logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Teleobiektywy do Canona czy L-ka dla amatora to dobry pomysł?

Marcineek87 16 Gru 2020 15:00 666 4
REKLAMA
  • #1 19118247
    Marcineek87
    Poziom 2  
    Słuchajcie mam okazję kupić prawie nieużywany obiektyw Canon F 70-200MM F/4.0L, wiem, że to jest jeden z tańszych "elek". Normalnie kosztuje około 2,5 tysiąca, mam możliwość go odkupienia za 1400 zł, zastanawiam się czy taka ciemna przysłona nie będzie zbyt uciążliwa do zdjęć. Lepiej jak dla amatora, który też lubi robić zdjęcia w zimę, kiedy nie jest za jasno, wziąć inny teleobiektyw z jaśniejszą przysłoną, czy jednak L-ka to jednak L-ka i komfort pracy będzie na wysokim poziomie? Grzebałem masę czasu na różnych stronach (np. https://rankingi.net/foto-kamery/lustrzanki/ranking/ czy chociażby odnośnie obiektywów tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3758477.html) no i już sam nie wiem, niby te 1400 to nie majątek, ale chcę coś porządnego, a nie chcę wydawać kilku wypłat na to :(
  • REKLAMA
  • #2 19119514
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    Canon F 70-200MM F/4.0L? No cóż, wszystko zależy o czego - w pomieszczeniach może być zbyt mało światła, a do przyrody czy na imprezy parametr F/4,0 dość radykalnie ograniczy wybór wystarczająco krótkiego czasu. Tym bardziej, że dla uzyskania lepszych efektów czasem warto przysłonę jeszcze trochę przymknąć. No, ale poza tymi wadami szkło nie jest złe. Na pewno sprawdzi się jako uniwersalna, poręczna i solidnie zbudowana portretówka.

Reasumując: biorąc pod uwagę cenę to nie jest zły wybór, szczególnie dla amatora. Wątpię także, czy za około 1400 zł kupisz coś porównywalnego. Oczywiście dla najlepszych efektów chyba lepiej celować w jasne stałoogniskowe szkła. Wygoda pracy oraz efekty będą bez wątpienia lepsze w porównaniu z optyką zmiennoogniskową. Nawet tą z czerwonym paskiem. No, ale taka fanaberia kosztuje nieco więcej ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19136104
    r_m
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Słuchajcie mam okazję kupić prawie nieużywany obiektyw Canon F 70-200MM F/4.0L
    Na ile wierzysz sprzedawcy? To, że ładnie wygląda nie oznacza, że faktycznie był "prawie nieużywany".

mam możliwość go odkupienia za 1400 zł
    To często spotykana cena za ten model.

zastanawiam się czy taka ciemna przysłona nie będzie zbyt uciążliwa do zdjęć.
    Trudno powiedzieć. Przysłona 2.8 to taka zmiana, jak czas z 1/400 na 1/200, a to może mieć znaczenie dla możliwości poruszenia zdjęć z ręki (jeśli nie masz pełnej klatki to starą zasadę "mianownik czasu najwyżej taki, jak ogniskowa" warto pomnożyć przez "współczynnik cropa" czyli 1.6).
    Zmiana przysłony na 2.8 to nie tylko więcej światła, ale także mniejsza głębia ostrości - jeśli tego potrzebujesz, nie będzie tanio (tzn. będzie, jeśli wybierzesz np. Sigmę 70-200/2.8, trafiają się po 1200-1400, ale cena niższa od tej eLki nie wzięła się z powietrza).

chcę coś porządnego, a nie chcę wydawać kilku wypłat na to :(
    A gdzie tak się da? :D
    W fotografii "pełna klatka" jest droższa od cropa, "porządnej klasy" lustrzanka jest droższa od "klasy początkującej", w elektronice chińską lutownicę kupisz za 10-20zł, ale porządna stacja będzie kosztowała kilkadziesiąt razy więcej, itd itd
    Ten obiektyw jest szybki (to może mieć znaczenie w jednych zdjęciach, i żadnego w innych), niezbyt wielki i lekki (jak porównasz z L 2.8), dość ostry (jak na swoją cenę). Trudno doradzić, czy go kupić, bo wielu fotografom spokojnie wystarczy jakaś odmiana 55-250 IS (od "zwykłego" do "nano"), a innym naprawdę są potrzebne szkła najwyższej klasy (mowa o poziomie cenowym 8-10tys.). Są jeszcze osoby, którym spokojnie wystarczy coś małego, lekkiego i taniego, ale źle się czują z takim sprzętem, bo mogą sobie pozwolić na duży, ciężki, drogi i bardzo dobry.
  • REKLAMA
  • #4 19149823
    UpX
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Pytanie z jakim body chcesz to spiąć ? jak masz 5dM II III IV czy tam 6D to bez problemu ISO da radę, lecz to takie wróżenie z fusów.
  • #5 19150150
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Wróżkami nie jesteśmy i nie wiemy czy ten obiektyw jet bezusterkowy, czy sprzedający jest uczciwy i czy obiektyw nie pochodzi z przestępstwa i czy Ty wiesz jak go wykorzystać? Szkło jako takie jest zacne i warte tej ceny ale czy akurat zwróci się jego wartość? Wszystko zależy od aparatu jaki posiadasz, umiejętności i metody odzyskania poniesionych kosztów zakupu.
REKLAMA