logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć kąt Ψi dla dwójnika równoległego RL, RC, RLC?

cybergood 16 Paź 2005 13:52 7716 6
REKLAMA
  • #1 1902996
    cybergood
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    mam pytanie odnostnie przebiegu pradu i kata Ψi
    chodzi mi o to ze np: mam podany przebieg napiecia zasilajacego
    np:
    u=20*sin(ωt+30°) i mam do policzenia i .
    wzór mam taki i=Im*sin(ωt+ψi)
    czyli IM sobie oblliccze a chodzi mi głównie o kat Ψi
    zeby go obliczyc musze wykorzystac ten wzór:
    φ=Ψu-Ψi ?? a kat φ to sobie z trójkata policze.I tu odnosi sie moje pytanie czy dobrze rozumuje ??:?::?:
  • REKLAMA
  • #2 1903057
    p.peter1
    Poziom 12  
    Ale to wszystko jeszcze zależy na jakim dwójniku liczysz jeśli na cewce to +pi/2 jaśli na condensatorze to -pi/2
  • REKLAMA
  • #3 1903250
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3398
    Witam
    Możesz to zrobić na dwa sposoby.
    1. napięcie na wszystkich elementach połączonych równolegle jest identyczne. Wystarczy teraz obliczyć moduł prądu w każdej gałęzi pamiętając o tym że na cewce U wyprzedza I o 90°, a na kondensatorze I wyprzedza U o 90°. Następnie otrzymane prądy sumujemy geometrycznie i uzyskujemy prąd wypadkowy (zasilający). Można też zsumować wektory.

2.obliczamy impedancję zastępczą całego układu (pamiętając o kątach) i obliczamy prąd wypadkowy ze wzoru I=U/Z oczywiście odejmując od wartości kąta napięcia wartość kąta impedancji.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1903364
    cybergood
    Poziom 16  
    no no czaje to wszystko ale głównie chodzi mi o kąty a raczej znak przed katem
  • REKLAMA
  • #5 1903638
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3398
    przjmijmy napięcie w zerze to :
    prąd w cewce -90°
    prąd w kondensatorze +90°

czysta reaktancja indukcyjna +90°
    ---------------------pojemnościowa -90°
    itd....
    Pozdrawiam
  • #6 1903786
    cybergood
    Poziom 16  
    no dzieki mniej wiecej o to mi chodziło :D
  • #7 5588528
    87dawid87
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem a mianowicie.
    Mam obliczyć moc Q oraz S i narysować trójkąt mocy do układu równoległego RL.
    Mam tylko taie dane;
    U= 230 V P całego układu= 228W i I całego układu= 128mA
    Pomóżcie POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczania kąta przesunięcia fazowego Ψi prądu w dwójnikach równoległych RL, RC oraz RLC na podstawie przebiegu napięcia zasilającego u=20*sin(ωt+30°). Prąd opisany jest wzorem i=Im*sin(ωt+θi), gdzie Im to amplituda prądu, a θi to kąt fazowy prądu. Aby wyznaczyć kąt Ψi, należy skorzystać z różnicy kątów fazowych napięcia i prądu (φ=Ψu−Ψi), którą można obliczyć z trójkąta fazowego. W przypadku elementów indukcyjnych prąd opóźnia się o 90° względem napięcia (kąt prądu −90°), natomiast w kondensatorach prąd wyprzedza napięcie o 90° (kąt prądu +90°). Można podejść do problemu dwojako: sumując wektorowo prądy poszczególnych gałęzi lub obliczając impedancję zastępczą układu i wyznaczając prąd z prawa Ohma I=U/Z, uwzględniając kąty fazowe impedancji. Wskazano również, że napięcie na elementach połączonych równolegle jest takie samo, co ułatwia obliczenia. Dodatkowo pojawiło się pytanie o obliczenie mocy biernej Q i pozornej S oraz narysowanie trójkąta mocy dla układu równoległego RL na podstawie danych U=230 V, P=228 W, I=128 mA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA