logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VBA kopiowanie plików z katalogu do innej lokalizacji

Darco83 12 Sty 2021 16:55 1629 2
REKLAMA
  • #1 19178291
    Darco83
    Poziom 6  
    Ocena: 16
    Dzień dobry

Szukam kodu makro dzięki któremu będzie możliwość kopiowania plików znajdujących się w jednej lokalizacji do innej. Wygląda to w ten sposób:

1. Mam katalog "Raporty".
    2. W raporcie znajdują się pliki "raport_rrrrmmdd", które generowane są w każdej dobie w postaci plików excel z obsługą makro.
    3. Poszukuję kodu dzięki któremu po naciśnięciu przycisku pliki zatytułowane "raport_*" znajdujące się na dysku D:/Raporty będą kopiowane do katalogu "Kopie" znajdującym się na dysku "E". Na dysku D w tym katalogu są jeszcze pliki pdf ale nie chcę żeby były kopiowane.
    4. Nazwy skopiowanych plików powinny pozostać takie same.

Ma ktoś jakiś pomysł.

pozdrawiam

Darek
  • REKLAMA
  • #2 19183662
    Darco83
    Poziom 6  
    Ocena: 16
    Udało mi się stworzyć makro kopiujące wybrany plik do nowej lokalizacji - kod który dobrze działa z jednoczesnym zapisem pliku excel w formie pdf. Wszystko jest OK ale mam jeden problem. W katalogu "Próby" mam więcej raportów z różnymi datami ale dlatego chciałbym utworzyć makro które będzie kopiować wszystkie pliki excel zaczynające się od "Raport_" i kopiować te pliki do katalogu "nowy". Obecnie zapisuje tylko ten wybrany plik z datą 05.01.2021. To samo dotyczy pliku pdf. Ma ktoś jakieś pomysły?

Sub kopiowanie()

Dim oFSO As Object
    Set oFSO = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")

Call oFSO.CopyFile("C:\Users\Darek\Desktop\Próby\Raport_20210105.xlsm", "C:\Users\Darek\Desktop\Próby\nowy\Raport_20210105.xlsm", True)

ActiveSheet.ExportAsFixedFormat Type:=xlTypePDF, Filename:=("C:\Users\Darek\Desktop\Próby\Raport_20210105")
    Worksheets(Array("Raport")).Select
    ThisWorkbook.Save

End Sub
REKLAMA