Witam, wczoraj normalnie wyłączyłem laptopa, dzisiaj po uruchomieniu komputer przechodzi do BIOS bez bootowania. W komputerze mam podpięte dwa dyski (SSD z systemem oraz HDD na dane). Gdy jestem w BIOS komputer widzi tylko dysk SSD przy czym w opcjach bootowania już nie wyświetla się on. Gdy uruchomiłem z pendrive Linux Live dysk SSD normalnie jest widoczny. Zamiast starego HDD z danymi spróbowałem podłączyć drugi SSD z innego komputera z zainstalowanym systemem - sytuacja taka sama, w BIOS dysk jest widoczny, w opcjach bootowania już nie.
Próbowałem przywracania BIOS do ustawień fabrycznych, resetowania BIOS, wyłączania fast boot nadal to samo - komputer po starcie nie bootuje się tylko przechodzi do BIOS. W BIOS spróbowałem wyłączyć opcję Boot CSM Support, wtedy komputer przy starcie wyświetla że nie wykryto żadnych dysków
url=https://obrazki.elektroda.pl/2169085200_1607262333.jpg]
[/url]
Próbowałem przywracania BIOS do ustawień fabrycznych, resetowania BIOS, wyłączania fast boot nadal to samo - komputer po starcie nie bootuje się tylko przechodzi do BIOS. W BIOS spróbowałem wyłączyć opcję Boot CSM Support, wtedy komputer przy starcie wyświetla że nie wykryto żadnych dysków