logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ESP8266 + PNP Proximity Sensor + LCD 2x16 Co poszło nie tak

polaski 04 Sty 2021 02:10 384 4
REKLAMA
  • #1 19157688
    polaski
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Wybuch kondensator na wejściu przetwornicy przy napięciu 20V + ESP gaśnie po podłączeniu ekranu.
    Kondensator 35V 100uF (rozlany)

Zrobiłem sobie właśnie płytkę która miała obsługiwać czujnik odbiciowy PNP i wyświetlać wskazanie na ekranie. Użyłem do tego ESP8266 oraz płytki PCB (załączyłem schemat).

Zasilam to z zasilacza laboratoryjnego który ogranicza mi prąd. W momencie zdarzenia podbiłem napięcie do 20V i nagle prąd zaczął gwałtownie rosnąć to rozłączyłem układ. Uszkodzeniu uległ kondensator. Na szczęście nie miałem podłączonego ekranu oraz sterownika. Miałem samą przetwornicę i mosfet N 4300n80z
    Na schemacie kondensator ma oznaczenie C1 47uF (u mnie 100uF bo taki miałem w świetlówce).

Co może być przyczyną wybuchu? Za mały kondensator czy błąd w schemacie?
    Wykluczam wiek kondensatora.
    Przetwornica Step-Down DC-DC MP1584 pewnie się nie upiekła bo wymacałem po odłączeniu i była zimna (przemyłem płytę spirytusem i czekam aż wyschnieaby ją sprawdzić).
    Załączniki:
    • Schematic_ESP8266 PNP Proximity with N Mosfet_2021-01-04.pdf (50.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19157719
    alexander3311
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    polaski napisał:

Co może być przyczyną wybuchu? Za mały kondensator czy błąd w schemacie?
    Lub nieprawidłowo podłączony (+) (_) ... Lub napięcie robocze kondensatora jest zbyt niskie.
  • REKLAMA
  • #3 19157812
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19158096
    polaski
    Poziom 9  
    To zrobię w ten sposób. Dowalę dużo większy kondensator i zrobię tą samą procedurę zwiększania napięcia. Jak drugi wywalił to oznacza że przetwornica lub za przetwornicą jest zwarcie.
    Kondensator za przetwornicą ocalał.

Po wymianie kondensatora i kolejnej procedurze kondensator jest zimny, a natężenie prądu zachowuje się przewidywalnie. Przetwornica podaje prawidłowe napięcie. Nie wiem jak z jej prądem wyjściowym... dla tego zamiast używać ekranu na 16 pinów użyję ekranu i2c.

Poczytam sobie o zbyt niskim napięciu roboczym kondensatora
  • #5 19158158
    polaski
    Poziom 9  
    To zrobię w ten sposób. Dowalę dużo większy kondensator i zrobię tą samą procedurę zwiększania napięcia. Jak drugi wywalił to oznacza że przetwornica lub za przetwornicą jest zwarcie.
    Kondensator za przetwornicą ocalał.

Po wymianie kondensatora i kolejnej procedurze kondensator jest zimny, a natężenie prądu zachowuje się przewidywalnie. Przetwornica podaje prawidłowe napięcie. Nie wiem jak z jej prądem wyjściowym... dla tego zamiast używać ekranu na 16 pinów użyję ekranu i2c.

Dodano po 31 [minuty]:

Wymieniłem ukszodzony element. Podejrzewam że on był jednak stary. Przetestuje układ jeszcze przez parę godzin i może się nie popsuje.

Pff. Usmażyłem sobie regulator na płytce ESP... AMS1117 3.3... Jednak przetwornica walnięta.
REKLAMA