logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana halogenów GU5.3 na LED MR16: pytania o instalację, zasilanie, żarówki i gniazda

Piotree 29 Gru 2020 09:01 1041 11
REKLAMA
  • #1 19143656
    Piotree
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Cześć!

poproszę o pomoc w kilku kwestiach.

Mam obecnie zamontowane w podsufitce ok 35 halogenów GU5.3 50W + 4 transformatory (w salonie, kuchni i łazience - łączna powierzchnia ok 45m2).
    Chcę zamienić wszystko na LED MR16 (GU5.3 lub GU 10).

Pytania:
    1) Jak sprawdzić/rozpoznać czy mam instalację 230V czy 12V?
    2) czy po usunięciu transformatorów potrzebuję zasilacza? czy bez transformatorów nie obciążę obwodów?
    3) czy LED GU10 będą pasowały?
    4) czy do GU10 potrzebuję nowych gniazd? Jeśli tak to poproszę o link do przykładowego produktu
    5) czy 5W mocy LED wystarczy?
    6) ile żarówek musze kupić minimum?
    7) które żarówki wybrać? w miarę możliwości poproszę o linki
    8) czy mogę to zrobić to sam?
    9) czy ktoś z Was zajmuje się tym zawodowo? Poznań, Serafitek

Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19143689
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    Z pytań można wywnioskować iż nie masz doświadczenia w odróżnieniu żarówki 12V od 230V. Proponuję aby zajęła się tym osoba kompetentna, elektryk.
  • Pomocny post
    #3 19143691
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    Piotree napisał:
    1) Jak sprawdzić/rozpoznać czy mam instalację 230V czy 12V?

AD1. Skoro masz transformatory to wystarczy odczytać ich parametry :) ale raczej masz instalację 12V
    AD2. Czy potrzebujesz transformatorów czy nie zależy od parametrów nowych źródeł światła, bo są takie i takie
    AD3. GU10 nie pasują do oprawek GU5,3
    AD4. Tak, wpisz sobie "gniazdo oczko GU10" albo dopytaj w konkretnej hurtowni
    AD5. Zobacz "ekwiwalent" żarówki LED w stosunku do żarówki tradycyjnej (taka informacja powinna być podana). Pamiętaj o dobraniu właściwego koloru światła LED (ciepłe/neutralne, wysokie CRI)
    AD6. Tyle ile masz gniazd. Nie musisz kupować na zapas
    AD7. Markowe - Osram, Philips, jeśli coś tańszego to poszukaj opinii na temat konkretnego produktu
    AD8. Wymienić żarówki, pewnie. Kombinować z elektryką - poproś elektryka, skoro zadajesz takie pytania :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19143700
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Piotree napisał:
    Jak sprawdzić/rozpoznać czy mam instalację 230V czy 12V?

Najczęściej to właśnie obecność trafa / zasilaczy o tym świadczy. Przeczytaj co jest napisane na tych urządzeniach.
    Piotree napisał:
    czy po usunięciu transformatorów potrzebuję zasilacza? czy bez transformatorów nie obciążę obwodów?

Jeżeli możesz to ja bym rezygnował z oświetlenia na 12V. Na pewno w salonie i kuchnii jest to nie potrzebne. W łazience ciężko powiedzieć nie widząc dokładnie pomieszczenia i miejsc montażu opraw, ale istnieją także oprawy oczek wpuszczanych o odpowiednim IP.
    Piotree napisał:
    czy LED GU10 będą pasowały?

Pasowały do czego? Do samych opraw, pewnie tak - choć są różne udziwnienia u producentów. Do gniazd? Nie. Oprawki na 12V to oprawki na 12V.
    Piotree napisał:
    czy do GU10 potrzebuję nowych gniazd? Jeśli tak to poproszę o link do przykładowego produktu

Wpisz w google oprawka GU10 - masz co najmniej kilka rozwiązań. Począwszy od standardowych z białymi kabelkami, a skończywszy na całej kostce łączeniowej i uchwyte dystansującym od żarówki.
    Piotree napisał:
    czy 5W mocy LED wystarczy?

No to już wybacz, ale pytanie bez sensu. A raczej bez kontekstu żadnego by odpowiedzieć na nie.
    Piotree napisał:
    ile żarówek musze kupić minimum?

To samo co wyżej.
    Piotree napisał:
    które żarówki wybrać? w miarę możliwości poproszę o linki

Jedź do hurtownii elektrycznej i kup jakieś dostępne. Z Castoramowym DIALEM mam bardzo złe doświadczenia.
  • Pomocny post
    #5 19143713
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 725
    1) Jeżeli są transformatory to raczej 12V, sprawdź na jakie napięcie masz halogeny - są nadruki.
    2) Nie jeżeli kupisz LEDy na 230V. Nie.
    3) Mogą pasować to zależy od opraw.
    4) Raczej nowe gniazda np. https://allegro.pl/oferta/zlaczka-gniazdo-gu10-do-oprawa-halogenowa-20-szt-6943672934
    5) Z reguły 5W wystarcza
    6) To zależy ile potrzebujesz, jeżeli wymieniasz wszystkie to około 40.
    7) LED GU10 ciepła np. https://www.bricoman.pl/zarowka-led-9w-gu10-806lm-120st-cieplo-biala-20349854.html
    8) Sądząc po pytaniach to zaproś elektryka, zrobi to lepiej szybciej i w końcu zapewne taniej.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 19143765
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2926
    U siebie kilka lat temu zmieniłem halogeny w łazience, które były zasilane przez transformator toroidalny, na lampki ledowe. W sklepie powiedzieli mi, że są one też na prąd zmienny 12V więc niczego nie zmieniałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19143789
    adwlodar
    Poziom 28  
    zybex napisał:
    które były zasilane przez transformator toroidalny

Moim zdaniem należało to wymienić na zasilacz przystosowany do LEDów, a nie trzymać gołe trafo zabudowane cholerka wie gdzie.
  • REKLAMA
  • #8 19143895
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Trafo mam osadzone w zagłębieniu wykutym w murze. Normalnie nie ma na nim napięcia a jedynie gdy załączam światło w łazience. Słyszałem o przypadkach, iż niektórzy mają stale załączone a wyłączają stronę wtórną.
  • #9 19144451
    adwlodar
    Poziom 28  
    zybex napisał:
    Trafo mam osadzone w zagłębieniu wykutym w murze. Normalnie nie ma na nim napięcia a jedynie gdy załączam światło w łazience.

W praktyce to nie ma żadnego znaczenia niestety. Wtórna strona może stanąć w płomieniach, a zabezpieczenie po stronie 230V nawet tego nie poczuje. Zasilacze również bywają awaryjne, ale najczęściej mają takie czy inne zabezpieczenia w sobie.
  • #10 19145001
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    adwlodar napisał:
    zybex napisał:
    Trafo mam osadzone w zagłębieniu wykutym w murze. Normalnie nie ma na nim napięcia a jedynie gdy załączam światło w łazience.

W praktyce to nie ma żadnego znaczenia niestety. Wtórna strona może stanąć w płomieniach, a zabezpieczenie po stronie 230V nawet tego nie poczuje.

To co radzisz zrobić w mojej sytuacji? Dać dodatkowy bezpiecznik po stronie wtórnej, czy zmienić lampki na 230V?
  • #11 19145929
    adwlodar
    Poziom 28  
    zybex napisał:
    To co radzisz zrobić w mojej sytuacji? Dać dodatkowy bezpiecznik po stronie wtórnej, czy zmienić lampki na 230V?

Jeżeli tylko masz taką możliwość to ja bym się pozbył 12V, zainstalować oprawki o podwyższonym IP i przeszedł na 230V. Pod warunkiem oczwyście, że nie trzymają Cię ograniczenia strefy. Jeśli nie to chociaż wymienić trafo na dedykowany ledom zasilacz.
  • #12 19146393
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    W samej kabinie prysznicowej (na suficie) mam oprawę bryzgoszczelną, na którą można dosłownie lać wodę (oczywiście tego nie robię). Pozostałe oprawki to takie typowe, ale nie ma fizycznie możliwości aby ktoś na nie lał wodę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę halogenów GU5.3 na LED MR16 w instalacji opartej na 12V. Pytania dotyczą rozpoznania napięcia instalacji, potrzeby transformatorów, kompatybilności żarówek GU10, konieczności wymiany gniazd, wystarczającej mocy LED, liczby żarówek do zakupu oraz wyboru odpowiednich modeli. Odpowiedzi sugerują, że obecność transformatorów wskazuje na instalację 12V, a LED GU10 nie pasują do oprawek GU5.3. Zaleca się zakup nowych gniazd oraz zasilaczy dedykowanych do LED. Wskazano również na marki Osram i Philips jako rekomendowane dla żarówek LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA