logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie dostanę ściemniacz nakablowy do żarówek LED 230V?

dariusz62 06 Sty 2021 14:57 762 4
REKLAMA
  • #1 19163099
    dariusz62
    Poziom 3  
    Ocena: 49
    Cześć,
    Chciałbym Was prosić o pomoc. Mam lampkę biurkową z żarówką LED, zasilana napięciem 230V. Żarówka oczywiście przystosowane do ściemniania. Ma odpowiednie oznaczenie. Tylko nigdy w życiu nie spodziewał bym się, że w dzisiejszych czasach będzie taki problem ze ściemniaczem na 230V. Są oczywiście włączniki ale nie wyobrażam sobie dzień w dzień odsuwać burko, włazić pod nie i włączać lampkę. A kucie w ścianie i robienie włącznika do lampki biurkowej która ma być przenośna to lekki absurd. Znalazłem jakieś rozwiązania dopuszkowe ale znowu te kosztują majątek. Zrobienie lampki razem z żarówką kosztowało mnie 60zł a ściemniacz do niej 200zł. Czy słyszał ktoś może o jakichś rozwiązaniach dedykowanych pod tego typu rzeczy? Idealny byłby ściemniacz nakablowy. Są takie ale tylko pod 12/24V. A jak są jakieś na 230V to z kolei nie współpracują z LED-ami. I tak źle i tak nie dobrze. Jeszcze myślałem nad jakimś gniazdem lub przejściówką sterowną z telefonu po WiFi. To też by wchodziło w grę ale znowu nie ma takiej która ma funkcję ściemniania. Albo inaczej. Nie ma takiej która współpracuje z LED-ami. Bardzo proszę o pomoc bo może jeszcze nie wszystko przejrzałem bo jest coś takiego na rynku dostępne.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19163447
    dariusz62
    Poziom 3  
    Ocena: 49
    Tak, chodzi dokładnie o coś takiego jak w pierwszym linku. Tylko tam nie podali specyfikacji technicznej. Identyczne ściemniacze są do kupienia w PL i tam jest napisane, nawet pogrubioną czcionką, że nie współpracuje z żarówkami LED. To są wszystkie ściemniacze do tradycyjnych żarówek. Tam minimalne obciążenie to zazwyczaj 10 - 20W a żarówka LED ma zaledwie 4,5W więc to nie będzie współpracowało.
  • REKLAMA
REKLAMA