logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór telewizora 55 cali: LED, QLED, OLED? Sony KD55XH9096BAEP, Philips 55OLED854, Samsung QE55Q64R

SethHunter 08 Gru 2020 20:49 9876 62
Najlepsze odpowiedzi

Jaki telewizor 55 cali wybrać: LED, QLED czy OLED, i czy warto dopłacać do kalibracji?

Najrozsądniej wybrać OLED, a z podanych opcji Philips 55OLED854 ma sens tylko wtedy, gdy kupisz go w bardzo dobrej cenie; w budżecie około 5 tys. lepiej celować w LG BX/CX niż w LED/QLED [#19099787] [#19101795] [#19102239] Kalibracja nie jest konieczna, bo tryby Kino/Film/ISF w OLED-ach mają bardzo dobre ustawienia fabryczne [#19099787] [#19116946] Ryzyko wypaleń istnieje, ale dotyczy głównie długiego wyświetlania stałych elementów obrazu, takich jak paski informacyjne czy HUD w grach na PC; przy filmach i serialach problem jest dużo mniejszy [#19100390] [#19100937] [#19103189] QLED to nadal LCD z kropkami kwantowymi, więc daje lepsze kolory, ale nie jest takim skokiem jakościowym jak OLED [#19108015] Jeśli oglądasz głównie Netflix i filmy, OLED będzie najlepszy; jeśli priorytetem jest granie na PC w dzień i maksymalny spokój o statyczne elementy, wtedy można rozważyć QLED/LCD, ale w tym wątku najmocniej polecano OLED [#19100390]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19099762
    SethHunter
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam.
    Zamierzam wymienić swój stary TV od Samsunga na nowy i większy 55 cali, ale powiem że im więcej chodzę i oglądam tym wybór jest cięższy.
    Zastanawiam się czy wybrać LED, QLED czy OLED. W przypadku tego ostatniego obawiam się nieco o wypalenia. Możę ktoś ma własne doświadczenia i może poradzić coś w tej kwestii. Dodam że przyglądam się 3 modelom ale jeszcze wybór nie padł. Sprzedawcy w sklepie oczywiście najdroższy polecają ale Ja wole posłuchać was :D I dlatego dochodzi kwestia kalibracji, czy warto dopłacać?
    A o to modele:

telewizor-sony-led-kd55xh9096baep

telewizor-philips-oled-55oled854

telewizor-samsung-led-qe55q64r
  • REKLAMA
  • #2 19099787
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Zdecydowanie OLED. Najsensowniej od LG np BX lub najbardziej optymalny CX.
    Philips 854 to model z 2019 roku.

Moim zdaniem nie ma sensu dokładać do kalibracji. OLEDy w trybie Kino/Film mają bardzo dobre parametry kalibracyjne fabrycznie.
  • #3 19099805
    SethHunter
    Poziom 5  
    A jak wygląda sprawa wypaleń w Oled. Bo powiem kolega kupił pół roku temu i już w reklamacji jest. I jakie możecie polecić modele z tego roku? Cena to wydania to ok 5 tys. Bo powiem że myśle o tym OLED ale boje się wydać kasy a po pół roku lipa.
  • #4 19099897
    Ludwik XVI
    Wypalenia w OLED są możliwe. Napisano o tym już tyle, że chyba nie ma sensu po raz kolejny powtarzać.
    Modele polecam LG BX jako najtańsza opcja za ok 4k pln oraz lepszy CX.
  • #5 19100304
    SethHunter
    Poziom 5  
    No dobrze. Ale po mimo tego że są te wypalenia to dalej pchać się w ten oled? Nie byl by w tym przypadku lepszy juz Qled?
  • REKLAMA
  • #6 19100390
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 966
    Zerknij w przylepiony wątek - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3374798.html, szczególnie na pkt7,8 - i napisz nam co będziesz oglądał.

/tak z grubsza jak 12 godzin na dobę TVPInfo/TVNInfo z paskiem - to ten pasek się pewnie wypali, jeśli filmy itp - to nie

A jakość OLED w porównaniu z każdym LCD /ten QLed to też LCDek/ - jest porażająco lepsza, tak że jak budżet pozwala - bierz OLEDa...
  • REKLAMA
  • #7 19100756
    SethHunter
    Poziom 5  
    A tak. Juz to poprawiam.

1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora?
    3 m

2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu?
    Na wprost i pod kontem tez.

3. Jaki telewizor posiadasz obecnie?
    SAMSUNG LED kupiony 8 lat temu ale nazwy nie pamietam.

4. Jaką markę preferujesz?
    SAMSUNG, SONY, PHILPS. Omijam tylko LG
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz?
    55 cali
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora?
    Dekoder Polsatu, Pc i soudbar.
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
    Najbardziej filmowe, Netflix lub sportowe.
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC?
    Tak bede. Przez PC podpięty do TV
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora?
    TAK
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień?
    O każdej porze gdy mam czas.
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora?
    Około 5 tys.
  • #9 19100951
    SethHunter
    Poziom 5  
    To wychodzi ze tylko na Oled mogę oglądać filmy? To teraz nasuwa się pytanie czy Oled jest sens brać skoro większość rzeczy nie można. 🙉
  • #10 19101313
    Ludwik XVI
    Ja mam Oledy od prawie 5 lat. Używam do wszystkiego (no może oprócz PC, bo gram na PS4)
    Wypaleń nie mam.
    Tyle odnośnie mojego "świadectwa" w temacie ;)
  • #11 19101335
    SethHunter
    Poziom 5  
    Kupujesz tylko LG czy inne marki tez miałeś z Oleda?
  • #13 19101494
    diego240
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    SethHunter napisał:
    To wychodzi ze tylko na Oled mogę oglądać filmy? To teraz nasuwa się pytanie czy Oled jest sens brać skoro większość rzeczy nie można. 🙉

Jesli bedziesz postepowal zgodnie z zaleceniami opsanymi w karcie produktu TV Oled od LG, podkreślam raz jeszcze, tylko od LG, to nic ci sie nie wypali. Oczywiscie mowa o cyklicznych kompensacja matrycy ktora czesciowo uruchamia sie automatycznie ale w sytuacji gdy tv oled bedzie pracowal nawet po 12 godzin to trzeba wtedy zaplanowac harmonogram czyszczenia matrycy i nie bedzie zadnego problemu. Oledy ktore sie wypalaja liczac od roku 2018 to głownie produkty konkurencji i w wiekszosci przypadków z winy uzytkownika, bo podchodzil do tematu wykorzystania TV Oled w taki sam sposób jak z TV LCD. Niestety ale o tv Oled trzeba dbac tak jak o samochód, szczegolnie jezeli to bedzie jakies Ferrari czy lamborghini bo takie przyrównanie jezeli chodzi o jakosc obrazu w Oled, pasuje.
    Temat potwierdzony a firma LG gwarantuje brak wypaleń.
  • #14 19101543
    SethHunter
    Poziom 5  
    Czyli musze się skupić na oled tylko od LG? A co jeśli bym przestrzegal tych warunków z inna marka?
  • #15 19101664
    diego240
    Poziom 20  
    SethHunter napisał:
    Czyli musze się skupić na oled tylko od LG? A co jeśli bym przestrzegal tych warunków z inna marka?

Inne marki nie posiadaja az tak wielu mechanizmów zabezpieczania matryc przed wypaleniem jak LG. Dodatkowo LG daje pełna gwarancje na wypalenia gdzie co niektórzy producenci stosują róznego rodzaju zapisy w kartach gwarancyjnych, w jakich sytuacja reklamacja nie bedzie rozpatrywana. Dla przykładu Oledy Panasonica w ogole nie uznaja gwarancji na wypalenia. Generalnie od siebie moge dodac ze nawet jesli zdecydujesz sie na zakup oleda od innego producenta to musisz sie liczyc z wiekszym wydatkiem, niekiedy nawet okolo 35%. To ta róznice, wolałbym w obawie takiej jak twoja, przeznaczyc na gwarancje 5 letnia od wszelkich uszkodzeń i temat z bani.
    A tak jeśli mozna spytac to skad twoje uprzedzenie do LG?
  • #16 19101741
    SethHunter
    Poziom 5  
    Powiem tak. Kupiłem kiedys 2 razy ta markę i za każdym razem cos bylo nie tak i za każdym razem były oddane na gwarancje. Kolega tez mial taki przypadek i tez z LG. Może jestem uprzedzony ale miałem tylko przeboje z ta marka. A ponadto znam kilka osób które pracują w LG i kazda mi mowi ze jesli kupujesz LG to musisz być na to gotowy. Może to głupie gadanie ale miałem przykład na własnej skórze. I za każdym razem byla jakas wada produkcyjna. Dlatego tak staram się omijać ta markę. Myslalem o tym modelu powiem szczerze Telewizor Philips 55OLED854 ale może macie lepszy wybor za ta kwotę.
  • #17 19101795
    Ludwik XVI
    Jeśli masz dobra ofertę na tego 854 np 4,5k pln (czyli tyle za ile dziś są BX) to można rozważyć. W innym przypadku bez sensu.
    Matryca starsza generacyjnie o rok ale nadal dobra, a Ambilight fajny bajerek jak ma się dużo wolnego miejsca po bokach tv.
  • #18 19101853
    SethHunter
    Poziom 5  
    A może jest jeszcze inny model o którym nie mówimy. Np philips lub sony z matryca z tego roku.
  • #19 19101872
    Ludwik XVI
    Oledy na 2020 rok:

Sony KD-55AH8
    Philips OLED805, OLED855, OLED865
    Panasonic HZ2000 ; HZ1500; HZ1000; HZ980
    LG seria BX, CX, GX (tylko do powieszenia), WX

Posprawdzaj aktualne ceny i wybieraj.
  • #20 19101900
    diego240
    Poziom 20  
    SethHunter napisał:
    Powiem tak. Kupiłem kiedys 2 razy ta markę i za każdym razem cos bylo nie tak i za każdym razem były oddane na gwarancje. Kolega tez mial taki przypadek i tez z LG. Może jestem uprzedzony ale miałem tylko przeboje z ta marka. A ponadto znam kilka osób które pracują w LG i kazda mi mowi ze jesli kupujesz LG to musisz być na to gotowy. Może to głupie gadanie ale miałem przykład na własnej skórze. I za każdym razem byla jakas wada produkcyjna. Dlatego tak staram się omijać ta markę. Myslalem o tym modelu powiem szczerze Telewizor Philips 55OLED854 ale może macie lepszy wybor za ta kwotę.

Rozumiem ze piszac cytuje "kupiłem kiedyś 2 razy tą marke" nie odnosisz tego do telewizorów a do innych sprzetów, czyż nie? Moze masz na mysli smartfony albo odkurzacze, bo jesli chodzi o TV, pralki, lodówki, suszarki to jest to jeden z czołowych producentów na świecie a wiem co mówie. Sporo lat przepracowalem w sklepie RTV i szczerze jezeli sie odniesc do ilosci reklamacji to akurat Philips generuje ich najwiecej. W Philipsie nie istnieje takie pojecie jak kontrola jakosci. Kiedys w małym sklepie wydawalem klientowi Philipsa i nowy tv z pudełka sie nie wlaczal, jak sie poźniej okazalo wszystkie 4 sztuki jakie byly na magazynie sie nie wlaczaly. Poszla na produkcji jakas wadliwa seria a producent wogóle sie nie zorientowal ze zeszly im z lini produkcyjnej duze ilosci uszkodzonych tv. O czym sie producent dowiedzial dopiero po interwencji sieci sprzedaży i po czasie byla masowa odsylka wadliwej partii. Według mnie producenci TV aktualnie liczacy sie na rynku europejskim i Amerykańskim to kolejno Samsung, LG, Sony i dopiero czwarty Philips.
    Jezeli bysmy patrzyli tylko pod kątem TV Premium, to role sie odwracają i kolejnosc jest nastepujaca LG, Sony, Samsung, Philips.
  • #21 19102060
    SethHunter
    Poziom 5  
    No właśnie w tym rzecz że mówię o TV. 2 razy posiadałem telewizor marki LG I 2 razy była reklamacja. Innych sprzętów tej marki nie miałem wiec się nie mogę wypowiadać. Może miałem po prostu pecha ale uraz do marki pozostał:(

Dodano po 9 [minuty]:

Ludwik XVI napisał:
    Oledy na 2020 rok:

Sony KD-55AH8

Czyli rozumiem że nie kupie Oleda do 5 tys z tego roku wartego polecenia? Sprawdziłem ceny tych modeli i grubo powyżej 6 tys
    Nie ukrywam że główne zastosowanie to będzie netflix i Pc do gier czasem może jakiś mecz lub program w TV ale od 6 do 10 tys to trochę dużo. Wiec nasuwa się pytanie czy nie obniżyć oczekiwań i kupić QLED lub LED. Oled to piękna sprawa nie powiem.
  • #23 19102479
    diego240
    Poziom 20  
    SethHunter napisał:
    No właśnie w tym rzecz że mówię o TV. 2 razy posiadałem telewizor marki LG I 2 razy była reklamacja. Innych sprzętów tej marki nie miałem wiec się nie mogę wypowiadać. Może miałem po prostu pecha ale uraz do marki pozostał:(

Dodano po 9 [minuty]:

Ludwik XVI napisał:
    Oledy na 2020 rok:

Sony KD-55AH8

Czyli rozumiem że nie kupie Oleda do 5 tys z tego roku wartego polecenia? Sprawdziłem ceny tych modeli i grubo powyżej 6 tys
    Nie ukrywam że główne zastosowanie to będzie netflix i Pc do gier czasem może jakiś mecz lub program w TV ale od 6 do 10 tys to trochę dużo. Wiec nasuwa się pytanie czy nie obniżyć oczekiwań i kupić QLED lub LED. Oled to piękna sprawa nie powiem.

Byla reklamacja na TV LG i co, jaki finał, telewizor do kosza czy jak bo nie rozumiem?
    Siostra 2 miesiace temu kupowala Samsunga bo jest zakochana w tej marce i po tygodniu musiala TV wymieniac na nowy bo w pierwszym egzemplarzu padla matryca. Ale po to jest gwarancja, to jest elektronika i moze sie cokolwiek zepsuc.
    Z innej kategorii, kumpel reklamowal nowego Forda Focusa ktory przejechal okolo 10kkm i bokiem wal korbowy wyskoczyl i co z tego czy go to podlamalo, nie. Wymienili silnik na nowy i dalej lata.
  • #24 19102556
    SethHunter
    Poziom 5  
    Znalazłem kilka modeli, który jest wart uwagi najbardziej?
    Telewizor SONY OLED KD55A8BAEP
    Telewizor SONY OLED KD-55AG8BAEP
    Telewizor LG OLED 2020 OLED55CX3LA
    Telewizor LG OLED 55BX3LB
    Telewizor PHILIPS OLED 55OLED854/12
    Telewizor PHILIPS OLED 55OLED754
    Telewizor PHILIPS OLED 55OLED804/12
  • REKLAMA
  • #27 19102680
    SethHunter
    Poziom 5  
    diego240 napisał:
    SethHunter napisał:

Dodano po 9 [minuty]:

Ludwik XVI napisał:
    Oledy na 2020 rok:

Sony KD-55AH8

Byla reklamacja na TV LG i co, jaki finał, telewizor do kosza czy jak bo nie rozumiem?
    Siostra 2 miesiace temu kupowala Samsunga bo jest zakochana w tej marce i po tygodniu musiala TV wymieniac na nowy bo w pierwszym egzemplarzu padla matryca. Ale po to jest gwarancja, to jest elektronika i moze sie cokolwiek zepsuc.
    Z innej kategorii, kumpel reklamowal nowego Forda Focusa ktory przejechal okolo 10kkm i bokiem wal korbowy wyskoczyl i co z tego czy go to podlamalo, nie. Wymienili silnik na nowy i dalej lata.

