    Asus GL503 VD
  • REKLAMA
  • #5 19094603
    Xaluke
    Poziom 9  
    Poniżej zdjęcie, aktualnie podpięty :
    -stary dysk SSD który zawsze był w komputerze z Windows
    -nowy dysk HDD z innego komputera na którym startuje Windows normalnie
    -pendrive z Ubuntu

Jeśli wypnę pendrive z Ubuntu, w zakładce boot menu jest pusto, jeśli odpalę Ubuntu Live, oba dyski oraz ich zawartość jest widoczna
    Komputer przechodzi do BIOS, brak BOOT'owania
  • #6 19094644
    adamadi33
    Poziom 43  
    Z tego co widać instalacja systemu na nowo.
    Możesz spróbować uruchomić system z Boot CSM Support.
  • REKLAMA
  • #7 19094675
    Xaluke
    Poziom 9  
    Jutro próbuje z instalacją systemu na nowo. Próbowałem ruszyć z tą opcja, ale wyświetla mnie się komunikat że nie znaleziono żadnego dysku
  • #8 19094686
    adamadi33
    Poziom 43  
    Miałem identyczny problem jedna z partycji znikła nie wiadomo dlaczego.
    Podczas instalacji wyczyść cały dysk systemowy instalator potworzy partycje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus GL503 VD, który po uruchomieniu przechodzi do BIOS, nie bootując systemu. W BIOS widoczny jest tylko dysk SSD, ale nie pojawia się w opcjach bootowania. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak resetowanie BIOS, przywracanie ustawień fabrycznych oraz wyłączanie opcji Fast Boot, jednak problem nadal występuje. Po podłączeniu pendrive'a z Ubuntu, oba dyski są widoczne, co sugeruje, że problem leży w konfiguracji bootowania. Użytkownicy sugerują reinstalację systemu oraz sprawdzenie opcji Boot CSM Support.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA