logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell - dziwne dźwięki podczas uruchamiania aplikacji po demontażu napędu CD

Anois 07 Gru 2020 14:26 612 6
REKLAMA
  • #1 19096319
    Anois
    Poziom 4  
    Witam w moim kolejnym poście. Otóż mam problem z moim drugim laptopem marki dell. Gdy odpalam jakieś aplikacje (albo gry) zaczyna się pojawiać dziwny dźwięk. Brzmi to tak jakby się coś paliło. Próbowałam nasłuchiwać i to był jakiś dźwięk z tyłu. Gdy ten dźwięk był to nic się nie działo z laptopem, po prostu ten dźwięk BYŁ. Podejrzewam że ten dźwięk występuje dlatego ponieważ niedawno odmontowałam wejście na płyty CD (gdy ono było, laptop szybko się nagrzewał i się często zawieszał, nie miałam wyboru). Nie wiem czy to na pewno to, ale jak już wspomniałam powyżej nic złego się z laptopem nie dzieje podczas tego dźwięku. Gdy miałam wejście na płytki cd to tego dźwięku nie było. Jeśli ktoś może proszę o pomoc. Jeśli się uda mi podejrzeć model to powiem jaki jest.
  • REKLAMA
  • #2 19096368
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Pobierz program CoreTemp i podaj temperatury podzespołów, najlepiej pod obciążeniem.
    Dziwny dźwięk, to znaczy szum, trzaski?
    Co do nagrzewania się - to raczej nie napęd był winny ;)
    Model możesz podać, dobrze by było dostać pełną specyfikację komputera.
    Pomocny w tym jest program CPU-Z.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19096386
    Anois
    Poziom 4  
    piotrkol7 napisał:
    Pobierz program CoreTemp i podaj temperatury podzespołów, najlepiej pod obciążeniem.
    Dziwny dźwięk, to znaczy szum, trzaski?
    Co do nagrzewania się - to raczej nie napęd był winny ;)
    Model możesz podać, dobrze by było dostać pełną specyfikację komputera.
    Pomocny w tym jest program CPU-Z.

Postaram się pobrać ten program jeszcze dzisiaj jeśli będę miała czas. Jeśli chodzi o dźwięk, brzmi to tak jakby coś się iskrzyło lub paliło. Właśnie wiem że to trochę absurdalne by mówić że napęd był winny, ale gdy jeszcze go miałam to takich dźwięków nie było. Zaczęły się pojawiać dopiero po jakichś 4 miesiącach od wyjęcia napędu.
  • #4 19096407
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Poznamy temperatury, to zobaczymy czy mam rację ;)
    Laptop mógł zacząć mulić (i grzać się, tak jak mówiłaś) nie przez napęd, a przez zawalone chłodzenie - to niestety jest standardowy problem w laptopach.
    Wyjęcie napędu mogło choć minimalnie poprawić przepływ powietrza w obudowie.
    Czy napęd przed wyjęciem działał?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19096411
    Anois
    Poziom 4  
    Zapomniałam wspomnieć że mam ten laptop chyba od 2-3 lat. Najprawdopodobniej zaczyna się psuć ze starości ;)
    Ten dźwięk występuje tylko przy odpalaniu niektórych aplikacji lecz nie jest taki głośny

Dodano po 3 [minuty]:

piotrkol7 napisał:
    Poznamy temperatury, to zobaczymy czy mam rację ;)
    Laptop mógł zacząć mulić (i grzać się, tak jak mówiłaś) nie przez napęd, a przez zawalone chłodzenie - to niestety jest standardowy problem w laptopach.
    Wyjęcie napędu mogło choć minimalnie poprawić przepływ powietrza w obudowie.
    Czy napęd przed wyjęciem działał?

Sam napęd działał dobrze, lecz gdy on był laptop często zacinal się i zawieszał. Najprawdopodobniej mogło być to co mówiłeś, ponieważ problem występuje tylko przy niektórych aplikacjach. Sam dźwięk jest cichy, tylko go słychać kiedy jest się blisko urządzenia. Spróbuję później sprawdzić temperatury, lecz się trochę boję bo nie jestem doświadczona w takich rzeczach.
  • #6 19096436
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Nic się nie bój, odpalasz CoreTemp, pozwalasz działać w tle przez jakiś czas i potem podajesz tutaj, jakie temperatury zmierzył ;)
    Ewentualnie możesz odpalić opcję "Stress CPU" w zakładce "Bench" wcześniej wspomnianego programu CPU-Z.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 19096487
    Anois
    Poziom 4  
    piotrkol7 napisał:
    Nic się nie bój, odpalasz CoreTemp, pozwalasz działać w tle przez jakiś czas i potem podajesz tutaj, jakie temperatury zmierzył ;)
    Ewentualnie możesz odpalić opcję "Stress CPU" w zakładce "Bench" wcześniej wspomnianego programu CPU-Z.
    Okej, dzięki!
    Czytałam podobne posty z innymi laptopami co mają podobny problem. Pisali że niby to może być przez antywirusa lecz nie wiem. Kiedy będę miała czas sprawdzę temperatury i je podam, albo wyślę zdjęcie z temperaturami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem marki Dell, który wydaje dziwne dźwięki podczas uruchamiania aplikacji po demontażu napędu CD. Dźwięk przypomina iskrzenie, a jego występowanie zaczęło się kilka miesięcy po usunięciu napędu. Użytkownik podejrzewa, że może to być związane z problemami z chłodzeniem, które mogły się nasilić z upływem czasu. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie temperatury podzespołów za pomocą programów CoreTemp i CPU-Z, aby zdiagnozować problem. Wskazują również, że dźwięk może być spowodowany przez zanieczyszczenie chłodzenia lub inne problemy, a niekoniecznie przez demontaż napędu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA