logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec akumulacyjny działa ale nie kumuluje ciepła w nocy

Moncia1710 05 Sty 2021 08:25 2241 9
REKLAMA
  • #1 19160037
    Moncia1710
    Poziom 4  
    Witam mam problem gdyż mój grzejnik akumulacyjny dział grzeje ale jak jest włączony na taryfę noccna to nie kumuluje tego ciepła przez noc i gdy rano się wyłącza jest od razu zimny. Nie wiem czy nie umiem go ustawić czy coś jest zepsute. Piec akumulacyjny działa ale nie kumuluje ciepła w nocy Piec akumulacyjny działa ale nie kumuluje ciepła w nocy
  • REKLAMA
  • #2 19160046
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Akumulowanie ciepła polega na rozgrzewaniu wkładu szamotowego(kamieni) które są w środku. Jeżeli nie akumuluje to znaczy, że w nocy nie grzeje. Lampka kontrolna informuje tylko o obecności napięcia. Mogą być poprzepalane spirale.
  • REKLAMA
  • #3 19160056
    Moncia1710
    Poziom 4  
    Ale właśnie że on grzeje w nocy jest gorący a rano odrazu stygnie.Tak jakby nie gromadził tego ciepła w środku tylko oddawał na zewnatrz
  • #4 19160064
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ma w środku te kamienie o których pisałem? One są akumulatorem ciepła. Bez nich masz zwykły grzejnik elektryczny. Taki piec potrafi ważyć najmniej stówkę a więsze i 200kg.
    Załączniki:
    • Piec akumulacyjny działa ale nie kumuluje ciepła w nocy przekrój_pieca_stiebel_eltron_nowoŚĆ.jpg (70.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 19160069
    Moncia1710
    Poziom 4  
    Nie mam pojęcia czy ma szamotki w środku ale myślę że tak.A czy przy tym ustawieniu input output on powinien być ciepły w nocy gdy się nagrzewa? czy dopiero jak oddaje ciepło? A do czego służy to pokrętło pod włącznikiem z boku grzejnika?
  • #6 19160072
    bratHanki
    Poziom 39  
    Jak stygnie od razu to pewnie jest pusty. Pokrętło pod lampką to termostat. Te 2 pokrętła nie są przypadkiem od wentylatora wewnętrznego?
  • REKLAMA
  • #7 19160079
    Moncia1710
    Poziom 4  
    A na ile powinien on być ustawiony np w nocy jak się nagrzewa?
  • #8 19160084
    bratHanki
    Poziom 39  
    To zależy jak bardzo ma się nagrzać w nocy. Cudów nie ma. Jak by nie były pokrętła ustawione to 100kg nagrzanych kamieni nie ostygnie w jednej chwili. Chyba, że ten piec ma 2 funkcje i może służyć jako zwykły grzejnik i jako piec akumulacyjny na 2 komplecie grzałek. Daj fotkę z nazwą pieca i tabliczkę znamionową.
  • #9 19160091
    Moncia1710
    Poziom 4  
    Ok dziękuję za pomoc w takim razie musimy sprawdzić co jest w środku .Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Piec akumulacyjny działa ale nie kumuluje ciepła w nocy Piec akumulacyjny działa ale nie kumuluje ciepła w nocy

Dodano po 50 [sekundy]:

Piec akumulacyjny działa ale nie kumuluje ciepła w nocy Piec akumulacyjny działa ale nie kumuluje ciepła w nocy
  • #10 19922109
    piotrmatsmatstibia
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam , udało ci się to okiełznać ? Mam ide tyczne grzejniki , tylko ze ja mam wyłączone output w nocy a i tak grzejnik grzeje . Tez tak masz ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem akumulacyjnym, który grzeje, ale nie kumuluje ciepła w nocy, co skutkuje szybkim stygnięciem rano. W odpowiedziach podkreślono, że kluczowym elementem akumulacyjnym są kamienie szamotowe, które powinny być obecne wewnątrz pieca. Użytkownik nie jest pewien, czy piec ma te kamienie, co może być przyczyną problemu. Wskazano również na możliwość, że piec może działać jako zwykły grzejnik, co wpływa na jego zdolność do akumulacji ciepła. Użytkownik planuje sprawdzić wnętrze pieca oraz jego ustawienia, w tym termostat i pokrętła regulacyjne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA