logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pad Esperanza GX500 - Komputer wykrywa pad jako od PS3 zamiast Xbox 360

wymulacz 17 Gru 2020 11:46 3093 7
REKLAMA
  • #1 19120125
    wymulacz
    Poziom 7  
    Witam. Zakupiłem dwa pady marki esperanza GX500 (eg106). Gdy podłączyłem pierwszego pada komputer zainstalował go jako "Controller (XBOB for Windows 10), gdy po jakimś czasie podłaczyłem drugiego pada komputer wykrywa go już jako PS3/PC Gamepad. Problem polega na tym, że zdecydowana większość gier po prostu nie widzi tego pada a nawet jeśli to wibracja pada nie działa i są zienione przyciski. Instalowanie wszelakich sterowników, usuwanie i instalowanie sprzętu a nawet program do emulowania x360ce nie pomógł.
    Czy jest jakaś możliwość, żeby komuter wykrył drugiego pada tak jak pierwszego ?
    Serdecznie pozdawiam
  • REKLAMA
  • #2 19120148
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    O ile oba sa takie same to jak jeden moze byc wykrywany jako pad do Xboxa, skoro oba sa pod PS3/PC?

Podaj identyfikatory obu padow z menadzera (pid i vid).

Kupujac takie "markowe" produkty trzeba sie liczyc z tym, ze cos moze nie dzialac ;-)
  • REKLAMA
  • #3 19120164
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    X360CE z tym padem działa bardzo kapryśnie, sam taki miałem, dopóki nie kupiłem porządnego pada :D
    Włączenie wibracji graniczyło z cudem, raz mi się udało, drogą wywalania sterowników, pozostałości X360CE z systemu i instalowania ich w różnej kolejności. Ale nie polecam samego pada ogólnie, marna jakość, spusty/triggery "cyfrowe" (jako przycisk), a czułość analogów jest tragiczna, również działają praktycznie zerojedynkowo.
    Za 80 złotych można kupić względnie przyzwoitego pada bezprzewodowego Genesis PV58, który zadziała ze wszystkimi nowymi grami od razu po podłączeniu w trybie pada od Xboxa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 19120310
    wymulacz
    Poziom 7  
    Identyfikator pada wykrytego jako xbox :
    USB\VID_045E&PID_028E&REV_0110
    USB\VID_045E&PID_028E
    Drugi pad:
    USB\VID_045E&PID_028E&IG_00
  • REKLAMA
  • #5 19120319
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Swoją drogą - pamiętam, że te pady miały możliwość przestawienia trybu pracy. Sprawdzałeś to?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19120795
    wymulacz
    Poziom 7  
    Sprawdzałem, nic nie dało. Swoją droga to chyba jest dla picu tylko
  • #7 19121685
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Te pady mają różne identyfikatory sprzętowe.
    Możesz próbować eksperymentować jeszcze z X360CE, możesz sobie odpuścić i kupić porządnego pada, bo ten co masz to ciężko padem nazwać. Nie mówię tego ze złośliwości, sam miałem, sam kląłem ;)
    Swoją drogą możesz spróbować kupić przewodowe pady do Xboxa 360. Na allegro chodzą po 50-60 złotych, używane pewnie jeszcze taniej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19121758
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    Lub kupić dwie używki od Xbox One X/S i po problemie .
    WIN10 wykrywa je na spokojnie nie robiąc problemów a większość gier widzi je w pełni konfigurowalnych.

Sam tak mam u siebie.

Dodano po 45 [sekundy]:

Ale kupowanie używanego pada to tez ryzyko że będzie mocno wyeksploatowany .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił dwa pady Esperanza GX500 (EG106), z których jeden został wykryty przez komputer jako kontroler Xbox, a drugi jako pad PS3/PC, co powoduje problemy z kompatybilnością w grach. Pomimo prób instalacji sterowników i użycia programu X360CE, drugi pad nie działa poprawnie, a wibracja i przyciski są źle rozpoznawane. Użytkownicy sugerują sprawdzenie identyfikatorów sprzętowych, możliwość przestawienia trybu pracy pada oraz rozważenie zakupu lepszej jakości kontrolerów, takich jak pady Xbox 360 lub Xbox One, które są lepiej wspierane przez system Windows 10 i gry.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA