logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Udostępnianie internetu przez Windows Server 2012 na VirtualBox - kroki do wykonania

Przybyszzz 11 Gru 2020 20:52 843 3
REKLAMA
  • #1 19107106
    Przybyszzz
    Poziom 2  
    Mam problem otóż mam zadanie aby mój system łączył się z siecią internet poprzez system Windows Server 2012, i nie wiem jak to zrobić. Oba systemy wstawiłem do jednej sieci czyli się pingują oraz na Windows Server ustawiłem udostępnianie w właściwościach karty sieciowej i nie wiem co dalej zrobić. Mógłby mnie ktoś pokierować?

Dodano po 1 [minuty]:

Zapomniałem dodać że oczywiście system Windows Server 2012 jest zainstalowany na virtualbox
  • REKLAMA
  • #2 19107595
    anonim_xyz
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Twój system (roboczo nazwijmy go klientem), który ma się łączyć z Internetem przez Windows Server, też jest na maszynie wirtualnej czy chodzi o hosta?

Generalnie Windows Server powinien być podłączony do dwóch sieci - Internetu i sieci lokalnej z klientem:
    klient <-> Windows Server <-> Internet
    Windows Server może mieć uruchomiony serwer DHCP po stronie sieci lokalnej (alternatywą jest ręczne ustawianie adresów IP, masek podsieci i bramy/trasy domyślnej). Ruch od/do klienta musi przejść przez NAT/NAPT albo musisz mieć jakieś reguły routingu pozwalające na przekazywanie pakietów między sieciami (właściwie to też każdy docelowy węzeł po stronie Internetu). Nazw programów ani jak dokładnie to zrobić nie podam, bo nie wiem :P

Jeśli oba systemy będą w jednej sieci, to wydaje mi się, że w kliencie wystarczy ustawić ręcznie odpowiedni adres bramy domyślnej na adres serwera. Oczywiście powinien też być jakiś NAT/NAPT, bo albo efekt może być połowiczny (ruch do Internetu będzie przechodził przez serwer, a z powrotem nie) albo wracamy do problemu routingu.
  • REKLAMA
  • #3 19112916
    Przybyszzz
    Poziom 2  
    Chodzi mi o udostępnienie internetu z Windows Serwer postawionym na Virtualboxie mojemu systemowi na komputerze, dodatkowo w zadaniu mam podpowiedź iż mam użyć opcji udostępniania internetu w właściwościach karty, włączam ją na karcie sieciowej z której mam internet w Windows serwer, zmienia się IP na 192.168.137.1 (tej karty) i już próbowałem wpisywać adres z tej samej puli itd i nic, zobaczyłem że po wejściu w zakładke "sieć" jest nazwa komputera/systemu z mojego win10 czyli tego "prawdziwego" gdy chce się połączyć to hasło nie wchodzi chociaż wpisuje poprawne, dodatkowo gdy chce ustawić odnajdowanie sieci na Windows serwer to automatycznie się ta opcja wyłącza, chociaż mogę wyszukiwać tą sieć z win10
  • #4 19112946
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Jest to do wykonania choć skomplikowane:
    W Virtualboxie musisz mieć ustawione dwie karty LAN jako mostek do swojej karty sieciowej.
    Udostępnianie internetu przez Windows Server 2012 na VirtualBox - kroki do wykonania
    Jedna karta odbiera Internet z routera, a druga będzie "routerem" dla nowego połączenia.
    Adresacja na udostępnionej karcie będzie jakaś inna niż Twoja sieć np 10.0.0.x oraz inne komputery które mają używać tego połączenia muszą mieć ręcznie wpisane adresy z tej podsieci
    Kombinuj
REKLAMA