logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór zestawu kina domowego do 1500zł: Klipsch F1, Heco Vitas, STX czy JBL E?

axl2 16 Gru 2020 18:21 873 14
REKLAMA
  • #1 19118663
    axl2
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Cześć,

Z racji sprzedaży swojego zestawu Jamo S606 szukam czegoś co zagra ciekawiej w kwocie 1500zł. 70% kino domowe, 30% muzyka, słucham głównie klasycznego i alternatywnego rocka + lata 80.
    Mam okazję nabyć:
    - Klipsch f1 https://allegrolokalnie.pl/oferta/zestaw-glosnikow-klipsch-synergy-caly-komplet-5
    - Heco Vitas https://allegrolokalnie.pl/oferta/heco-vitas-zestaw-glosnikow-kino-domowe-kolumny
    - STX https://allegrolokalnie.pl/oferta/stx-caly-zestaw-6-szt-kolumn-glosnikowych
    - JBL E https://allegrolokalnie.pl/oferta/kolumny-jbl-7ip
    Co waszym zdaniem lepiej zagra? Chyba że są jakieś inne propozycje w tej cenie? Osobiście najwyżej typuje Klipsch'y ale jeden głośnik basowy to nie wiem czy nie za mało :/ a na f2 mnie nie stać
  • REKLAMA
  • #2 19118871
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    Szczerze to za 1500zł używany sprzęt i to jeszcze zestaw 5.0 to ciężki temat.

Ja za jedną Canton GLE496.2 dałem prawie 2000zł :

https://audioplaza.pl/products/27732-canton-4...ce=ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Czym to będzie zasilane ?

Dodano po 7 [minuty]:

A co było powodem sprzedaży tych Jamo ?
  • #3 19118918
    BTK5
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Zacznijmy od tego że jedną z najważniejszych cech głośnika jest jego Moc, możemy spotkać się z dwoma rodzajami mocy: MOC faktyczna i moc marketingowa. :) Jakie to moce? Moc skuteczna (ciągła) i szczytowa (chwilowa).

-Wartość skuteczna RMS (ang. Root Mean Square – średnia kwadratowa) – statystyczna miara sygnału okresowo zmiennego (najczęściej dotyczy wielkości elektrycznych prądu i napięcia).

-Wartość maksymalna przebiegu (zwana również wartością szczytową) jest zdefiniowana jako najwyższa wartość chwilowa amplitudy dowolnego przebiegu czasowego.

Sprzedałeś głośniki o Mocy RMS zestawu 500 W Jamo S 606
    Zastanawiasz się nad kupnem głośników o Mocy RMS zestawu 100 W KLIPSCH SYNERGY F1-C1-B2

axl2 napisał:
    Z racji sprzedaży swojego zestawu Jamo S606 szukam czegoś co zagra ciekawiej w kwocie 1500zł.
  • #4 19118937
    axl2
    Poziom 14  
    Mój amp to Yamaha rx-v673 a jamo sprzedałem z powodu ciężkiego ich używania. Bass refleks z tyłu a nie mogę sobie pozwolić na odsunięcie kolumn mocno od ściany
  • REKLAMA
  • #5 19118944
    sunrise84
    Poziom 42  
    Definicja ładnie podana co do tematu RMS .
    Natomiast pomieszałeś dwa pojęcia :

Sprzedałeś głośniki o Mocy RMS zestawu 500 W Jamo S 606
    Zastanawiasz się nad kupnem głośników o Mocy RMS zestawu 100 W KLIPSCH SYNERGY F1-C1-B2

Klipsch nie ma 100W mocy zestawu, przednia jedna kolumna może przyjąć moc 100W jako zestaw głośników nisko-średniotonowego i wysokotonowego . Z czego 80% dostarczonej mocy "pobierze" nisko-średniotonowy .

Dodano po 12 [minuty]:

Przed sprzedażą warto było nad tym pomyśleć :

https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/p...szystko-o-akustyce-pomieszczenia-odsluchowego

https://pl.ehomerecordingstudio.com/adaptacja-akustyczna/
  • #6 19119015
    BTK5
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Faktycznie. Przepraszam, nie doczytałem.
    Niestety na stronie producenta niema już inf. o tym modelu klipsch
    opierając się na specyfikacji podanej tutaj: mediamarkt zestaw osiągnie 400 W
  • #7 19119022
    axl2
    Poziom 14  
    Czyli twierdzicie że jamo gra lepiej od klipscha F1? Bo z tego co czytałem na innych forach jest całkowicie odwrotnie, niebo i ziemia
  • REKLAMA
  • #8 19119036
    sunrise84
    Poziom 42  
    Nie patrz na moc zestawu nigdy bo to chwyt marketingowy.

Patrz na moc przednich kolumn bo to z nich odtwarzane jest 80% dźwięków przy słuchaniu muzyki na amplitunerze kina domowego .

Zresztą trzeba też rozgraniczyć jeden temat.
    Czy kolega słucha muzyki używając ustawienia 5.0(subwoofer celowo pomiajam ) , czy raczej w ustawieniu 2.0

Dla mnie muzyka w układzie 2.0 .
    Film w układzie 5.0

I idąc dalej nie za bardzo wnikając w preferencje muzyczne autora .
    Napisał wyraźnie 70% filmy, 30% muzyka.

W tym układzie to skupiłbym się bardziej na porządnej kolumnie centralnej i kolumnach przednich , "satelitki" mają tylko efektowe znaczenie.

Jeżeli kolega słucha muzyki w 2.0 to przody będą bardziej ważne niż moc całego zestawu .

Dodano po 3 [minuty]:

Klipsch w kinie domowym jakoś mi się nie widzi , ale to ty przeglądałeś fora.

Dodam tylko że twoja Yamaha ma brzmienie :
    "Zrównoważone, spójne, gładkie, wprowadza porządek lub co najmniej spokój. Zdyscyplinowany bas."

Więc szukałbym tutaj kolumn grających bardziej analitycznie .
    Patrz post nr.2
  • #9 19119042
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 543
    Zastanów się lepiej nad kupnem porządnych kolumn na fronty, zestawy budżetowe 5.0 to paździerze. Resztę kolumn dokupisz z czasem i wcale nie muszą być tej samej firmy co reszta. Moc to drugorzędny parametr, kolumny maja grać nie hałasować. Moc zestawu 400W, 500W, 1000W śmiać mi się chce...
  • REKLAMA
  • #10 19125069
    axl2
    Poziom 14  
    To jakich frontów do 1500zl szukać, co polecacie. Koniecznie bass reflex z przodu bądź skrzynia zamknięta
  • #11 19125077
    sunrise84
    Poziom 42  
    sunrise84 napisał:
    Dodam tylko że twoja Yamaha ma brzmienie :
    "Zrównoważone, spójne, gładkie, wprowadza porządek lub co najmniej spokój. Zdyscyplinowany bas."

Więc szukałbym tutaj kolumn grających bardziej analitycznie .
    Patrz post nr.2

Dodano po 2 [minuty]:

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/c...prechersystem-le109-le107/1564936438-172-8466

Zobacz cenę tego zestawu.
    To by ci świetnie grało .

Dodano po 1 [minuty]:

Mam na e-mailu zdjęcia głośników ze całego zestawu bo sam się nad tym zastanawiałem .

Fakt że zestaw 18-letni ale masz wszędzie 3-drożne kolumny .
    I do tego 30cm subwoofer.

:cunning: :cunning: :cunning:
  • #12 19125566
    axl2
    Poziom 14  
    Czy canton gle402 zagra czyściej, mocniej i z lepszym środkiem jak klipsch f1
  • #13 19125581
    sunrise84
    Poziom 42  
    To kolumna podstawkowa stosowana jak efektowa kolumna lub jako dodatek do małych nie wymagających systemów przednich opartych na mikro wieżach
    To zestaw dwudrożny i bass-reflex jest wyprowadzony z tyłu .

Miałeś dobre kolumny to je sprzedałeś .

Dodano po 13 [minuty]:

Czy czyściej ? napewno bardziej analitycznie.

Ja mam u siebie całą serię Canton GLE 496 jako przody , GLE 426 jako tyły , GLE 456 jako centralny.

Jest różnica na plus pomiedzy dwudrożnym 426 a trójdrożnym 496 .

Dodano po 12 [minuty]:

Poszukaj również bardzo chwalonych :

https://sonica.pl/monitor-audio-bronze-6-czar...ml?CENEO&utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Dodano po 20 [minuty]:

Co do twoich upatrzonych Klipsch F1 :

"ja uważam, że w swojej normalnej cenie (2,5k za F2 czy 1,5k za F1) nie jest to żadna okazja, te kolumny mają świetny bas, dobrą dynamikę i skuteczność, ale pasmo średnio-wysokotonowe mają przeciętne (co najwyżej) i dlatego można kupić dużo lepiej grające kolumny w podobnej lub minimalnie wyższej cenie, choć niekoniecznie do takiej muzyki " .

Więc potwierdza się moja uwaga że Klipsch grają tzn ryczą . I tu zaczyna się odwieczna walka co kto lubi słuchać.

Jeżeli mamy się skupić na detalach to kolumna musi grać analitycznie, płasko, bez podbarwień. jeżeli któreś pasmo będzie się wybijać za bardzo zepsuje ci to scenę stereo.

Jeżeli szukasz bardzo ciepłych kolumn mających ciepłą średnice lub bardzo wychodzące pasmo średnio tonowe to nie pomogę ci tak bardzo.
    Uważam że dźwięk produkowany przez kolumny powinien mieć jak najbardziej płaską charakterystykę , aby nie podbarwiać niczego w odtwarzaniu tego co już realizator dźwięku podczas nagrania sam uwypuklił .

Dodano po 3 [minuty]:

"Posiadam kolumny Klipsch F1 od marca tego roku, kupiłem na allegro nowe za 1299zł. Grają z Yamahą pianocraft e410 w pomieszczeniu 18m2. Od samego początku gra to bardzo dobrze choć przez pierwsze 200h grania była lekko wycofana średnica z nieco podbitym basem, po wygrzaniu się zmieniło, średnica wyszła a bas się zmniejszył, jest szybki miękki bez przeciągania ale z kopem. Ogólnie jak na swoją cenę gra to bardzo dobrze, słuchając zestawów w Saturnie czy media markecie to praktycznie większość dużo droższych poległa (nie mówiąc już o JBLach które uważam za totalną tragedie)."

Tu też masz opinię w temacie tych Klipsch F1 .
    Ile odsłuchów tyle opinii .
    Lecz zauważ że każdy pisze odrazu rzucające się słowo BASS.

Dodano po 21 [minuty]:

Co do podesłanych przez Ciebie Cantonów GLE 402, spójrz na tą stronkę i przeanalizuj wykres przebiegu charakterystyki :

https://www.computerbild.de/artikel/avf-Test-...nton-GLE-402-Lautsprecher-Stereo-1669011.html

Jest zauważalna "dziura" w okolicach 3,2kHz, dlatego że w tym miejscu jest podział na zwrotnicy pomiędzy głośnikiem nisko-średnio tonowym a wysokotonowym.
    A tak cała reszta pasma w zakresie średnich tonów utrzymuje się ponad czarną gruba linią oznaczająca punkt odniesienia 0dB .
  • #14 19125662
    axl2
    Poziom 14  
    Dzięki panowie za rozbudowaną wypowiedź. Właśnie wczoraj zastanawiałem się na tymi monitor audio bronze 5 bo mam w swojej okolicy za 1500zl i chyba podjadę posłuchać
  • #15 19135962
    axl2
    Poziom 14  
    Trafiła się fajna cena za klipsch f2 tak więc nabyłem. Nie żałuję, trochę chyba słabsze od poprzednika jamo ale za to jakość dźwięku to przepaść. Mocno zadowolony

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zestawu kina domowego do 1500zł, zastanawiając się nad modelami Klipsch F1, Heco Vitas, STX oraz JBL E. W dyskusji poruszono kwestie mocy RMS, akustyki pomieszczenia oraz jakości dźwięku. Użytkownicy sugerują, że lepiej inwestować w solidne kolumny frontowe, a nie w budżetowe zestawy 5.0. Pojawiły się również rekomendacje dotyczące modeli Canton oraz Monitor Audio. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na zakup Klipsch F2, zauważając poprawę jakości dźwięku w porównaniu do poprzednich głośników Jamo S606.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA