logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer 7299C - czarny ekran po włączeniu monitora rano

pcmaniaczek 16 Paź 2005 11:34 1311 7
REKLAMA
  • #1 1902602
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    oto mój problem :
    Komputer jest włączony całą noc bo np. coś ściągam.... , rano włączam monitor jak jest zimny i po chwili ekran robi sie czarny :| po ok 5 sec jest obraz a potem znowu czarny ekran ;|

co może być powodem tego ???

monitor kupiłem w komisie...
  • REKLAMA
  • #2 1902643
    crown2
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam
    Proponuje ci sprawdzic kabel sygnalowy(prawdopodobnie uszkodzony-przelamany).Napisz czy dioda monitora zmienia stan po przejsciu w czarny ekran.
  • REKLAMA
  • #3 1902774
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    kabel jest ok bo jak nim wyginam to nic nie daje,teraz jest jescze gorzej,po włączeniu pc dioda monitora jest zielona ale obrazu nie ma,pomaga klepnięcie od spodu monitora....

aha w momencie jak jest czarny ekran to nie działa również menu !

może to zimne luty ??
  • REKLAMA
  • #4 1902923
    crown2
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    witam
    100% usterka wewnetrzna.Rozkrec go moze cos zauwazysz.na odleglosc malo ci pomoge.Moze ktos ci udzieli szczegolowej odpowiedzi,ktos kto zajmuje sie monitorami.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1903019
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    100% zimne luty! Rozebrać, przejrzeć, poprawić (tylko dużo kalafonii).

Pozdrawiam.
  • #6 1903131
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    przed chwilą omało ze złości nie rzuciłem monitorem z 5 piętra :|

co za <cenzura> pracują w tym komisie ??!!!?!?
    Wiecie ile jest zimnych lutów ?? na tyle dużo że mi sie odechciało je robić jak zobaczyłem !! mało tego !! na wszystkich metalowych elementach jest rdza !!!
    tylko co ja mam teraz zrobić jak zerwałem plombe gwarancyjną ;(
  • #7 1903178
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Pamiętaj: jeżeli monitor jest na gwarancji to TYLKO DO SERWISU Z NIM!!! Nie zrywaj plomb bo nigdy nie wiadomo kiedy będziesz potrzebował gwarancji!

pcmaniaczek napisał:
    tylko co ja mam teraz zrobić jak zerwałem plombe gwarancyjną

Na pewno musisz poprawić te luty WSZYSTKIE czy ci się chce czy nie. Powinno pomóc, chociaż...

Pozdrawiam.
  • #8 1903438
    pcmaniaczek
    Poziom 21  
    monitor w tej chwili odszedł do krainy wiecznych łowów ....

klepnołem w obudowe żeby pojawił sie obraz,i zaczeło coś stukać a dioda zaczeła migać w rytm stukania na zielono,do tego smród i ogień z okolic trafa i płyty głównej....

może to była bomba ??:|

mam pecha do monitorów :|

przed chwilą był umnie facet od ktorego mialem zakupić samsunga flat 19 cali używany w kafejce netowej,podpinam monitor i zatkało mnie ;| naroża obrazu były rozmazane a kolor zbyt ciepły :|

za 2 godziny ma być następny facet ... z monitorem 19 cali compaq p910 .... mam nadzieje że to lepszy wybór ...

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Acer 7299C po włączeniu rano, gdy jest zimny, wyświetla czarny ekran przez kilka sekund, następnie pojawia się obraz, który znika ponownie. Problem nie ustępuje po sprawdzeniu kabla sygnałowego, który jest nienaruszony. Dioda monitora świeci na zielono, ale w momencie czarnego ekranu nie działa menu, co wskazuje na usterkę wewnętrzną. Najprawdopodobniejszą przyczyną są zimne luty na płytce monitora, które wymagają rozebrania i przelutowania z użyciem kalafonii. W monitorze stwierdzono liczne zimne luty oraz obecność rdzy na metalowych elementach. Po próbie dalszej eksploatacji monitor uległ poważnej awarii – pojawił się zapach spalenizny, ogień i migająca dioda, co sugeruje uszkodzenie transformatora i płyty głównej. W dyskusji pojawiły się także wzmianki o alternatywnych monitorach używanych: Samsung 19 cali oraz Compaq P910 19 cali, z których pierwszy miał problemy z rozmazanymi narożnikami i zbyt ciepłą kolorystyką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA