logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukiwanie lasera do odtwarzaczy Pioneer CLD 800 i TEAC CD-RW 880 - diagnoza i identyfikacja

Maciej Ziejewski 12 Gru 2020 21:44 1542 5
REKLAMA
  • #1 19109591
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    szukam lasera do Pioneer-a CLD 800 i TEAC CD-RW 880. Co do Pioneer to jestem pewien,że laser umarł wg opisu sprzedającego i tego co zaobserwowałem jak się zachowywał po zdjęciu obudowy, natomiast co do TEAC to jest na 50% pewne. Na razie bazuję na opisie sprzedającego TEAC, bo jeszcze nie obserwowałem lasera w nim jak się zachowuje. W TEAC muszę sprawdzić dodatkowo bezpieczniki i czy zasilacze podają napięcie, bo sprzedający napisał, że wymienił kabel zasilający i nie czyta płyt.
    Na laserze Pioneera jest tylko napisane 120. Serwis Pioneera w Bydgoszczy nie ma dostępu do laserów do tego modelu, nie ma też instrukcji serwisowej do tego modelu by zobaczyć jaki tam laser jest włożony. Nie znalazłem serwisówki do CLD-800 w sieci za free. W serwisuwce do CLD 900 jest to model VWY-073, a jak wpisałem w wyszukiwarce VWY 120 to nic mi nie wyświetliło. Po 3 dniach szukania znalazłem 1 sklep gdzie na zamówienie sprowadzają lasery do tego modelu,ale nie dali foto by porównać czy to ten. Dodatkowo się dowiedziałem, że jest to oryginał. Podobno nie ma zamienników do Pioneerów. A jak zobaczyłem ceny w tym sklepie to popłakać się idzie. Laser KSS 213C zamiennik nowy za 40 zł, a ten za około 1100 zł. Gdzie mogę kupić lasery najlepiej w przyzwoitej, a nie zaporowej cenie ???.
  • REKLAMA
  • #2 19109848
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 736
    Pioneer CLD 800 jest juz pelnoletni . Jego nastepca byl CLD 1850. A moze jeszcze nie wiesz ale to urzadzenie odtwarzalo takze dyski wizyjne tzw. Laser Disc . Byly to plyty wilkosci plyty gramofonowej ktora byla zapisana dwustronnie . Dlatego nie dziw sie ze laser do tego urzadznia dzisiaj wolalaja ponad 1000 zlotych..To odtwarzacz wielosystemowy.
  • REKLAMA
  • #3 19112535
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Witam.
    Wiem o tym, że nie tylko cd , ale Laser Diski też odtważały. Wcześniej byłem w komisie sprzętu audio w mieście i Pan tam sprzedający mi o takim wynalazku powiedział i go pokazał. Niestety nie włożył płyty, by można było ocenić czy działa tamta sztuka. Właśnie dlatego go wybrałem. Jakby to było tylko cd, to bym go nie kupił. To, że na tacce można położyć krążek większy od krążka cd 12 cm, to nie uprawnia Pioneera do takiego wyśrubowania ceny za 1 część !!!. Kupiłem tego i teraz, bo mogłem tyle zapłacić ile zapłaciłem za niego. Liczyłem, że skoro tak znana firma jak Pioneer, to bez problemu laser dostanę, a tu szukałem w sieci kilka dni, by znaleźć 1 sklep sprzedający lasery do niego. Po drugie to jest model z tych tańszych i biedniejszych. Były jeszcze modele , gdzie po 2 stronach wyświetlacza były cyferki oznaczające ścieżki na stronie płyty i to były wersje z autoreversem. Ale tu nie obracała się płyta o 180 stopni przy autoreversie tylko mechanizm z 2 laserami wędrował do tylnej ścianki poza płytę, obracał się o 180 stopni i drugim laserem odczytywał 2 stronę płyty. To laser do autoreversu w tym wypadku ile wg Pioneera ma kosztować (mowa o wymianie jednego lasera niesprawnego z dwóch) -> 5000 zł. za tą część ???. Za tą cenę już fajny samochód kupię, a nie jedną część !!!.
    Czy ktoś ma dostęp do laserów Pioneera i TEAC ??

Dodano po 2 [minuty]:

co do wielosystemowego, to zrozumiem droższą elektronikę a nie sam laser, bo i czyta cd i czyta LD w formacie Video
  • REKLAMA
  • #4 19112552
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 736
    Niestety ten laser jest inny niz DVD czy CD i dlatego taka Pioneer -ska cena .
    System odtwarzania dzwieku i obrazu ktory nie zyl dlugim Swoim zyciem . Cos ala mini disc.
  • REKLAMA
  • #5 19116639
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Szukam dalej i widzę, że Pioneer CLD 700, CLD 800 i CLD 1850 wyglądają tak samo, mają ten sam układ klawiszy, mają tą samą ilość klawiszy i jeżeli te klawisze w 700 i 1850 mimo innego oznaczenia lub takiego samego oznaczenia mają te same funkcje co w omawianym CLD 800, to czy można bazować na dostępnym w sieci schemacie od CLD 1850 w przypadku posiadania CLD 800 ???. Drugie pytanie czy jest opcja aby w 2 z tych 3 wymienionych był ten sam mechanizm ładowania (mniej istotne) i ten sam laser ??. Elektronika może różnić się przetwornikami Digital Analog Converter (dane zapisane na LD-> analog out : YPbPr, AV czy SCART) co w tym przypadku jest mniej istotne. Czy ktoś wie jakie są różnice między wymienionymi modelami CLD ??.
  • #6 19123624
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Byłem w serwisie Pioneera, ale czy można bazować na schemacie od CLD 1850 do CLD 800 się nie dowiedziałem. Natomiast serwisant, który ponoć naprawiał raz taki CLD 25 lat temu mówił mi, że lasery pioniera wyglądają tak samo, a różnią się środkami, więc nie proponował mi w związku z tym szukać symbolu do CLD 800 bazując na CLD 700 lub CLD 1850. Ponadto mówił, że nowy laser Pioneera oprócz zdjęcia zwory jeszcze trzeba kalibrować. Czy ktoś z Was potwierdza te słowa, czy to są słowa jednostki, a ogół osób naprawiających sprzęt audio domowy jest innego zdania ??.
    Pozwolę przy okazji spytać zadam64 czym się różni laser do CLD-800 od laseru DVD Pioneera. Ma tak jak laser do DVD : element emitujący światło, soczewkę skupiającą światło razem zamknięte w tubie na około której rozmieszczone są cewki, dzięki którym element ten "ogniskuje" przy próbie odczytania zawartości płyty. Do tego dochodzi parę elementów typu rezystor itp, taśma do podłączenia do elektroniki sterującej i zamknięte to jest w jednej obudowie. Co oprócz tego jest w laserach CLD-800 i innych CLD , a czego nie ma w laserach DVD ??.
REKLAMA