logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] GTX 980 TI - Poszukuję zamiennika MOSFET'u DF40AX 22CA N7CC

tysiu300 28 Gru 2020 14:34 1146 3
REKLAMA
  • #1 19141900
    tysiu300
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Upiekł mi się MOSFET razem z dwoma dławikami z sekcji zasilania pamięci na karcie GTX 980TI Gaming G1. Poszukuję zamiennika, który jest bardziej dostępny niż ten oryginalny, którego nigdzie nie ma.
    Numery tego oryginalnego DF40AX 22CA N7CC
    Na ali są XXXXXX 22CA N7CC, ale ten początek jest zupełnie inny i nie wiem czy to będzie pasowało. Prosiłbym o porady jak szukać zamiennika, kiedy nie mogę znaleźć informacji na temat oryginału.

Na zdjęciu widoczny jest spalony MOSFET razem z dwoma dławikami

GTX 980 TI - Poszukuję zamiennika MOSFET'u DF40AX 22CA N7CC

Uprzedzając pytania: Wiem, że razem z dławikami i MOSFET'em mogły pójść pamięci. Nawet wyglądają tak jakby dostały bardzo dużej temperatury, ale na razie chcę się zająć naprawą tej sekcji zasilania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19141964
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Jest to FDMS3604AS.
    https://datasheetspdf.com/pdf-file/1090210/FairchildSemiconductor/FDMS3604AS/1
    tysiu300 napisał:
    Wiem, że razem z dławikami i MOSFET'em mogły pójść pamięci.

Bardziej martwiłbym się o uszkodzenie sterowania tym MOSFET'em.
    Na dławiku tej przetwornicy powinieneś mieć rezystancję rzędu kilkudziesięciu Ω względem masy - jeśli tyle jest to jest szansa, że pamięci przetrwały.
  • REKLAMA
  • #3 19142362
    tysiu300
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzięki za odpowiedź.
    Zamówiłem już z ali te co wcześniej znalazłem.

O ile dobrze pomierzyłem to wyszło mi koło 18 Ω względem masy, więc to sporo mniej niż kilkadziesiąt, o których pisałeś, ale i tak spróbuję wymienić ten MOSFET, a te dwa dławiki na jeden rezystor 0 Ohm.

Cała okolica przetwornic i sterowników od MOSFET'ów wygląda normalnie, bez żadnych oznak zmian od temperatury. Nie znam się na tym na tyle, żeby to wszystko pomierzyć, a to pierwsza karta, którą chciałbym spróbować naprawić.

Jak przyjdą mi części do niej, to napiszę czy udało się ją zrobić i czy coś jeszcze było spalone.
  • #4 19145205
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6845
    Poczytaj Link
    Cytat:
    podwójny asymetryczny MOSFET z kanałem N FDMS3604S

* or FDMS3660S

O ile się nie mylę to zasilanie pamieci.... mogło pójśc dalej .... np. na chip
    :?: może pomoże
    patrz filmik z naprawy Q32 Link
    czytaj Link
REKLAMA