logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GIGABYTE P67-D3-B3 - Checksum Error po dołożeniu RAM-u, zmiana z IDE na AHCI

manfi 10 Gru 2020 12:56 693 2
REKLAMA
  • #1 19103789
    manfi
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Temat nr 1:

Ciężko opisać temat, bo wątek jest dość złożony. Do poniższej konfiguracji:

MB: GIGABYTE P67-D3-B3 rev. 2.0 http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-p67a-d3-b3rev_20#support-dl
    CPU: i5 3470
    GPU: MSI GTX 970 100ME
    RAM: 8 GB GoodRam 1333MHz CL9 (2x4)
    HDD: GoodRam C100 (pod OS) + Barracuda 500GB + WD 1 TB
    PSU: XFX 550W
    BIOS: FE

Dodałem 2x4 GB RAM-u oraz zastąpiłem Barracudę dyskiem SD Crucial MX500 [ pod Cyberpunk'a Szczerbol ]

Po dokładce RAM-u (kości używane podobno sprawdzane memtestem) nie robiłem nic z BIOSEM, komputer normalnie się zrestartował już z 16 GB RAM-u na pokładzie. Problem pojawił się gdy zrobiłem ponowny restart i chciałem wejść do BIOSU. Okazało się, że do BIOSU wejść się nie da. Wobec tego zrobiłem CLEAR CMOS zworką na płycie co pozwoliło dostać się do BIOSU. Zobaczyłem jak widoczny jest RAM i bez zapisywania zmian wyszedłem. Po czym po restarcie dostałem komunikat:

GIGABYTE P67-D3-B3 - Checksum Error po dołożeniu RAM-u, zmiana z IDE na AHCI

Od razu dodam, że nawet gdybym chciał coś przestawić, to nie działają żadne klawisze wpisane w legendzie.
    Pierwsze co zrobiłem, to wymieniłem baterię na nową, ale to nic nie daje. Tzn. system startuje normalnie bez żadnych komunikatów, ale do BIOSU mogę wejść tylko po CLEAR CMOS zworką. Po czym po wyjściu znowu jest Checksum Error.

Czy powinienem spróbować załadować "Load Optimized Defaults", czego nie zrobiłem po dokładce RAM-u ?

Temat nr 2:

Po perypetiach z RAM-em wymieniłem Barracudę na SSD Crucial i tutaj pojawił się kolejny potencjalny problem, bo dyski pracują na IDE zamiast na AHCI. Generalnie nie pamiętam procesu instalacji systemu, więc jak rozumiem, po przestawieniu na AHCI Windows 10 przywita mnie BlueScreenem ?

Czy, jeżeli zastosuję się do tego:
    https://www.download.net.pl/jak-przelaczyc-tr...-ahci-po-instalacji-windowsa-8-lub-10/n/7776/ GIGABYTE P67-D3-B3 - Checksum Error po dołożeniu RAM-u, zmiana z IDE na AHCI
    To jest szansa przebrnąć przez temat bezboleśnie, czy tylko format i instalacja OS pod AHCI ?
    IDE trochę boli, bo SSD pracują o połowę wolniej niż powinny.

Generalnie wszystko działa normalnie nie zauważyłem, żadnych nieprawidłowości w działaniu systemu.
    Nadmienię, iż w kwestii aktualizacji BIOSU dostępna jest tylko BETA UEFI a bez wcześniejszego doświadczenia nie wiem czy miałbym odwagę sam się za to wziąć. Mimo, że przez Q-flash nie jest to jakieś skomplikowane to mam obawy. Jeśli już to posiliłbym się wsparciem serwisu bo jak oni "ubiją BIOS" to muszą potem rozwiązać problem.

Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19104340
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Zasadniczo dysk nie powoduje takich błędów na poziomie BIOS, może któryś RAM jest uszkodzony. Jak to rozwiążesz to przestaw na AHCI - może wystartuje, może da się zainstalować sterownik do AHCI w trybie IDE.
  • #3 19105231
    manfi
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Tak w zasadzie, to nie mam pewności, czy ta niemożność wejścia w BIOS nie występowała już wcześniej. W sensie przed dokładką RAM.
    Nie miałem powodów, by wchodzić do BIOSA a problem wyszedł "przy okazji". Jak wymieniłem kości na stare, to dalej nie mogę wejść do BIOSA bez uprzedniego zrobienia zwarcia na CMOS.
    Jedyne co pamiętam to jakoś tak z miesiąc temu zauważyłem, że mam złą godzinę w systemie i to tak z 15 min w tył. Przestawiłem ręcznie z poziomu Windowsa i tyle. Być może już wtedy coś się działo, ale wymian baterii nie załatwiła kwestii wchodzenia do BIOSA.\

A jak wygląda sprawa z próbą załadowania "Load Optimized Defaults" ? Tylko, czy BIOS w ogóle zapamięta te ustawienia ? Skoro sam wraca do ostatnich prawidłowych ? Płyta ma Dual BIOS i to może dlatego ?

Odnośnie sterownika do AHCI, czy na czas zmiany warto wkładać płytkę z OS do napędu ? W sensie, czy jak będzie coś potrzebne, to zostanie dograne, czy trzeba podawać ręcznie ? Nie mam zbytniego doświadczenia w temacie, bo takich rzeczy nie robi się zbyt często, dlatego moje pytania mogą wydawać się dziwne (dla niektórych).

Czy mógłbym poznać Wasze zdanie na temat wgrywania BIOSU z poziomu Windowsa 10 i programu @bios ?
REKLAMA