Byla reklamacja na TV LG i wymieniony na inny LG I tak samo padło po jakimś czasie. dopiero zmiana na inna markę i spokój. Ale nie powiem że całkiem skreślam markę Lg ale szukam modelu do grania z PC i do filmów z netflix. Po prostu chce taki model w którym nie będę się bać oglądać mecz że coś mi się tam wypali czy pograć w jakaś grę.
  • #28 19102726
    diego240
    Poziom 20  
    SethHunter napisał:
    diego240 napisał:
    SethHunter napisał:

Dodano po 9 [minuty]:

Ludwik XVI napisał:
    Oledy na 2020 rok:

Sony KD-55AH8

Byla reklamacja na TV LG i wymieniony na inny LG I tak samo padło po jakims czasie.

Juz nie wnikam jak drogi to byl sprzet ale tylko wyjasnie ze kazdy producent czy to bedzie TV, smartfon czy samochod, itp. Ma w swojej "stajni" modele w klasie budżet, standard oraz premium. Nie ma sie co dziwic ze w klasie najtańszej bedzie wiecej problemów z takim sprzętem niz w modelach standardowych a juz nie mowiac o klasie Premium. Do Kazdego modelu w klasie premium, producent bedzie dokladal wszelkich starań aby tych problemów bylo jak najmniej. Wierz mi lub nie ale Koreańczycy maja na tym punkcie bzika i w mojej karierze zdarzylo sie pare razy, uslyszec od klientów ze zostal im naprawiony sprzet czy to Samsunga czy LG po gwarancji producenta. Prostym przykladem jest ostatnia akcja serwisowa LG, gdzie producent zadeklarowal wymiane zasilaczy, wszystkich duzych przekatnych TV Oled, bo w Korei, zanotowano duza ilosc usterek tych ze podzespołów. I po mimo tego ze te usterki tyczyly sie wlasnie rynku Azjatyckiego, LG globalnie postanowilo dmuchac na zimne i wymieniac zasilacze, rowniez w TV po gwarancji, bo akcja serwisowa tyczyla sie nawet TV z 2016roku. A LG wie ze aktualnie Oled TV jest ich wizytówką.
  • #29 19102954
    SethHunter
    Poziom 5  
    Po waszych namowach postawie chyba na LG OLED55CX3LA. Tylko jedyne jeszcze pytanie Na OLED elementy stałe (np. HUD) podczas gry na PC mogą się wypalić, spowodować powidok. Jak jest w tym modelu?
  • #30 19103189
    diego240
    Poziom 20  
    Trzeba pamietac o tym zeby w miare mozliwosci TV pozostawal zaraz po wylaczeniu w trybie standby, ustawic harmonogram kompensacji obrazu, i w sytuacji kiedy grasz w gry ze stalymi elementami robic kompensacje wymuszona (ktora trwa godzine) raz na tydzien/2 tyg. Powidok jest normalnym zachowaniem sie TV Oled, ale zawsze go usunie czyszczenie matrycy.
    Wypalenie to jest nastepstwo nawarstwiania nie powidoków ktore nie byly kompensowane i najczesciej dochodzi do niego kiedy uzytkownik przykladowo, wylacza TV z listwy przepieciowej, uniemożliwiajac mu kompensacje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór telewizora 55 cali, koncentrując się na technologiach LED, QLED i OLED. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z wypaleniem matryc OLED, zwracając uwagę na modele LG, które oferują lepsze zabezpieczenia przed tym problemem. Wskazano na modele LG OLED55CX3LA i LG OLED55BX3LB jako korzystne opcje w budżecie do 5 tys. zł. Użytkownicy podkreślili, że OLEDy oferują znakomitą jakość obrazu, ale wymagają odpowiedniej obsługi, aby uniknąć wypaleń, zwłaszcza przy długim użytkowaniu z statycznymi elementami. Z kolei QLEDy, takie jak Samsung QE55Q64R, są postrzegane jako bardziej uniwersalne, szczególnie do oglądania w jasnych pomieszczeniach. Wspomniano również o kalibracji telewizora, która nie jest konieczna w trybie Kino/Film. Użytkownicy podkreślili znaczenie gwarancji na wypalenia, zwłaszcza w przypadku LG, która jest uznawana w tej kwestii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA