logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ryzen 5 5600x temperatury - Strasznie wysokie temperatury na pulpicie

helmer2 13 Gru 2020 14:35 6021 24
REKLAMA
  • #1 19110996
    helmer2
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam. Mam poważny problem, otóż mój ryzen 5 5600x na msi b550 tomahawk przy aio navis spc 240, na pulpicie osiągał temperatury między 30-50 stopni (często bywały skoki do 50-kilku stopni przy wyłączonych programach, po prostu na samym pulpicie), przy max obciążeniu przez occt i prime95 nie przekroczył po godzinie 66 stopni, a w grze tomb raider najnowszym miał poniżej tej wartości, blisko 60. Natomiast teraz po wymianie płyty czekając na pastę założyłem stockowe chłodzenie i temperatura na pulpicie sięga momentami nawet do 70-kilku stopni przy skokach, a podczas gry w cod'a cold war na średnio-niskich ustawieniach osiągnęło max 80 stopni. Boję się włączać programy testujące. Myślicie że procesor jest wadliwy? Warto go oddać do wymiany? Czy to normalne... Słyszałem że ryzeny się grzeją ale bez przesady. Wszystko przykręcone dobrze, płyta też raczej dobra, gdyż po wymianie.
    Sprzęt :
    Obudowa : SilentiumPC Regnum RG6V EVO TG ARGB
    Chłodzenie : SilentiumPC Navis RGB 240 2x120mm
    Zasilacz : SilentiumPC Supremo FM2 750W 80 Plus Gold
    RAM : Crucial 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Black
    Płyta : MSI MAG B550 TOMAHAWK
    Dysk : ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro
    Pasta : Thermal Grizzly Kryonaut 1g
    Procesor : Ryzen 5 5600x
    Karta : Gtx 970 gigabyte
  • REKLAMA
  • #2 19111024
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Chwila, chwila... Po co założyłeś stockowe chłodzenie?
    Czekając na pastę - czy założyłeś je bez nakładania nowej pasty?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19111036
    helmer2
    Poziom 7  
    W ramach testów, by sprawdzić jak procesor radzi sobie z załączonym zestawem. Nie mam zamiaru go i tak już używać zanim nie zmienię chłodzenia, lecz zanim to zrobię zastanawiam się czy nie wymienić samego procesora, gdyż martwią mnie temperatury w spoczynku, jak i na aio. Mało osób ma takie skoki jak ja przy aio oraz stockowym...
  • REKLAMA
  • #4 19111047
    piotrkol7
    Poziom 39  
    piotrkol7 napisał:
    Czekając na pastę - czy założyłeś je bez nakładania nowej pasty?

Kluczowe pytanie.

Druga sprawa - czy komputer nie jest obciążony w tle?
    To się zdarza, wówczas temperatury mogą skończyć.

Co do temperatur na aio - nie przekraczają nawet 70 stopni, jest dobrze.
    Na temperaturę procesora składa się tak naprawdę bardzo wiele czynników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19111059
    helmer2
    Poziom 7  
    Założyłem je bez nakładania nowej pasty, tylko z tym co było już nałożone na chłodzenie. Na teście na yt u jednego gościa patrzyłem i temperatury w cinebenchu były niższe niż moje w skokach na pulpicie. W tle nic nie pracuje gdyż komputer jest nowy.
  • #6 19111075
    piotrkol7
    Poziom 39  
    No i wszystko jasne. Chłodzenie nie będzie działać prawidłowo w ten sposób.
    Pastę należy nałożyć ŚWIEŻĄ, nieużywaną. Po nałożeniu na chłodzenie i wygrzaniu pasta nieco zmienia swoją strukturę, zdjęcie jej i ponowne nałożenie spowoduje, że nie będzie działać tak samo, choćby przez pęcherzyki powietrza. Swoją drogą - co to za pasta?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 19111090
    helmer2
    Poziom 7  
    Dobra, ale tak jak mówię, inny na tym samym chłodzeniu korzystając z gotowej nałożonej pasty mają niższe temperatury. Ja po nałożeniu nowej pasty kryonaut i roztarciu jej po powierzchni z dobrze zamontowanym chłodzeniem miewałem na aio skoki do ponad 50 stopni w spoczynku, bez jakiejkolwiek pracy...
  • REKLAMA
  • #8 19111117
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Nie sugerowałbym się tym, bardziej temperaturami pod obciążeniem - są w normie.
    Nie zapominajmy też, że sezon grzewczy rozkręcił się na dobre, temperatura jest wyższa, może komputer stoi gdzieś przy kaloryferze? ;)
    Brzmi jak żart - ale to może mieć wpływ na temperatury procesora, skoro obudowa wymienia powietrze (i ciepło) z otoczeniem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19111128
    helmer2
    Poziom 7  
    Komputer stoi z daleka od kaloryfera i mimo wszystko po za skokami temperatury są i skoki napięcia do 1.3v często... a na stockowym nawet do 1.4, a dla jasności poprzednią pastę wytarłem i dobrze procesor wyczyscilem. Korzystałem tylko z tego co było już nałożone na chłodzenie od amd.
  • #11 19111220
    helmer2
    Poziom 7  
    Nie przestawiałem nic, lecę na domyślnych ustawieniach.
  • #12 19111224
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Jeżeli tak martwią cię te temperatury, możesz spróbować przeprowadzić undervolting.
    Ale sam nie widzę tutaj niczego niepokojącego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19111232
    helmer2
    Poziom 7  
    Po prostu obawiam się, że przez te dziwne skoki, gdzie procesor grzeje się do ponad 50 stopni na dosłownie niczym może oznaczać, że jest wadliwy, a w przyszłości sprawiać większe problemy.
  • #14 19111247
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Gdyby procesor był wadliwy, objawiłoby się to raczej problemami pod dużym obciążeniem, a jak mówiłeś - testowałeś go, żadnych błędów, temperatury w normie.
    Trochę się już zamotałem - w tej chwili jakie masz chłodzenie, jaką pastę i jakie temperatury?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 19111259
    helmer2
    Poziom 7  
    Ostatnio jak go używałem, był pod chłodzeniem stockowym od ryzena 5 5600x, z gotowo nałożoną pastą od producenta i skoki temperatur na pulpicie bez jakiegokolwiek obciążenia były do 70 kilku stopni. Tak jak mówiłem, chłodzenie to założyłem tylko w celu testów.
  • #16 19111272
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Więc poczekajmy, aż założysz aio z nową pastą, wtedy podaj temperatury.
    Nie doszukiwałbym się większych problemów z temperaturą w tym przypadku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 19111281
    helmer2
    Poziom 7  
    Z początku miałem skoki takie same jak po zmianie krzywej. A mianowicie bez zmiany wiatraki chodziły strasznie głośno i co chwilę się podkręcały co było nieznośne. Po zmianie krzywej procesor grzeje się praktycznie tak samo, lecz wiatraki podkręcały się dopiero po przejściu przez granicę 55 stopni.
  • #20 19111293
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Zatem myślę, że już wiadomo o co chodzi.
    Procesor z radiatorem ma pewną bezwładność cieplną.
    Jeżeli wiatraki załączają się dopiero po przekroczeniu 55 stopni, to wnioski są dwa:
    1) do 55 stopni chłodzenie jest pasywne
    2) przy nagłym skoku temperatury (przy pasywnym chłodzeniu wbrew pozorom o to łatwo, wystarczą procesy systemowe w tle, aktualizacje itd) mija chwila, zanim wiatraki się załączą, kolejna mija, zanim zdążą wychłodzić radiator o widoczną wartość.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 19111329
    helmer2
    Poziom 7  
    piotrkol7 napisał:
    Zatem myślę, że już wiadomo o co chodzi.
    Procesor z radiatorem ma pewną bezwładność cieplną.
    Jeżeli wiatraki załączają się dopiero po przekroczeniu 55 stopni, to wnioski są dwa:
    1) do 55 stopni chłodzenie jest pasywne
    2) przy nagłym skoku temperatury (przy pasywnym chłodzeniu wbrew pozorom o to łatwo, wystarczą procesy systemowe w tle, aktualizacje itd) mija chwila, zanim wiatraki się załączą, kolejna mija, zanim zdążą wychłodzić radiator o widoczną wartość.

Tyle że wcześniej wiało mocniej od samego początku i było to samo... Krzywe dopiero zmieniłem po jakimś czasie.
  • #22 19111337
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 878
    sunrise84 napisał:
    Prosta odpowiedź , zmień chłodzenie na lepsze wydajnościowo.

Polecam NOCTUA NH-D15 .

Kupić raz a porządnie .

Jeżeli chcesz mieć ciszę , jeżeli cienki budżet to ostatecznie to :

https://www.x-kom.pl/p/423301-chlodzenie-procesora-be-quiet-dark-rock-4-135mm.html
  • #23 19111345
    helmer2
    Poziom 7  
    sunrise84 napisał:
    sunrise84 napisał:
    Prosta odpowiedź , zmień chłodzenie na lepsze wydajnościowo.

Polecam NOCTUA NH-D15 .

Kupić raz a porządnie .

Jeżeli chcesz mieć ciszę , jeżeli cienki budżet to ostatecznie to :

https://www.x-kom.pl/p/423301-chlodzenie-procesora-be-quiet-dark-rock-4-135mm.html

Ale generalnie widziałem, że na gorszych chłodzeniach ludzie miewali dużo niższe temperatury bez skoków jak na moim. Jedyne co mnie martwi to tak jak mówię, te nagłe chwilowe skoki z 30 do załóżmy 53 stopni.d
  • #24 19111347
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 878
    Pogrzebałeś w krzywiej chłodzenia to tak masz .

Kolega wyżej już wyjaśnił o co chodzi .

Dodano po 1 [minuty]:

Szarpnąłeś się na drogi procesor to teraz dokup do niego lepsze chłodzenie.
    I zamontuj porządną pastę termo-przewodzącą .

Lub narzekaj na hałas i wysokie temperatury .
  • #25 19111352
    helmer2
    Poziom 7  
    sunrise84 napisał:
    Pogrzebałeś w krzywiej chłodzenia to tak masz .

Kolega wyżej już wyjaśnił o co chodzi .

Mówiłem, już, że zmiana krzywej nic nie zmieniła. Skoki jak są tak też były, jedyne co to chłodzenie chodziło głośniej i wyraźnie było słychać, że bardzo "faluje" dlatego zmieniłem, ale temperatura nie zmieniła się praktycznie w ogóle. Może o 1-2 stopnie, a skoki sa takie same.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wysokimi temperaturami procesora Ryzen 5 5600X na płycie MSI B550 Tomahawk. Po wymianie płyty i zastosowaniu chłodzenia stockowego, temperatury w spoczynku osiągają nawet 70 stopni, a podczas gry w Call of Duty: Cold War maksymalnie 80 stopni. Użytkownik obawia się, że procesor może być wadliwy, mimo że pod dużym obciążeniem temperatury nie przekraczają 66 stopni. W dyskusji podkreślono znaczenie stosowania świeżej pasty termoprzewodzącej oraz odpowiedniego chłodzenia, sugerując wymianę na wydajniejsze modele, takie jak Noctua NH-D15. Zwrócono również uwagę na możliwość obciążenia systemu w tle oraz na wpływ sezonu grzewczego na temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA